початок Ч.1: https://site.ua/bogdan.kriven/26646-maybutne-pislya-virusu-ch1/

Політична складова:


Одна з найбільших проблем, що існували в до кризовий період – це падіння довіри людей до інститутів влади, політичних та фінансових еліт. Це яскраво видно на прикладі України. Щоб приймати виклики майбутнього і перемагати їх, потрібний двох-сторонній вияв довіри і взаєморозуміння. Влада – суспільство. Багато моделей політичних устоїв сучасних країн не дають цього. Ми – яскравий приклад.


У зв'язку з цим нас чекатимуть політичні кризи. Сучасна модель демократії себе вижила. Вона чим раз – тим більше показує свою неефективність у сучасному світі нових викликів. В той же час наявні тоталітарні моделі також показують свою низьку ефективність.


Світ стоїть на порозі інституційного політичного переформатування.

Лібералізм зазнає тотальної кризи, як неефективний інструмент в умовах сучасних викликів. Звісно криза тоталітаризму настане не одразу. Бо він твердо засів у багатьох пустих головах.


Після кризи деякого підйому зазнають правоцентристські, а особливо націоналістичні течії. Але цей підйом популярності дуже швидко себе вичерпає. Націоналізм сучасний — це радше синтез політичних ідей минулого століття помножений на політику ізоляціонізму. Це не має майбутнього. Проблема сучасного націоналізму в тому, що він не може знайти нові форми для вираження.


Як ми вже і зазначали, відома нам сучасна демократія почне переформатовуватись.

В ідеалі, у майбутньому нас чекає такий своєрідний синтез сучасної демократії з автократією.

Будуть обмеження прав і свобод громадян. Громадяни обміняють їх на свою безпеку та якість здоров'я.


Переформатується система виборчого права, яка показує свою абсолютну неефективність в сучасному світі. Можливо, виборчим правом будуть наділятись громадяни по певним характеристикам (освіта, сплата податків, тощо). Можливо результат голосування від народного волевиявлення буде залежати лише на 50%, а інші 50 будуть формуватись в результаті інших механізмів. Складно говорити про те, що буде не раніше як за декілька десятків років, але ствердно можна говорити про те, що зміни у народному волевиявленні будуть. В інакшому випадку, черговий попсовий обранець чи попсові обранці, якимось своїм популістичним рішенням, просто в якийсь момент обнулить всю людську цивілізацію.


Україну, в політичному майбутньому чекає ряд потрясінь. По перше, діюча влада, вийде з економічної кризи і пандемії дуже пошматованою. Їх рейтинги не будуть дозволяти повторити свій успіх. У кращому випадку – якщо вони взагалі будуть до кінця своїх повноважень. Не тому, що вони хороші чи погані – проблема у їх слабо компетентності перед потужним економічним та епідеміологічним ураганом.


Отже нас може чекати зміна влади, та вибори, які будуть відбуватись на фоні економічного колапсу країни.

В країни буде ризик дефолту. Обнулення країни на фоні війни — це не просто ризик, це катастрофа. І це найбільший виклик і проблема. А не проблеми ринку землі чи приватизації, які є всього лиш питанням боротьби ймовірних бенефіціаріїв за куски пирога.


Незважаючи на песимістичні прогнози у політичній площині — для нас відкриються вікна можливостей. Вони будуть на сході. Росією, цілком ймовірно сильно трусане. Цей момент варто використати максимально.


А до цього ніякого Донбасу, ніякої інтеграції, ніяких виборів. НІЧОГО. Цей гнилий фрукт сам впаде, коли в дерево влучить блискавка. І навіть коли він впаде не чіпати його. Виокремити зігнилі частини від здорових, продезінфікувати все і лише тоді інтегрувати. А можливо і відкинути, якщо метастази пішли глибоко.


І найважливіше у політичній перспективі: ми так і не сформували свою ідеологічну платформу. «Хто ми? Звідки ми? Куди ми йдемо? Для чого ми туди йдемо?» Не знаходження відповідей на ці питання, відповідей, які об'єднали б всю країну — і є головна причина наших бід, катастроф і функціонування країни без майбутнього.



Ментальна та соціальна складова:


Декілька місяців люди будуть замкнені у закритому просторі. Ізоляція стала умовою виживання. Це складне випробування, яке в любому випадку вплине на світогляд людей.


Багато вільного часу, що у них буде, сприятиме переосмисленню багатьох речей, в тому числі і цінностей. Складно собі уявити метафізичну потужність енергії, коли одночасно мільярди людей думають про життя і смерть.


