Якщо б зараз був 1240 рік, і я в цей момент сидів б не біля ноута, а стояв, спершись на спис, на мурах якогось придніпровського руського міста і споглядав наближення орди Батия – я б навіть близько не отримав такого жаху, який отримую від споглядання фото на митному переході з Польщею.

Бо орда Батия, це страшна, але не безвихідна ситуація. Ти матимеш декілька варіантів для дій. Перший — насаджувати монголів на свій спис, з надією, що це ефективно роблять і твої товариші по зброї і вам вдасться відібитись, а якщо ні — ти загинеш зі зброєю в руках, знаючи спереду ворог, а позаду і збоку — друзі. Другий варіант – ти можеш чкурнути в ліси, де тебе жоден монгольський вершник не знайде. Ну і третій варіант – зберегти життя але покрити себе ганьбою – здатись.

Вибирай який тобі до вподоби і який схарактеризує тебе як особистість. Бо ти маєш вибір.

5e7e82d945542.jpg

«Орда» на пішохідному переході страшна в своєму екзистенціальному безвиході. Бо тепер ти не маєш ніяких варіантів власних дій. Жодних. І ні на що вплинути не зможеш.

І ти знаєш, що ось там у цьому натовпі, в любому випадку, десятки заражених. Вони йдуть плече в плече, ніздря в ніздрю. Їх звісно ніхто не розмістить ні на який карантин. Маски там у кожного пятого. Добровільно вони не сядуть на карантин (не всі). Окремі йолопи потім на вулицях міста будуть говорити – «я не збираюсь сидіти ні на якому карантині». Окремі підуть по родинам, Окремі, зумисне вкажуть поліції своє фальшиве місце проживання. Окремі потім втечуть з карантину. Окремі — то не всі. Але цього достатньо для твоєї екзестенціальної безвиході.

5e7e84203ccda.jpg

Бо це орда безвідповідальності. Де є хороші і не дуже. Просто вони такими або родились або стали.

Ось вона, картинка безвиході. Безсилля влади, котра не зуміла осідлати цей процес і проявити жорсткість. Безвідповідальність «барільних інвесторів», які принесуть у свої родини короновані подарунки. Казкова безпечність любителів теорій світових змов, які ігнорують правила карантину.

5e7e8434ecb35.jpg

І ти дивишся на це все і думаєш: «Як далі жити у країні безвідповідального плебса і імпотентної влади?» І навіть ловиш себе на думці, що тихо заздриш тому якомусь Іванку з 13 століття, що спершись на спис, в колі товаришів по зброї, споглядає на кінні колони орди Батия, що появляються з-за пагорба.

P.S. Від слова — «зовсім» — , не хочу обговорювати теми про: «паска на носі», «роботи не має», «роботодавці вигнали», «уряд зобов'язаний впускати», «уряд немає коштів на утримання за кордоном», «краще дома двинути коні ніж на чужині» і т.д і т.п.

Не хворійте. Прорвемось