Напишу і я пару слів про зарплати тих, хто дбає (точніше має дбати) про наш добробут. Короче, про матеріальне забезпечення тих, хто при владі.

Перше — ніколи не брати до уваги грудневі зарплати так наче це еталон зарплати. Як правило, на кінець року збирається економія фондів зарплати державної установи, які вона розподіляє перед новим роком у якості премій. Так могли б ці гроші видати і дрібнішими платежами протягом року, але хто-зна що буде до грудня.
Друге — ніхто не буде довго і якісно працювати за малі гроші. Короче, тут прямі паралелі з демпінгом. Ти можеш «продавати» свій робочий час дешево лише тоді, коли у тебе є інші доходи та коли ти впевнений, що це — перехідних етап перед більшими здобутками.
От чого немає «золотих» сантехніків у ЖЕКах на мінімалці? або якщо і є, то вони надають якісні послуги окремо? Демпінгують у зарплаті, щоб знайти клієнтів і щоб «лежала трудова». Чи вони ж мали за ідею якісно працювати там?) За покликанням робити краще всім людям?
Власне — немає нормальної зарплати — немає нормальної роботи. Людина починає шукати де можна заробити ще. Те ж саме стосується і вчителів, і лікарів. Усіх. Тільки при владі можливості «заробити» значно більші.
Правда, зворотньої залежності немає. Немає гарантії, що високі зарплати призводять до якісної роботи.
Чи захистить висока зарплата від корупції? Щоб 100% — ні, але це буде стримуючим фактором від того, щоб брати хабарі. Дехто пише, що найбільше стримувати буде дієва правоохоронна система, яка вчасно може схопити за руку. Ахаха. Не смішіть мене. Де ви бачили дієву правоохоронну систему в країні, де корупція є складовою вищого ешелону влади) Висновок вам не сподобається. Корупції у владі буде менше тоді, коли буде менше хабарів внизу — серед населення. І влада не крастиме тоді, коли не тягнутимуть додому те, що погано лежить, прості люди. Бо у нас якесь дивне ставлення до хабарів. Типу щоб не було корупції, але кум міг всьо порішать.
І останнє. Так, я вважаю недоречним гіпервисокі заплати у тієї влади, в якої бідний народ. Візьмемо європейські зарплати депутатів і міністрів — і вони відрізняються в різних країнах саме за рівнем економічного достатку самої країни. Все просто.
Тому, ставимо зарплати топ-чиновників у чітку залежність від середньої зарплати по країні. Тобто запроваджуємо стелю в 5-10, нехай навіть 20 розмірів середньої зарплати. Просто, щоб була чітка цифра. Як у розмірі максимальної пенсії, наприклад. І закриваємо питання. А не згадуємо про нього кожного січня. І влада буде мотивована. І люди будуть розуміти чому їх представники отримують таку зарплата.