Нас збираються контролювати і штрафувати за переказ грошей з картки на картку

Нещодавно українські ЗМІ облетіла жахливою для багатьох новина — за систематичне отримання грошей на карту без реєстрації господарської діяльності в податковій загрожують штрафами до 85 тисяч гривень з конфіскацією коштів

Адже систематичне отримання грошей на картковий рахунок фізособи за товари є ознакою господарської діяльності, що підлягає реєстрації. Про це заявили в Державній податковій службі України.

ДПС констатує збільшення випадків прийому оплати продавцями товарів (послуг) на карткові рахунки фізосіб.

" В основному продавці, що використовують зазначену схему продажу, не зареєстровані суб'єктами господарювання в установленому порядку. Такі розрахунки проводяться з грубими порушеннями податкового законодавства, продавці отримують невраховані доходи, не платять певні податки, збори і обов'язкові платежі. У подальшому отримані кошти ймовірно використовуються на придбання контрафактних товарів, виплату заробітних плат "у конвертах" тощо. Таке явище негативно впливає на стан наповнення державного бюджету. Крім цього, покупець ризикує придбати товар сумнівної якості без можливості його повернення і захисту своїх прав, адже розрахунковий документ на підтвердження оплати не видається ", — зазначає податкова служба.

А також додає, що за здійснення госпдіяльності без держреєстрації передбачена адміністративна відповідальність — штраф у розмірі до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення такого адмінправопорушення, посилаючись на статтю 164 Кодексу про адмінпорушення (КУпАП) .

Якщо говорити виключно про тіньової зайнятості, то все це справедливо — кожен, хто торгує товаром (послугами) і отримує дохід, зобов'язаний платити податки для поповнення бюджету своєї країни. Адже вчитель, лікар, слюсар на заводі, листоноша і так далі — всі вони платять податки зі своєю маленькою зарплати! А неофіційні бізнесмени, які мають набагато більші доходи — немає. Хоча при цьому всі хочуть упорядковані міста, високий соціальний обслуговування та інше. А в останні роки ще дуже багато говорять про патріотизм. Так ось бити себе в груди, на якій вишиванка, або одягнути свою собачку в костюмчик кольори українського прапора, або називати всіх підряд "ватою" — це, друзі, не патріотизм.

Так, "цільова аудиторія", за яку можуть взятися податківці, дуже широка. Це мільйони людей. А тому виникає безліч питань.

Переклади на особисті карти отримують не тільки ті, хто продає товар через Інтернет. За такою ж схемою люди розпродають непотрібні беушні речі на сайтах (а, буває, і нові, якщо вони не підійшли), надають послуги в приватному порядку (няні, репетитори). А хтось дітям (або батькам) систематично, і навіть пару раз на місяць, відправляє гроші на банківську карту, як то кажуть, на допомогу, "для підтримки штанів". Невже і ці українці опиняться під прицілом податківців?

А ще незрозуміло, як фіскали збираються відстежувати сотні тисяч перекладів на карти. І головне — доводити, що мова йде саме про бізнес, а не про приватні перекладах. Чи не простіше відслідковувати продавців на сайтах продажів і в соцмережах? А втім, може, ця новина — чергові страшилки?

А ЩО ГОВОРЯТЬ У ПОДАТКОВІЙ ?

На ці та інші питання "Гривна" шукала відповіді у фахівців Головного управління ДПС в Херсонській області.

- Підкажіть, коли почнуть активно виявляти "несанкціоні-рова" переклади на банківські карти (з карти на карту)?
- Зараз алгоритм дій податкової служби в таких випадках відсутня, а тому будь-які коментарі на цю тему є передчасними. У той же час проведення фактичних перевірок з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та здійснення фізособою підприємницької діяльності без держреєстрації стане можливим після зняття мораторію. Він передбачений законом на час карантину, пов'язаного з боротьбою з коронавірусів.

- Тим не менше, що може загрожувати одержувачам грошей на банківську карту?
- Відповідальність за порушення порядку здійснення господарської діяльності встановлена в статті 164 КУпАП. Зокрема робота без держреєстрації або без повідомлення про початок здійснення підприємництва (якщо обов'язковість подання такого повідомлення передбачено законом), або без отримання ліцензії на ведення діяльності, яка підлягає ліцензуванню, або в період призупинення дії ліцензії тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адмінправопорушення, або без такої (від 17 000 до 34 000 гривен).

Якщо громадянин ці дії зробить повторно протягом року, то це тягне за собою накладення штрафу від двох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією перерахованого вище (від 34 000 до 85 000 гривен).

Також відповідальність передбачена за порушення встановленого порядку реєстрації в контролюючих органах — штраф 340 гривень. Таке ж покарання за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності. І це не весь перелік
стягнень.

- Яким чином податкова буде обчислювати "ліві" переклади і як збирається доводити, що вони отримані по бізнесу?
- Відповідні докази можуть збиратися шляхом: моніторингу наявної інформації в базах даних ДПС, інтернетресурсов (шоурум, со-ціальні мережі і т. Д.), Засобів масової інформації та інших джерел, за допомогою яких є можливість визначити коло платників; проведення контрольнорасчетних операцій на підставі ст. 20 Податкового Кодексу; отримання інформації безпосередньо від споживачів.

- Чи може податкова служба дізнатися, хто і які суми перераховує?
- Податкова служба має право одержувати безоплатно від платників податків (акцент на "безоплатність" зроблений, можливо, тому, що недавно було запропоновано на рівні закону ввести винагороду для тих, хто на дорозі зафіксує порушення ПДР і повідомить куди треба. — а. Ш.) , а також від установ Національного банку України, банків та інших фінустанов довідки та / або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду — інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках.

