Cьогодні ФСБ видала заяву про нібито причетність СБУ до планування викрадення одного з відомих ватажків бойовиків «республік Донбасу».

Що це було і для чого це потрібно росіянам?

1. Дуже зручно для російської пропаганди лягає в тему про «спецоперація СБУ: викради вагнерівців». Фактично, розглядайте це як ще один емоційний доказ історії, про те, що заяви про причетність спецслужб України до вивезення людей з РФ — нібито правда.

Від себе лише додам, що нехай розберуться — або те, або те. Бо проведення двох операцій одна за одною в одну тематику на території однієї і тієї ж країни зробити складно. Бо у силовиків є таке поняття як гіперзосередження уваги на «профілактиці гучних злочинів, які тільки що вчинені». А викрадення вагнерівців, якщо б воно дійсно планувалось, було б дуже гучною подією.

2. Сюди в російські наративи входить тема про боротьбу України з «республіками». Спецоперація ж була не проти російського діяча (наприклад, Шойгу), а проти «одного з лідерів народного ополчення Донбасу». Треба постійно доводити, що війна на Донбасі — це «громадянська», а не «російсько-українська».

3. Створення хвилі подібних звинувачень — це не дуже хороший сигнал для України. Фактично — це один з елементів тиску на Офіс Президента з метою пришвидшення реалізації політичної частини «мінську». Як сигнал, що перемир'я за таких обставин довго не триватиме.

4. І внутрішній сигнал росіянам звернути уваги на зовнішні загрози. А то вони з цією економічною кризою та паданням попиту і цін на нафту так зосередились на внутрішньому порядку денному, що це призводить лише до «хабаровськів». Треба терміново переорієнтувати їх на те, що «крєпость в опасності» і навколо одні «білопетлюрівські агенти», які намагатимуться хитати протести.

Місце візитки Яроша не може пустувати. Росії треба якийсь ворог. Щоб ним залякувати — у тому числі й власне населення.