«Українські науковці нічого не винаходять» — цю фразу у своєму житті я чув чи не частіше за «Вільна каса» чи «Передаємо за проїзд». Колись вона мене настільки дістала, що я написав статті «О науке', «FAQ по науке в Украине. Список изобретений украинских учёных» та «Список изобретений украинских учёных — 2». Час від часу я писав про окремі важливі завдання українських науковців, наприклад, про подовження ресурсу атомних енергоблоків. На жаль, не міг писати про оборону.

Та це було суто волонтерство і я мріяв про момент, коли власноруч зможу погортати повний перелік розробок наших вчених. Щоб було «красіво і з картінками», з розгорнутою інформацією.

Ну, що ж, сталося. Минулого тижня прес-центр НАН України офіційно оприлюднив інформацію про перспективні науково-технічні розробки Національної академії наук України.

Звісно, зауважу, що це лишень прикладні розробки. Фундаментальні здобутки зазвичай не цікавлять ні чиновників, ні критиків української науки, хоча прикладна наука базується саме на фундаментальній. Плюс це лише розробки науковців Академії, тому я буду радий погортати подібні збірки від інших академій та університетів.

Отож, я трохи покопирсався і дам трішки докладніший перелік усього, що там є.

З плюсів: інформацію подано коротко, окремо виділено призначення, характеристики та переваги розробки, пропозиції до комерціалізації, охорону інтелектуальної власності та контактну інформацію, за якою можна звернутися, щоб отримати більш докладні дані.

З мінусів: варіант pdf-документів — не ліпший вибір, та й якість презентації окремих розробок бажає кращого. Тут, як на мене, вже не обійтися без послуг конструкторських дизайн-бюро, професійних маркетологів, піарників та інших шаманів ринку.

Але як перший крок у стратегії «відкрити науку громадянам» та акумулювання усіх цікавинок для ринку в одній локації — чудово.

Отже, маємо 11 розділів.

1. «Агропромисловий комплекс та декоративне садівництво»

Тут представлені агрохімічні препарати для підвищення морозо- та зимостійкості с/г-культур, захисту від рослинних інфекцій, підвищення врожайності тощо; добрива; фунгіцидні біонаноматеріали; лікарські гриби; технології отримання нових сортів пшениці; живильні середовища; зимостійкі сорти троянд та купа інших сортів квітів та корисних рослин; методи селекції сортів злаків; нові енергетичні культури; потруювачі насіння та препарати для його збереження; портативні прилади для діагностики рослин тощо.

59c80dc1ad199.jpg

2. «Екологія та охорона довкілля»

Тут представлено апаратуру для дослідження полігонів твердих побутових відходів; станції радіаційного контролю та моніторингу; батометр-дегазатор донних вод; біосенсори для визначення токсинів; детектори рентгенівського і гамма-випромінювання; засоби інтенсифікації самоочищення водойм; каталізатори очистки викидів; технології знезараження інфікованих стоків; різноманітні фільтрувальні матеріали; методи біоіндикації забруднення радіонуклідами; обладнання зниження викидів котлоагрегатами; методи дистанційного дослідження екостану; технології знешкодження органічних забруднювачів; технології переробки та утилізації різних матеріалів; прогнозування зcувних процесів; методи підвищення рибопродуктивності; каталізатори комбінованого риформінгу; тести для визначення важких металів, нітратів та катіонів у рідинах; технології зневоднення осадів та очистки стічних вод тощо.

59c8132470a2c.jpg

3. «Енергетика та енергоефективність»

У розділі надано інформацію про автоматизовану систему управління підстанцією; антикорозійний захист устаткування хімобробки води ТЕЦ і ТЕС; теплообмінні апарати для незалежних систем опалення; котли, в т.ч. для альтернативного палива; зрошувачі для градирень; вітро- і термогенератори; компоненти для джерел струму; системи освітлення; системи приготування водовугільного палива; калориметри; інвертори; фотоелектричні станції; теплоутилізатори; праймери; технологія охолодження лопаток турбін; технології виробництва палива з рослинних відходів тощо.

