Останні десятиліття, розвиток соціуму у світі, наводить на вельми не радісні думки. Проблема спрощеного світогляду, ризикує у майбутньому створити великі цивілізаційні ризики.


Пандемія оголила цю проблематику. Для окремого прикладу візьмемо країну, яка на сьогодні задає тренди і смисли у світі.


США.
Здавалось, б у ситому та забезпеченому правами та свободами суспільстві – проблематика колективного спрощеного світогляду не повинна була б трансформуватись у проблему. Але це не так. Історія з Біллом Гейтсом доводить, що ситість суспільства не є запорукою колективного інтелекту (бідність апріорі також)


Два слова про історію Білла Гейтса.
У 2015 році, Білл Гейтс попередив світ про загрозу світової пандемії і про те, що сучасна система охорони здоров'я до цього не готова зовсім. А у 2020 році він зробив пожертви у розмірі 250 мільйонів доларів на боротьбу з «ковідом» та на створення вакцини від цього вірусу.


От його дослівний виступ у 2015 році: «Через недостатню підготовку може статись епідемія нової хвороби, куди небезпечнішої, ніж Ебола. Може з'явитися вірус, заразившись яким і будучи загрозою зараження для інших, люди будуть себе почувають досить добре, щоб сісти в літак, відправитися по магазинах».
«Якщо щось і здатне знищити більше 10 млн осіб найближчими десятиліттями, швидше за все, це буде дуже небезпечний вірус, а не війна. Не ракети, а мікроби. Однією з причин є те, що ми витрачаємо величезні гроші на засоби ядерного стримування. При цьому ми виділяємо дуже мало грошей на запобігання епідеміям. Ми не готові до наступного спалаху епідемії!».


Здавалось б тільки виразити своє захоплення далекоглядністю цього неординарного чоловіка але…

Колективний примітивний світогляд побачив у цьому загрозу і народив глобальну теорію змови. Суть її полягає в тому, що Білл Гейтс причетний до створення нового вірусу. З метою, під виглядом загальної вакцинації, провести операцію з тотальною чіпізацією всього населення. І паралельно винести з влади Трампа, Путіна, Сі Дзінпіня і кого там ще.
Вже бачу як хтось регоче з цього, а хтось багатозначно киває головою…


Теорія зародилась в січні 2020 року, в середовищі правих американських активістів (не тільки у нас є ці дивакуваті активісти) і за декілька місяців перетворилась у лавину статей, публікацій і коментарів у соціальних сітках. Неймовірні теорії виривали мізки як простим американцям так і поважним політикам та журналістам.


«Глобалісти довгі роки мріяли мати можливість в електронному форматі відстежувати кожен крок американців. Ця криза — ідеальний інструмент, щоб вони змогли це провернути».
«Я не збираюся вводити собі вакцину Білла Гейтса».
«Питання про те, чи грав Білл Гейтс якусь роль в створенні і розповсюдженні коронавірусу, залишається відкритим для дебатів».


Це лише деякі перли з тисяч і тисяч, що належать перу як відомих, так і звичайних американців.
Навіть Трамп не полінився нагнутись, підняти і кинути камінь в сторону Білла.


Куди від усього цього маразму бігти цій неперечічній людині, яка витрачає свої ж мільярди на боротьбу з СНІДом, малярією та поліомієлітом і яка за це ж стала об'єктом №1 у конспірологічних теоріях колективного примітивного світогляду.


Сам Гейтс з деякою ноткою образи та іронієї, так прокоментував це: «Я б сказав, що ситуація виходить іронічна, коли мова йде про людину, яка робить все можливе, щоб світ був готовий і, як в моєму випадку, вкладає мільярди доларів у інструменти для боротьби з інфекційними захворюваннями і дійсно намагається в світовому масштабі вирішити проблему цих захворювань, включаючи і тих, що є причинами пандемії. Але ми зараз в божевільної ситуації, так що і божевільних чуток буде чимало».


Колективна шиза косить у людських мізках всі залишки критичного сприйняття та здорового глузду. Хтось палить вишки G5 біля Лондона, як колись хтось палив відьом на багатті. Хтось рве на собі залишки волосся і в жахливих судорогах волає про світову змову, спрямовану на відміну святкування 75 річчя «великої перемоги». Хтось з параноїдальної тривогою «бачить» на вулицях Європи солдат НАТО, яким вже давно спеціально ввели вакцину від вірусу. Страшні імена Сорос, Гейтс заставляють зриватись посеред ночі в холодному поту всіх «просвітлених» адептів теорій світових змов.


Шарікови, Швондери і мадам В'яземські рвуть професорів Преображенських і Борменталів на всіх куточках планети. Язва примітивізму, котра називає себе….. «просвітленими», вскрилась у всій своїй красі.
Десь їх можна зрозуміти: страх перед невідомим, завжди заставляє мозок виставляти бар'єри для захисту психіки – одним з яких є заперечення і несприйняття реальної дійсностіі.


… в часі нової епохи інтелектуальної революції, розумним стає бути небезпечно. Роботизація та автоматизація промисловості та побуту, фантастичні по обсягу і часу інформаційні потоки, наукові відкриття і дослідження, змінюють парадигму соціуму. Роблячи чіткий розподіл на тих, хто створює і впроваджує нові інтелектуальні продукти і на тих хто їх споживає.


Перших в рази менше. Подальший розвиток цивілізації лише поглибить цей розкол. Оскільки світ не буде потребувати такої великої кількості робочої сили, (автоматизація та роботи з поточними завданнями будуть справлятись значно краще) створенням і впровадженням інтелектуально-технологічного наповнення будуть займатись ті, хто по своєму потенціалу буде здатний на це, а для всіх інших залишиться хліб та видовища.
Це незворотність майбутнього світу і плата за цивілізаційний розвиток.


І у міру неминучого поглиблення розлому між інтелектуально-генеруючим прошарком і споживацьким прошарком будуть народжуватись майбутні цивілізаційні конфлікти. Історія з Біллом Гейтсом це така перша ластівка майбутнього.
Ці конфлікти будуть набирати різних форм від «все поділити між усіма» до народження нових неокласових форм боротьби.

А природа цих конфліктів – інтелектуальний розрив між цими двома прошарками, що з часом буде збільшуватись.

Як вирішувати такі виклики це тема окремої розмови. Але мислити про це вже потрібно сьогодні. Бо адепти світових глобалістичних змов у своєму колективному антиінтелектуальному психозі здатні привести в майбутньому до влади таких монстрів, що світ просто здригнеться від апокаліпстичного жаху. І настане ера «просвітленого», колективного «ніщо».


P.S. Вкладайте ресурси у навчання і розвиток своїх дітей. Бо це єдине і найцінніше капіталовкладення світу майбутнього.