Початок статті — тут.

Висновок: вартість очікування

Прийняти рішення сьогодні може бути страшно, але не варто думати про це таким чином.

5e6a4df0204a3.png

Ця теоретична модель показує різні спільноти: одна не вживає заходів соціального дистанціювання, одна приймає їх у день n спалаху, а друга — у день n + 1. Усі номери повністю вигадані (я вибрав їх так, щоб вони нагадували те, що сталося в Хубей, з найгіршими ~ 6 тисячами щоденних нових випадків). Вони просто там, щоб проілюструвати, наскільки важливим може бути один день у чомусь, що росте експоненціально. Ви можете бачити, що затримка на один день досягає піку пізніше і вище, але потім щоденні випадки сходяться до нуля.

А як щодо загальної кількості випадків?

5e6a4e01e8de6.png

У цій теоретичній моделі, що дуже нагадує Хубей, очікування ще одного дня створює на 40% більше випадків! Тож, можливо, якби влада Хубея оголосила про закриття 22 січня замість 23-го, вони могли б зменшити кількість випадків на 20 тисяч.

І пам'ятайте, це лише випадки. Смертність була б значно вищою, тому що не було б просто на 40% смертей більше. Також був би набагато вищий колапс системи охорони здоров'я, що призведе до смертності до 10 разів вище, як ми бачили раніше. Тож одноденна різниця в заходах соціального дистанціювання може закінчитися вибухом кількості смертей у вашій громаді шляхом збільшення кількості випадків та підвищення рівня смертності.

Це експоненціальна загроза. Кожен день важить. Якщо ви відкладаєте рішення на один день, ви не можете зробити внесок у кілька випадків [очевидно, за змістом малось на увазі протилежне]. Напевно, у вашій громаді вже є сотні чи тисячі випадків. З кожним днем, коли немає соціального дистанціювання, ці випадки зростають експоненціально.

Отже, ще раз. В Україні поки що все гаразд.

І запровадження обмежувальних заходів на ранніх етапах напевне зменшить їх жорсткість у майбутньому. Це приклад світу.

Думаю, з цим треба рахуватися.