59c815d9318eb.jpg

4. «Інформаційні технології»

Кхе-кхе. Тут все починається з автоматизованої системи рейтингового оцінювання діяльності вченого і наукової установи. Цікаво б поклацати. Далі: системи прив'язки космічних знімків; лексикографічна та термінографічна системи; мультиагентна система для клініки та інші системи забезпечення функціонування медзакладів; технологія попередження зіткнень рухомих об'єктів; технологія супроводу повітряних об'єктів за відеозображенням; програма обчислення характеристик ходи людини на протезі гомілки; система прогнозування розчинності у воді, ліпофільності та мутагенності біоактивних оргсполук; програми визначення параметрів аеро-термо-газодинамічних процесів для ракетно-космічної техніки; сервіс моніторингу паводків; система збору та обробки інформації на борту супутника та купа інших речей.

59c81a05d7068.jpg

5. «Інформаційно-сенсорні системи та прилади»

Системи автоматизованого вимірювання електропровідності, термоЕРС, теплопровідності для різних температур; тепловізори; пристрій «Антисон» (спробувати б...), апаратура діагностики іоносферної плазми; апаратура обстеження протикорозійного захисту підземних трубопроводів; ІЧ-приймачі та приймачі субтерагерцового діапазону; сенсори магнітного поля; вібраційна діагностична система; газосенсорна система; георадар; гнучкі сцинтиляційні панелі для рентгеносканерів і томографів; дифракційні антени; сенсор диметилгідразину та тетраоксиду діазоту; геофізичні прилади; фотодетектори; біохімічні аналізатори; флюориметри, спектрометри; прилади для експрес-тестів в лабораторних умовах; пристрої вимірювання температури та рівня кріорідин; сенсори хімічних та радіоактивних речовин; технологія визначення дефектності захисних покриттів; ядерний сканувальний мікрозонд тощо.

59c81e563f506.jpg

6. «Машинобудування та приладобудування»

Модулі Х-діапазону для активних фазованих граток; системи усунення космічних об'єктів з навколоземних орбіт; алмазні правИльні ролики; приймачі лазерного випромінювання; магнітоелектричні системи; компоненти радіотелескопів; безконтактні електродвигуни; верстат для різання напівпровідникових матеріалів; джерело багатозарядних іонів металів; система захисту будівель від сейсмовпливу; джерело катодної плазми; установки для зварювання; гальмівні диски; двовісна поворотна платформа; цифрові приймачі; джерела бета-випромінювання; допплерівські поляриметричні метеорологічні радари; електролізери; зносостійкий профіль обода залізничного колеса; іонізатор повітря; клинотрони; технології зміцнення пар тертя та сталевих деталей; НВЧ-генератори; радіолокатори; магнетрони; нейтралізатори статичної електрики; підсилювачі частот; перетворювачі частот; плазмохімічні реактори; глушники для зброї; пристрій контролю герметичності; системи захисту космічних апаратів від вібрацій; системи пасивного захисту поїздів при зіткненнях; термоелектричні джерела живлення для керованих боєприпасів; установка регенерації мастила і адсорбенту; установки зварювання полімерів; установка нанесення захисних покриттів на лопатки турбін; всілякі антени тощо.

59c8236fe556f.jpg

7. «Медичні засоби та медичне приладобудування»

Комплекс вимірювання внутрішнього випромінювання людини (скільки в ній накопичено радіонуклідів); системи та набори для визначення аргініну, етанолу, глюкози, АТФ, сечовини, креатиніну, пневмоцист, стафілокока, молочної кислоти, ; антимікотик; апарат для зварювання живих тканин; апарат неінвазивної діагностики гелікобактеріозу шлунка; електронний стетоскоп; сорбент для очищення антитіл; біосумісні полімерні матеріали; сполуки для лікування раку кісток; вітамін D3-білковий комплекс; гідрогелеві пов'язки для загоювання ран та опіків; дієтичні добавки; комплекс для нейтронної терапії та препарати для ядерної медицини; засіб для відновлення кровообігу в ішемізованій нирці; засіб лікування дерматозів; пневматичні іммобілізаційні шини; імпланти; магнітні хірургічні інструменти; інтраокулярні лінзи; інформаційний комунікатор для хворих, що втратили можливість говорити; комплекс для реабілітації рухів і мовлення; контактний термограф; різні антибактеріальні препарати; мікропризми для лікування косоокості; монітор ступеня отруєння чадним газом; антитіла для діагностики раку; газоаналізатор мультсенсорний; система для раннього виявлення захворювань серця; портативні ЕКГ-комплекси; препарат для генної терапії цукрового діабету І типу; прилад для експрес-оцінювання стану серцево-судинної системи; вакцини; радіонукліди; технологія відновлення ураженої печінки; транспортні медичні холодильники та системи заморожування;