Світова криза і пандемія дасть людям чітке усвідомлення того, що економічне процвітання не здатне компенсувати недоліки в соціальному добробуті. Коли люди втрачатимуть близьких, коли навколо інші люди втрачатимуть близьких — розуміння того, що твої найновіші айфони, найновіші автівки, купальники за 500 баксів і труси за 300 – це просто мішура, просто пилюка перед ногою, що можливо стоїть на краю вічності — багатьох це заставить переосмислити свої цінності, переосмислити пріоритети. А довгий час проведений в карантині з рідними та близькими, дасть розуміння важливості цих крихких цінностей родини та любові, розуміння плинності часу, незворотності і раптовості свого кінця, розуміння свого місця у цьому світі. Звісно не всі до цього прийдуть але відсоток тих, хто це осмислить, буде не маленький.


І створиться ціле покоління з новим світоглядом. Назвемо їх покоління «антисептиків»).


Хоча більшість, після всіх цих страхів, через якийсь час повернеться до цих умовних цінностей.


Зменшиться частка живого спілкування в сторону онлайн спілкування. Спочатку вона не буде критично висока. Але це спочатку. Переписка в чаті займатиме значно менше часу ніж зустрічі в кафе.


Віддалене навчання і віддалена робота поступово витіснятимуть походи в школи та в університети. Адже ти зможеш навчатись у вузах, що знаходяться на інших континентах, при тому економлячи свій час і кошти – отримуватимеш якісну освіту.


Так само з відвідуваністю спортивних чи розважальних заходів. Питома частка онлайн трансляцій якогось футбольного поєдинку, буде все більше забирати частку реального відвідування стадіонів. Тим паче, що новітні технології все якісніше дозволяють передати картинку події, що вигідно дисонує поруч з витраченим часом, та фізичними незручностями, що виникають при відвідуванні стадіону чи концерту.


З часом, у світі все більше ставатиме трендом проживання в невеликих містечках з розвинутою інфраструктурою, оптимальною екологією, та натуральними продуктами. Адже віддаленої роботи стане більше. Тому для чого сидіти у забруднених великих мегаполісах, якщо можна знайти екологічний оазис поблизу мегаполісів.


Обмеження прав та свобод, контроль за переміщенням, заборона пересування – ці та інші заходи, які уряди країн застосовують під час карантину, покажуть свою ефективність під час епідемії. Це дасть розуміння урядам країн, що дані методи можливо не демократичні але достатньо ефективні для управлінням суспільства.


Це дасть потужний поштовх до оцифровування населення. Біометричні датчики, які в досить скорому часі будуть на людях, дозволять урядовим, торгівельним чи розважальним корпораціям, абсолютно контролювати все, що відбувається в людських тілах та емоціях у їх головах. Відтепер про те, що ви купуєте, з ким спілкуєтесь, які емоції у вас викликає той чи інший політичний лідер чи нова шоу-зірка – все це перестане бути вашою приватною стороною. Ви скажете — а хто ж на це погодиться? Дуже просто. В обмін на це вам запропонують безпеку. Всі зміни, які відбуватимуться у вашому організму, одразу ж будуть надходити на медичні сервери. Де одразу буде зафіксовано, що у ваше тіло попав небажаний вірус, чи у вашому тілі склалась ситуація, що може призвести до важкого захворювання. І вам невідкладно наддадуть медичну профілактичну допомогу. Ви позбудетесь смертельної хвороби, навіть не встигнувши захворіти. Люди стануть жити значно довше.


Якщо на вас нападе злочинець чи ви попадете в автокатастрофу – про це моментально дізнаються відповідні служби і оперативно наддадуть допомогу.


Зменшиться злочинність. Адже у чіпованому суспільстві, вона, в звичних формах, не зможе існувати.


Скажіть, хіба ви не обміняєте свою конфіденційність на гарантію здоров'я, довголіття та безпеки? Ну та, будуть побічні моменти, пов'язані з моніторингом корупції та політичної лояльності і т.д.


Одним з побічних ефектів буде контроль над народжуваністю. Він також буде дистанційним.


Все це дозволить у майбутньому урядам більше контролювати своїх громадян, чим буде знищений сучасний інститут демократії. Знищений буде соціально-політичний ліфт. Відбудеться своєрідна касто-реорганізація суспільства. Більшість суспільства самоусунеться від політики і громадської діяльності.



Що далі?


Не боятись змін.

