Це продовження перекладу ще однієї статті від пана Tomas Pueyo про ефективні стратегії боротьби з коронавірусом включно з врахуванням впливу на економіку та соціальне життя суспільства. Початок — тут.

Але все реально. Якщо такі спалахи, як в Південній Кореї, можна контролювати за тижні і без примусу на соціальне дистанціювання, західні країни, які вже застосовують важкий молот із суворими заходами соціального дистанціювання, можуть безумовно взяти під контроль спалах протягом кількох тижнів. Це питання дисципліни, виконання та того, наскільки населення дотримується правил.

Як тільки Молот стоїть на місці і спалах контролюється, починається друга фаза: Танок.

Танок

Якщо ви використовуєте молот проти коронавірусу, то за кілька тижнів ви його контролюєте, і ви набагато краще пораєтеся з ним. Зараз час застосувати довготривалі зусилля щодо контролювання цього вірусу, поки не буде вакцини.

5e77c4387c617.png

Це, мабуть, єдина найбільша, найважливіша помилка, яку люди роблять, думаючи про цей етап: вони думають, що це буде тримати їх вдома місяцями. Це зовсім не так. Насправді, цілком ймовірно, що наше життя повернеться майже до нормального.

Танок у успішних країнах

Чому в Південній Кореї, Сінгапурі, Тайвані та Японії трапляються випадки [захворювання] упродовж довгого періоду часу, а у разі Південної Кореї їх тисячі, і все ж вони не зачинені вдома?

У цьому відео міністр закордонних справ Південної Кореї пояснює, як це зробила її країна. Це було досить просто: ефективне тестування, ефективне відстеження, заборони на поїздки, ефективна ізоляція та ефективний карантин.

У цьому документі пояснюється підхід Сінгапуру.

Хочете вгадати їхні заходи? Ті самі, що і в Південній Кореї. У своєму випадку вони доповнювали економічну допомогу особам, які перебувають у карантині та забороняють поїздки і затримки.

Чи не занадто пізно для інших країн? Ні. Застосувавши «Молот», ви отримуєте новий шанс, як зробити це правильно.

Але що робити, якщо всіх цих заходів недостатньо?

Танок R

Я називаю багатомісячний період між Молотом і вакциною або ефективним лікуванням Танком, тому що це не буде період, протягом якого заходи завжди є такими ж суворими. Деякі регіони знову побачать спалахи, інші — не спостерігатимуть тривалий час. Залежно від того, як розвиватимуться випадки, нам потрібно буде посилити заходи соціального дистанціювання або ми зможемо їх послабити. Це танок R: танець заходів між поверненням нашого життя і поширенням хвороби, економіка проти охорони здоров'я.

Як працює цей танець?

Все обертається навколо R. Якщо ви пам'ятаєте, це швидкість поширення. Раніше в стандартній, непідготовленій країні, це десь від 2 до 3: протягом кількох тижнів, коли хтось заражений, він заражає в середньому від 2 до 3 інших людей.

Якщо R вище 1, інфекції переростають експоненціально в епідемію. Якщо воно нижче 1, вони затухають.

Під час Молоту мета — максимально наблизити R до нуля, як можна швидше, щоб вгамувати епідемію. В Ухані підраховано, що R спочатку становило 3,9, а після блокування та централізованого карантину знизилось до 0,32.

Але як тільки ви переходите в Танок, вам більше не потрібно цього робити. Вам просто потрібно, щоб ваш R залишався нижче 1: багато заходів соціального дистанціювання мають серйозні наслідки для людей. Вони можуть втратити роботу, свій бізнес, свої здорові звички ...

Ви можете залишити R нижче 1, виконавши кілька простих заходів.

5e77c44206785.png

Детальні дані, джерела та припущення тут

Це приблизна оцінка того, як різні типи пацієнтів реагують на вірус, а також їх контагіозності [наскільки ефективно вони поширюють інфекцію]. Ніхто не знає справжньої форми цієї кривої, але ми зібрали дані з різних паперів, щоб визначити, як вона виглядає.

Щодня після зараження вірусом люди мають певний потенціал зараження. Разом за усі дні заразність у середньому становить до 2,5 зараження.

Вважається, що певна заразність вже виникає під час фази «без симптомів». Після цього, у міру наростання симптомів, зазвичай люди йдуть до лікаря, ставлять діагноз, і їх заразність зменшується.

Наприклад, спочатку у вас є вірус, але немає симптомів, тому ви поводите себе нормально. Розмовляючи з людьми, ви поширюєте вірус. Якщо доторкнутися до свого носа, а потім відкрили ручку дверей, наступні люди, які відкриють двері та торкнуться носа, заражаються.

Чим більше вірус росте всередині вас, тим сильніше заразний ви. Потім, як тільки у вас з'являться симптоми, ви можете поступово припинити ходити на роботу, залишатися в ліжку, носити маску або починати звертатися до лікаря. Чим більше симптоми, тим більше ви віддаляєтесь від соціальної сфери, зменшуючи поширення вірусу.

Після того, як ви госпіталізовані, навіть якщо ви дуже заразні, ви не схильні поширювати вірус так сильно, оскільки вас ізолювали.

Тут і можна побачити величезний вплив політик, як в Сінгапурі чи Південній Кореї:

- Якщо люди проходять масові тестування, їх можна виявити ще до появи симптомів. Відправлені на карантин, вони нічого не можуть поширити.

