12-13 листопада науковці знову вийдуть зі своїх лабораторій і безкоштовно демонструватимуть усім охочим мікроскопи, підпалюватимуть реактиви, читатимуть лекції та проводитимуть майстер-класи. Дні науки стартують у Каневі, Житомирі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Одесі і, звісно, Києві.

Усім відома фраза, що краще один раз побачити, ніж 100 разів почути чи прочитати.

Приходьте, беріть дітей, розкажіть тим, кому це цікаво.

2 дні драйву та подиву, яскравих демонстрацій та вражаючих фактів.

Канів, Канівський міський будинок культури

12 листопада, 13.00-16.00

Завдяки спецам з Канівського природного заповідника, Шевченківського національного заповідника та Канівської дитячої школи мистецтв Ви дізнаєтеся про 30 рослин, які врятують Ваше здоров'я; про енергоощадні технології та захист довкілля; пеніцилін; як пов'язані пташині пісні і льодовики і, навіть, про краєвиди, які описував Кобзар.

Докладна програма — тут.

dd24fe2e64-kanev-1.jpg

Житомир, Житомирський державний університет ім. І. Франка

13 листопада, 12.00

Науковці, в т.ч. і Інституту ядерних досліджень НАН України розкажуть про елементарні частинки, еволюцію зір, Великий Вибух, прискорювачі частинок та нестабільність у ядерному світі. Докладна програма — тут.

e90fac47f6-00056izobrajenie-007.jpg

Львів, декілька локацій

12-13 листопада, з 11.00 або 12.00

Дуже насичена програма.

Біофак ЛНУ ім. І. Франка та Інститут біології тварин НАН України продемонструють хроматографічне розділення пігментів з листка рослини; відновлення цілісності судин; перевірку натуральності харчових продуктів; зорові ілюзії. Також пояснять, чому стомлюються наші м'язи, виміряють об'єм легень, покажуть клітини крові. Плюс Вам покажуть фільм про дослідження комах.

Також будуть прочитані лекції про стрес, вчених-диваків, рентгенівські промені та пестициди.

Більше того, Вас навчать робити хірургічні шви та надавати першу долікарську допомогу.

Інститут екології Карпат НАН України та Державний природознавчий музей НАН України розкажуть про флору та фауну Львова — молюсків, птахів, кажанів тощо.

Кафедра екології ЛНУ ім. І. Франка наочно розповість про мурашині сім'ї, амброзію, мох.

Більше того, будуть проведені орнітологічна, ентомологічна та ботанічна екскурсії біля «Лебединого озера». Але лише за сприятливих умов. Слідкувати слід тут.

Докладна програма по Львову — тут.

a0f17e8188-01264549.jpg

Івано-Франківськ, декілька локацій

12-13 листопада, 11.00

Науковці з наукового містечка «Нова енергія» розкажуть про енергетичну ефективність та альтернативні джерела енергії; енергоаудит та енергоощадні заходи; нанотехнології та наноматеріали; чому дієта — запорука довголіття; як отримується та перетворюється енергія плюс буде купа демонстрацій.

Науковці Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника розкажуть про біохімію та біотехнології, здоровий спосіб життя, фіторізноманіття Івано-Франківської області, біополімери, пестициди, вітаміни.

Відбудуться різноманітні хімічні демонстрації, вас навчать визначати вік риби та дерев, виділять ДНК з їжі та слини, покажуть дафній, дрозофіл і лабораторних мишей, покажуть клітини у мікроскопі. Все, я стомився перелічувати, читайте докладну програму тут.

b00cc17bae-70936original.jpg

Одеса, 12 листопада

Імпакт Хаб, 15.00

Науковці з Українського наукового центру екології моря, Інституту загальної та неорганічної хімії НАН України, Одеського національного університету ім. І. Мечнікова покажуть та розкажуть про хімічні джерела струму; клонування; мешканців поверхні моря; фармакогенетику; очистку відходів за допомогою бактерій; глибоководні дослідження; непотрібні ліки.

Докладна програма тут.

4aaff61222-9fecc3ce294169407ee41a12be2c510314.jpg

Харків, 12 листопада

Вільний університет «Майдан-моніторинг», 13.00

На жаль, в рамках Днів науки буде лише одна лекція Тетяни Рохманової з Інституту радіофізики та електроніки НАН України «Великий адронний колайдер та його колізії».

Програма — тут.

90105f76eb-avtobusnyerejsyluganskharkovpoukraine1650x410.jpg

Київ, декілька локацій

12-13 листопада. Час залежить від локації.

Так... тут стільки подій... Я їх просто перелічу, а Ви потім самостійно плануйте маршрути і час. Якщо чесно, я навіть не уявляю, як тут всюди можна встигнути.

Отже, лекції, що відбудуться по всьому місту: чому треба мити руки; молочнокислі бактерії; клітини-самогубці; пліснява; біологічні ритми; Великий Вибух; хаос і непередбачуваність; нестабільність у ядерному світі; аберації в оптиці; графен; забуті групи тварин; український наукфільм; 100 прикладів користі природничих наук; економіка споживання; нанофізика; радіація; математичні фокуси; інноваційні кластери; екосистеми; комп'ютерні мережі; бактерії-паразити-шкідники; квантова криптографія; місія Rosetta; ядерні реактори; мікрофлора кишечника та мозок; самоконтроль сітківки ока; ДНК; шизофренія; ембріони; надпровідність і синхротрони; Нобелівська премія з фізики 2016; наносвіт; антибіотики; велике переселення народів; трипілля; сарматські «царі»; віруси; електрика нашого тіла тощо.

Демонстрації та майстер-класи: життя під мікроскопом, ГМО, як побачити ДНК, цікава біохімія, моделювання білкових молекул, рослини у пробірках, стробоскоп, генератор Тесла, рідкий азот, фігури Хладні, магнітне яблуко, поляризація, електролізер, авіоніка, робототехніка, телекомунікаційні системи, радіолокація, диспетчерський тренажер, тренажер літака ЯК-18Т, радіорозвідка, прилад для експрес-діагностики фотосинтезу, дозиметри, паперова хроматографія тощо.

Екскурсії: Києво-Могилянська академія, музей анатомії, клінічний центр Ветмедсервіс, кафедра паразитології та тропічної ветеринарії, астрономічна обсерваторія.

Зверніть увагу, що на деякі екскурсії потрібна попередня реєстрація.

Докладна програма тут.

4583778d25-bfdznjohei.jpg


Підкреслюю, що участь у всіх заходах — безкоштовна.

Дуже тішуся, що в країні поки є наука і є кому її демонструвати.

Шкода, що можновладці на такі заходи не ходять.

Переможемо.