- Чи не постраждають при таких перевірках одержувачі грошей — родичі? Адже часто буває, що батьки щомісяця, а то й частіше переводять гроші на рахунок дітям (і навпаки). Чи не потраплять під гарячу руку і такі українці?

- Визначення підприємництва наведено в ст. 42 Господарського кодексу України — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємця-ми) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Тому ключовим моментом в такому випадку є систематичне отримання коштів на картковий рахунок громадянина саме за товари (послуги), яке має всі ознаки госпдіяльності, що підлягає обов'язковій держреєстрації. А переказ грошей родичам, наприклад, мамі — це дар від членів сім'ї першого ступеня споріднення і податком не обкладається.

- Серед наших читачів напевно є ті, хто практикує продаж своїх б / у речей, техніки через сайти продажів, наприклад, ОЛХ. Їх теж можуть покарати за отримання грошей?
- У ПКУ визначено: продаж (реалізація) товарів — це будь-які операції, що здійснюються зокрема за договорами купівлі-продажу та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання. Порядком оподаткування доходів громадян передбачено, що об'єктом оподаткування громадянина-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи. Тому доходи від продажу вживаних речей повинні обкладатися податком.

- Звучить це дико і дивно. Адже людина при покупці нового товару вже платив 20% ПДВ ... Тоді поставимо питання ще й так: інтерес податкової інспекції може виникнути тільки до одержувача або також і до відправника грошей, які систематично це роблять?
- Зараз при наявності підстав, визначених ПКУ, питання про оподаткування доходів можливі до систематичного одержувачу коштів.

- Чи є "порогова" сума при перекладі з карти на карту, на яку не повинні б звертати увагу контролюючі органи?
- Нормами податкового законодавства гранична сума по оподаткуванню грошових переказів з картки на картку не визначена. Варто додати, що недавно апеляційний суд поставив крапку в тривалому справі про оподаткування коштів, отриманих на банківський рахунок громадянина. У липні 2016 року ДУ УКРІНФОРМ в Херсонській області за матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України почало кримінальне провадження. Досудовим розслідуванням було встановлено, що громадянин, будучи засновником і директором підприємства, яке займається оптовою торгівлею порцеляною, скляного посуду і засобів чищення, протягом 2012-2016 років імпортував зазначену продукцію на підприємство на території Російської Федерації. З метою отримання неврахованих доходів він відкрив на своє ім'я розрахункові рахунки в двох банках. Надалі за домовленістю з рядом осіб, які набували посуд для подальшої реалізації без сплати податків, оформив їм доступ до рахунків за допомогою карток Visa Elektron. Таким чином він дав можливість цим особам самостійно здійснювати розрахункові операції за отриману продукцію. Протягом майже чотирьох з половиною років бізнесмен отримував на ці рахунки гроші від групи громадян-покупців і перекладав їх в готівку без подання декларацій та сплати податків.

За встановленими фактами була проведена перевірка дотримання вимог податкового законодавства громадянина, за результатами якої встановлено заниження податку на доходи фізосіб на загальну суму 5,98 млн гривень і військового збору на 266,6 тис. Гривень. У суді платник податків обґрунтував правомірність своєї позиції зокрема тим, що відкриті банківські рахунки є рахунками підприємства, а не його особистими, а понад 50 млн гривень, які надійшли на них, є коштами від продажу продукції підприємства. Однак юристи ГУ ДПС в Херсонській області довели: рахунки, відкриті на ім'я громадянина, є його рахунками як фізособи, а зараховані на них гроші — дохід, з якого він не платив податки. Тому суди першої та апеляційної інстанцій відмовили громадянину в задоволенні позовних вимог.

ПРОПОНУЮТЬ ... "СТУКАТИ"

Як зрозуміло з відповіді податкової інспекції, і про це заявили в ДПС України, громадян закликають повідомляти про тих, хто отримує гроші за товари і послуги на особисті банківські карти. Простими словами, пропонують "стукати" на тих, кому скидають гроші на карти. Слизький момент в тому, що інформацію податкової можуть надавати незадоволені клієнти чи конкуренти.

ДУМКА БАНКІРА І ЮРИСТА

Як пояснив банківський юрист Олександр Ярецкий, "банки можуть перевіряти такі операції в рамках фінмоніторингу", передає сайт ain.ua. Вони зобов'язані керуватися принципом "знай свого клієнта". І можуть налаштувати фільтри так, що зуміють відловлювати транзакції по особистих рахунків з призначенням "за товари" .Але призначення платежу вказують далеко не завжди. Часто гроші просто кидають на карту. Співзасновник Monobank (інтернет-банк) Олег Горохівський каже, що технічно не можна визначити, що кошти перераховані в рамках якихось торгових операцій. Але навіть якщо такі підозри є, то в Державну службу фінансового моніторингу банки безпосередньо передавати інформацію не можуть.

Поки все ж є банківська таємниця. Розкривати інформацію банки можуть тільки за запитом і тільки за конкретною особою. Інформація про стан банківського рахунку фізособи і рух коштів за цим рахунком є банківською таємницею і може бути розкрита тільки за рішенням суду. При цьому навіть якщо будуть виявлені такі "підозрілі" грошові перекази, все одно доведеться доводити, в тому числі в суді, що мова йде про підприємницьку діяльність.