Вірус, коли небудь затихне. Через півроку, через два роки. Варто зрозуміти одну важливу річ: якщо ми про щось не думаємо чи нам про щось не говорять – це не означає, що цього немає. Віруси вже давно є реальною проблемою у світі.


Мені, на днях, попалась стаття десятилітньої давності, в якій один мікробіолог з захопленням розказував, який потужний вірус, різновид пташиного грипу, у них зберігається в лабораторії, що знаходиться в Амстердамі. Вірус який може убити мільйони – заходиться вчений. Уявили. В центрі Європи, в лабораторії, смертельний вірус. А скільки таких лабораторій у світі? Збій після Уханя може повторитись будь-де.


Частота появи вірусів пришвидшилась, як пришвидшився і сам час в новітньому світі. Зовсім скоро, у нас в рік буде не один модифікований вірус з'являтись. Це реальність з якою потрібно жити. Як і те що віруси будуть видозмінюватись і мутувати. І універсальної вакцини не буде.


Багато хто говорить про те, що під час цих викликів, важливо не загубити складові глобалізації світу. Десь з тим погоджуюсь.


Проте думаю, що виникне тенденція до деглобалізації світу. Багато країн захочуть обмежити свої взаємозв'язки. І будуть прагнути до розумної ізоляційної політики. Це викличе цілу низку політичних криз у світі. Насамперед це торкнеться Євросоюзу. Це буде тимчасове явище. Світ все одно повернеться до глобалізації.


У нових економічних реаліях потрібно шукати свою нішу, своє вікно можливостей. Що раз більше вам прийдеться покладатись виключно на себе. Тим паче, в період кризи. Уряди країн в умовах кризи, а опісля в умовах нових економічних реаліях, змушені будуть шукати можливості для утримання великого числа безробітних.


Майбутнє не потребує великого числа зайнятих людей. Адже роботизація і автоматизація це значно ефективніше, надійніше і дешевше. Виклики майбутнього для урядів — це забезпечення псевдо-зайнятості і соціального пакету великим масам своїх громадян.


Україна. Якщо вир економічної кризи, не потягне Україну у воронку дефолту – будемо мати вікно можливостей. Звісно МВФ і інші західні фінансові джерела будуть нам помагати. Наше завдання витримати і використати можливості.


Одним з найважливіших можливостей буде спроба перевзутись з країни сировинного придатку на країну з виробництва продукції з високою доданою вартістю. Для цього звісно потрібна політична воля, ресурси і відсутність страху. Потрібно зробити все, щоб сюди цікаво було зайти іноземним інвестиціям.


Адже подивіться на наші стартові можливості. Найдешевший людський ресурс в Європі і логістично вигідне розташування. Потрібно бути просто телепнями, щоб це не використати. Тому відпускаємо землю, проводимо всі непопулярні реформи, заводимо іноземних консультантів. Створюємо податковий рай для інвестицій. Робимо все, щоб сюди зайшли серйозні люди з серйозними намірами і серйозними грошима. Це не просто підніме нашу економіки. Це знищить наш дикий олігархат. Це раз і назавжди закриє питання російських претензій.


Донбас. Крим. Можливе настання такого моменту, коли роздута нафтова бульбашка може лопнути. Як лопнув в один несподіваний момент весь великий і могутній радянський союз. Це може статись через рік, може через 20 років. Неважливо коли, важливо знати про неминучість падіння колоса з ватними ногами Що може за цим слідувати, можна тільки догадуватись. Двірцевий переворот? Хаос? Війна? Криза? Головне розуміти, що в цей момент наші кордони мають бути наглухо закриті. І ми чекаємо моменту, коли гнилі плоди почнуть падати з вмираючого дерева. Гнилі плоди — це Крим та Донбас.


А ми в час кризи? Живіть виключно від своїх можливостей. Мінімум кредитів та фінансових навантажень. Переорієнтовуйтесь з беззмістовного циклу вічного споживання (айфон7 –айфон8 — айфон9 — ….) на користування тим, що прямофункціональне і надійне. Більше справжній цінностей – родина, діти, сім'я. Більше справжнього – відчуття миті любові, смак гірського чи лісового повітря, насолода від смаку і запаху здорової їжі, кайф від задоволення того, що ти робиш чи чим займаєшся.


Будьмо людьми і не намагаємось ставати богами.


На жаль, базові проблеми суспільства вірус і економічна криза не змінить. Але шлях на зміни буде розпочатий.

Все буде добре.


Частина 1: https://site.ua/bogdan.kriven/26646-maybutne-pislya-virusu-ch1/