Вчора було чергове звернення Президента щодо коронавірусу. Не буду про все. Лише про одну його частину – про обмеження зарплат держаслужбовцями. Тепер не більше 47 тис.

Мушу визнати — це красиво. Ефектно. Дехто може подумати, що всі вони там – на держслужбі отримують такі бешені гроші, кляті чиновники, так їм і треба.

Але. Проблему це не вирішує, корупційні ризики збільшує, стимулює відтік нормальних кадрів (так, такі ще є) з державної в приватну сферу. І, як у старому анекдоті про міліціонера — пістолет дали, а ти крутись як можеш. Тільки тут не пістолет, а корочка і доступ до розприділення мільйонних бюджетних коштів. Наших, до речі коштів.

У мене ніколи не було питань до зарплат вищих чиновників. Бо вважаю, що у них має бути висока оплата праці. Не лише тому, що вони так не будуть красти наші бюджетні гроші (тут вже більше питання культури, а не оплати). А й тому, що коли хочете менеджера-професіонала — платіть йому як професіоналу.

У мене більше питань викликає не те, скільки люди отримають. А чому вони опинились на високих посадах, які передбачають високі зарплати. Бо хіба зменшення зарплати топ-чиновнику знімає питання звідки у нас взялась невідома людина відразу після школи на посаді заступника якогось міністра чи в наглядовій раді? Хто взагалі ці люди, яким я плачу гроші зі своїх податків. Що досягли перед тим як їх призначили?

І ще — мене найбільше хвилює оплата праці звичайних державних службовців і працівників місцевого самоврядування. Не топ-менеджмента. У кого не баснословні зарплати. Яким далеко до 47 тис. грн з/п. Тобто — переважної більшості держслужбовців. Бо у зверненні президента прозвучала фраза про те, щоб їм усім затягнути пояси. І я так розумію, що це напрягло їх усіх. І це зрозуміло. Бо у будь-які незрозумілій ситуації традиційно обрізають бюджетні платежі. І першим чином – працівникам на держслужбі. Завжди. А тут ще так неоднозначно натякнули про всіх...

Але красиво, погодьтесь. І людям сподобається. Бо не треба піднімати зарплату тобі, для щастя достатньо знизити зарплату сусіду.

І останнє. Обмеження зарплат чиновникам наскільки технічно красиво, що мені здається, що скоро з'явиться опитування про довіру до політиків.