Як відомо у нас рейтингозалежна влада. А тому, всі заходи, які будуть прийматись, будуть виходити не з того, наскільки страшний коронавірус. А з того, що хоче чи дозволить українське суспільство. Але останнім часом читати соцопитування стає страшно. Страшно за наше завтра.

Останнім часом часто згадують, що одним із заходів надзвичайного стану є вилучення майна фізичних і юридичних осіб. Зразу ж скажу, що це далеко не єдиний захід НС. І далеко не обов'язковий для надзвичайного стану. Але на ньому класично закцентували увагу в більшості новин про НС.

У результаті люди, звичайно були проти цього заходу. Останнє опитування «Рейтингу» показало, що конфіскацію не підтримує 80. І лише 14% — за. Я так розумію цим 14% просто не сказали, що конфіскація може стосуватись не лише авто, але й надмірних запасів гречки. Але, тема з конфіскацією пройшла, зачепила людей і… відвернула увагу від усього іншого лайна, яке намагаються просунути під гаслом «боротьби з коронавірусом».

І так, наш мудрий народ, виходячи з останнього опитування:

- 83% підтримують можливу заборону на проведення масових заходів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. Я, чесно кажучи, в повному здивуванні (насправді тут було інше слово спочатку). У здивуванні від того, що професійні соціологи запхнули це все (масові заходи, мітинги і страйки) в одну категорію. А що – може для когось і політика відпочинок, еге ж? Чого ж тоді сюди не впхнути й заборону на проведення засідань Верховної Ради, які можуть призвести до масових протестів? Але – мабуть замовник дослідження завжди правий. Треба заборонити все разом, бо формула Штайнмаєра і особливий статус ОРДЛО самі себе в Конституцію не внесуть.

71% – не заперечують проти можливого обмеження в'їзду та виїзду в окремі міста та області. Тобто, замість того, щоб локалізувати хворобу в одному місці — ми тупо обмежимо переміщення людей взагалі. Тотально і головне, що красиво? Чи ви може на кордоні областей будете усім тести на коронавірус робити? Не смішіть – хворим їх не вистачає. Все «по-старинці» — будуть міряти температуру водієві. А нічого, що в більшості носіїв вірусу без симптомів хвороба проходить взагалі? Тобто, людина може заразити інших навіть не маючи зовнішніх ознак захворювання? Та і температура ж не в перший день піднімається.

Одні з найтупіших обмежень на переміщення в цьому контексті — це обмеження на в'їзд у Київ. А хіба не в столиці найвищий рівень захворюваності по країні? То може логічніше на виїзд ставити обмеження? Бо Київ ніби то вже джерело інфекції в Україні. Але – це б було електорально не правильно, еге ж?

65% – за обмеження руху транспортних засобів та їх огляд. Ну так, огляд авто важливий. А то у багажнику, не дай Боже, будуть перевозити мішок коронавірусу. Чи що там перевірятимуть?

58% – за можливість оголошення комендантської години в містах. Все правильно. А то чого комусь вночі йти прогулюватись чи у супермаркет, — треба лише вдень, коли людей більше. Чи вночі не видно соціальну дистанцію, яку треба зберігати? А, як варіант, може Мінохорони здоров'я виявило, що COVID-19 лише вночі передається?

Одне радує — що це прагнення «закрутити гайки» не надовго. Проблема в тому, що мене не радує причина, з якої населення почне передумувати. Бо людям треба не лише здоров'я. Їм ще треба їсти.