59c829775ae0a.jpg

8. «Паливно-мастильні матеріали та технології»

Обладнання для аналізу палива; мастила; біодизельне паливо; присадки; сорти культур для біопалива та обладнання для його виробництва та інше.

59c82f653f93d.jpg

9. «Технології конструкційних та функціональних матеріалів»

Сплави для атомної енергетики; системи контролю доменної плавки; комплекс для діагностики процесів нагріву та охолодження металевих зразків; базальтові неперервні волокна, тканини та композити; безконтактні термометричні системи для металевих розплавів; полімерний зв'язник для термостійких вуглепластиків; важкозаймисті тари; вирощування монокристалів алмазу; високоміцні сплави металів; наноструктуровані матеріали різного призначення; композитні матеріали; технології отримання різних сплавів та покриттів; епоксифенольні лаки та емалі; захисні оптичнопрозорі покриття; керамічні біоматеріали; сплави для турбореактивних двигунів; сплави із заданою електропровідністю; нанопористі фільтрувальні матеріали; пристрої глибокого очищення ізотопів; контактні та безконтактні переносні термометри; технології лиття під низьким тиском; установки для експрес-аналізу складу і структури сплавів; фотополімерні клеї тощо.

59c8324af3a32.jpg

10. «Технологія та обладнання для виявлення, оцінки та видобутку корисних копалин»

Обладнання для каротажу і підвищення продуктивності свердловин; пристрої для вимірювання параметрів повітряних потоків; ізоляційне покриття для підземних трубопроводів; системи контролю шахтними підйомними комплексами; технологія тимчасового закриття свердловин; спосіб прогнозування покладів нафти та газу; сенсор для аналізування порід у свердловинах глибокого буріння; технологія анкерного кріплення гірничих виробок шахт тощо.

59c838234ed6b.jpg

11. «Харчова промисловість»

Різноманітні технології енергоефективного виробництва харчових продуктів; аналізатор соматичних клітин (контроль якості молока); біосенсорна система контролю якості вина; препарати вітаміну В2; трав'яні чаї для поліпшення травлення, релаксуючої, тонізувальної діїі; біосенсорна система для визначення глюкози, сахарози, мальтози, лактози, фруктози; станція радіаційного контролю харчових продуктів; технологія приготування сухпайків; технологія виробництва дитячих гіпоалергенних продуктів; технологія вирощування мікроводоростей; технологія пастеризації продуктів та інше.

59c83acb11df9.jpg

12. Оборонні технології

Ні, такого розділу не буде. Але він існує. Там повно всяких ніштяків, в т.ч. для танків, що на обгортці статті.

Отакі справи.

Ні, я в жодному разі не кажу, що ця інформація доступна для сприйняття. Вона на це і не розрахована. Більше того, я тут більшість розробок навіть не зможу прокоментувати. Тому, якщо є питання, звертайтесь до розробників.

Але, принаймні:

1. Ви тепер точно знаєте, де шукати розробки українських вчених.

2. Якщо у Вас є знайомі, яким, можливо, щось із цього стане у пригоді — Ви зможете розповісти людині про ці поклади знань. Допоможіть науковцю і промисловцю/бізнесмену зустрітися.

Сподіваюсь, що згодом цей перелік перетвориться у щось інтерактивне.

Та перші кроки зроблено. І це тішить.

Переможемо.