В суботу державне білоруське телебачення «запалювало». І візуальний ряд, присвячений Україні чи Литві був підписаний як «бывшая Украинская ССР» чи «бывшая Литовская ССР». Хоча події, що описувались стосувались сьогоднішніх проблем.

Зрозуміло, що відповідна позиція відразу зарядила гарячі голови в Україні на «атвєтку». Проблема у тому, що «атвеєтка» часто летить не на того, хто починає війну, а в того, чиїм ротом намагаються спровокувати проблему.

Але про все по порядку.

По-перше, не секрет, що російські пропагандони захопили контроль над білоруським телебаченням. І зараз намагаються витягти бацька з проблем «як виграти вибори з 3%». Але недопрацьовують пропагандистські війська. Треба було згадати про «колишній Райхкомісаріат Україна». Все ж краще підпадало під російські наративи про «перемогу фашизму в Україні».

Думаю, що ображатись тут на ЛукашенкоТБ — це все одно, що вести прямі переговори з ОРДЛО. Або — в пориві ненависті до вежучого програми розбити сам телевізор. Насправді — «колишня УРСР» — це все комплекси колишнього Золотоординського улусу Москва та нащадків народності мокша, які хочуть показати себе слов'янами.

По-друге, зрозуміло, що захоплення контролю відбулось під прохання самого «Саші3%». Та він має розуміти, що така поведінка — чревата наслідками. І завжди можна нарваться, що офіційно його почнуть називати не «Олександр Лукашенко», як пообіцяв очільник українського МЗС Кулеба, а «колишній президент Республіки Білорусь».

І по-третє, сподіваюся, що в лідерів думок вистачить розуму не відповідати в стилі «недодержавності білорусів». Не треба ображати самих білорусів і Білоруську державу. Не вистачало нам ще конфлікту між українськими і білоруськими патріотами, над яким будуть щиро сміятись у Кремлі. Бо саме на це — породити конфлікт між українцями і білорусами (у тому числі й тими, хто виступає проти Лукашенка) і спрямована ця технологія. І буде не важливо, хто почав першим, головне — результат.

Живе Бєларусь!