- Якщо люди навчені ідентифікувати свої симптоми раніше, вони скорочують кількість днів, позначених синім кольором, а отже, і загальну заразність

- Якщо люди ізолюються, як тільки у них з'являються симптоми, зараження з помаранчевої фази зникають.

- Якщо людей навчають особистій дистанції, носінню масок, миттю рук або дезінфекції простору, вони поширюють менше вірусу протягом усього періоду.

- Тільки тоді, коли все це не вдається, нам потрібні більш жорсткі заходи соціального дистанціювання.

ROI соціального дистанціювання [щось на кшталт рентабельності, ефекту]

Якщо з усіма цими заходами ми все ще вище R = 1, нам потрібно зменшити середню кількість людей, з якими зустрічається кожна людина.

Є кілька дуже дешевих способів зробити це, наприклад, заборонити події більш ніж певній кількості людей (наприклад, 50, 500) або попросити людей працювати вдома, коли вони можуть.

Інші коштують набагато, набагато дорожче економічно, соціально та етично, наприклад закриття шкіл та університетів, прохання всіх залишитися вдома чи закрити бізнес.

5e77c449cb0da.png

Ця діаграма вигадана, оскільки вона не існує сьогодні. Ніхто не провів достатньо досліджень з цього приводу і не склав усі ці заходи таким чином, щоб їх можна порівняти.

Це прикро, адже це єдина найважливіша діаграма, по якій політикам потрібно буде приймати рішення. Вона ілюструє те, що насправді переживає їх розум.

У період Молота політики хочуть максимально знизити рівень R через заходи, які залишаються прийнятними для населення. У Хубеї вони пройшли аж до 0,32. Нам це може не знадобитися: можливо, лише до 0,5 або 0,6.

Але під час періоду «Танку R» вони хочуть наблизитись до 1, наскільки це можливо, залишаючись нижче нього протягом тривалого періоду. Це запобігає новому спалаху, усуваючи при цьому найбільш різкі заходи.

Це означає, що незалежно від того, усвідомлюють це лідери чи ні, те, що вони мають робити:

— Перераховують всі заходи, які вони можуть вжити для зменшення R

— Отримують вигоду від їх застосування: зменшення R

— Отримують уявлення про їх вартість: економічну, соціальну та етичну.

— Складають ранжування ініціатив, виходячи з їх вартості та вигоди

— Обирають ті, що дають найбільше зменшення R до 1, за найменшими витратами.

5e77c44fedf72.png

Це лише ілюстрація. Усі дані вигадані. Однак, наскільки ми можемо стверджувати, ці дані сьогодні не існують. Вони потрібні. Наприклад, список із CDC — це чудовий початок, але йому не вистачає таких речей, як освітні заходи, тригери, кількісна оцінка витрат і вигод, деталізація заходів, економічні / соціальні контрзаходи ...

Спочатку довіра лідерів до цих цифр буде низькою. Але вони думають так — і над цим слід міркувати.

Те, що їм потрібно зробити, це формалізувати процес: зрозуміти, що це гра з числами, в якій нам потрібно якомога швидше вчитися, де ми знаходимось на R, вплив кожного заходу на зменшення R та їх соціальні та економічні витрати.

Тільки тоді вони зможуть прийняти раціональне рішення щодо того, які заходи їм слід вжити.

Висновок: Виграйте нам час

Коронавірус досі розповсюджується майже скрізь. У 152 країнах є випадки. Ми граємо проти часу. Але нам цього не потрібно робити: є чіткий спосіб, як ми можемо міркувати про цю проблему.

Деякі країни, особливо ті, які ще не сильно постраждали від коронавірусу, можуть задатися питанням: чи це станеться зі мною? Відповідь: це, мабуть, вже сталося. Ви просто не помітили Коли це дійсно вдарить, ваша система охорони здоров'я буде в гіршому стані, ніж у заможних країнах, де системи охорони здоров'я міцні. Краще убезпечитися, аніж шкодувати, варто подумати про вжиття заходів зараз.

Для країн, де коронавірус вже тут, варіанти зрозумілі.

З одного боку, країни можуть пройти шлях пом'якшення наслідків: створити масштабну епідемію, завалити систему охорони здоров'я, призвести до смерті мільйонів людей та випустити нові мутації цього вірусу в дикій природі.

З іншого, країни можуть воювати. Вони можуть замкнутися на кілька тижнів, щоб виграти нам час, створити розумний план дій і контролювати цей вірус, поки у нас не з'явиться вакцина.

Сьогодні уряди у всьому світі, включаючи такі, як США, Великобританія, Швейцарія чи Нідерланди, обрали шлях пом'якшення.

Це означає, що вони здаються без бою. Вони бачать, що інші країни успішно боролися з цим, але кажуть: «Ми не можемо цього зробити!»

Що, якби Черчілль сказав те саме? «Нацисти вже є скрізь у Європі. Ми не можемо боротися з ними. Давайте просто здамося». Саме цим сьогодні займаються багато урядів у всьому світі. Вони не дають вам шансу боротися з цим. Ви повинні вимагати цього.

Поділіться статтею

На жаль, мільйони життів все ще в небезпеці. Поділіться цією статтею — чи будь-якою подібною — якщо ви думаєте, що вона може змінити думку людей. Лідери повинні зрозуміти це, щоб запобігти катастрофі. Момент діяти зараз.

Якщо ви погоджуєтеся з цією статтею і хочете, щоб уряд США вжив заходів, будь ласка, підпишіть клопотання Білого дому про реалізацію стратегії придушення Молоту і Танку.