Цього тижня на Вас чекають неймовірний TEDxLviv з купою вчених, лекції про Нобелівську премію з фізики 2018 року, історію Академії наук УРСР, економічні міфи, мімікрію та палеонтологію, діалоги та вебінари про наукометрію, виставка розробок з безпекової сфери, Хелловін-вечірка від вчених та навіть тренування з бігу разом з молекулярним біологом.

23-26 жовтня

Виставка Безпека 2018

«Безпека» – провідна та найбільша в Україні виставка технічних засобів і обладнання для забезпечення безпеки життєдіяльності, технічної функціональності, збереження і захисту об'єктів та протипожежного захисту. Цьогоріч участь у виставці «Безпека» візьмуть8 наукових установ НАН України, які представлять 67 своїх розробок

Де: м. Київ, вул. Салютна, 2-б

Вартість: вільно

25 жовтня

Відкрите засідання кафедри експериментальної фізики

Воно присвячене пам'яті академіка Івана Горбаня і міститиме лекцію про Нобелівську премію з фізики 2018 року.

Де: ауд. 200, Проспект Академіка Глушкова, 4, Київ

Вартість: вільно

25 жовтня, Львів

Залаштункове повсякдення Академії наук УРСР (1918–1941)

Запрошуємо на жовтневий Методологічний семінар Відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України, на якому Оксана Юркова розповість про те, як вчені організовувались для створення Академії та як підлаштовувались під різні політичні режими, як академіки спілкувались і через що сварились, як інтригували, як «вибивали» гроші та приміщення для установ, де та як жили науковці, як працювали і захищали свої дисертації, зрештою, як та коли радянській владі вдалось приборкати Академію. Не будуть залишені поза увагою питання академічних сексотів, репресій проти вчених та вияви академічної солідарності.

Де: Інститут народознавства НАН України, проспект Свободи, 15, Львів

Вартість: вільно

25 жовтня, Львів

Ядерна держава Україна: горизонти майбутнього

У лекції розповідатиметься про віхи розвитку атомної енергетики України, здобутки українських вчених, техногенні катастрофи та шляхи їх подолання. Окрему увагу буде приділено розвитку енергетики в Західній Україні. Окрім історичного контексту буде представлено наукові засади функціонування реакторів різних типів та поколінь і окреслено актуальні завдання, які стоять перед науковою спільнотою. Буде висвітлено прикладні аспекти ядерних установок, які використовуються для інших, окрім енергетичних цілей. Нарешті, будуть озвучені футуристичні питання близької і дальшої перспективи розвитку ядерної енергетики, і окремо термоядерної, з полярною аргументацією. І, звісно, буде зроблена спроба передбачити місце та роль українських вчених та установок у близькому майбутньому. Художнє оформлення лекції, мовне подання та науково-популярний зміст відрізняється від традиційного, прийнятого в академічних середовищах, що дозволить збільшити емоційний зв'язок між доповідачем та слухачем. Лекція розрахована не лише на фахівців чи науковців, але й на широкого слухача.

Де: Український католицький університет, Львів, вул. Свєнціцького 17, семінарська кімната ім. Стефанії Шипули (І поверх)

Вартість: вільно

25 жовтня

Діалоги про. Сучасна наукометрія: знищувати чи змінювати

Історик Віталій Михайловський та фізик Олег Фея публічно дискутуватимуть на тему сучасної наукометрії. Говоритимуть про спільні проблеми природничників і гуманітаріїв і чи є при цьому спільні шляхи для їх вирішення. Поміркують, що таке наукова репутація для природничника, а що – для гуманітарія. Як підвищити саморефлексію гуманітарної спільноти і чому нині почали говорити про «псевдонауку». Які зміни слід внести в українське законодавство, щоб наука перестала бути майданчиком для викачування грошей.

Де: Книгарня Є, м. Київ, вул. Лисенка, 3

Вартість: вільно

25 жовтня

Економічні міфи в Україні: як політики маніпулюють нами?

Економічна грамотність не є найсильнішою стороною, якою може пишатися українське суспільсво. Політики надзвичайно часто вдаються до маніпулювання показниками і, більше того, нерідко їм вдається досягти бажаного. Саме тому Політичний клуб вирішив присвятити зустріч цього тижня економічній тематиці разом із Deputy Head у VoxCheck Максимом Скубенко.

Де: ауд. 330, Володимирська вулиця, 60, Київ

Вартість: вільно

26 жовтня

Halloween IMBG

Іноді науковцям здається, що їх уже нічим не злякаєш. Тому ми вирішили полоскотати нерви собі та іншим, тим більше такий чудовий привід)). Тематика — будь-які жахіття, які асоціюються у Вас з наукою та науковцями. Костюм вітається, найкращий образ отримає приз. Запрошуємо усіх, буде страшно весело;)

Де: Інститут молекулярної біології та генетики НАН Украъни, вул. Заболотного 150, Київ

26 жовтня

Clarivate Analytics: Leading Innovation in Open Access

Чи Ви знаєте, що понад 10 мільйонів статей доступні у вільному доступі на платформі Web of Science? Чим відрізняються «золоті» і «зелені» статті (Hybrid Gold OA articles, Green OA articles) на цій платформі? В чому унікальність Impactstory? Про це і не тільки Ви дізнаєтесь з презентації — вебінару від досвідченого фахівця компанії пані Ірини Тихонкової.

Де: Американська бібліотека імені Віктора Китастого НаУКМА (4 корпус, 116 к.) АБО онлайн за посиланням https://goo.gl/XF5raS

Вартість: вільно

27 жовтня, Львів

TEDxLviv Human of the future

Купа класних спікерів у тедівському форматі випромінюватиме надихаючі сенси. Серед них виступатиме Микола Максименко — фахівець у галузі штучного інтелекту, генетик Дарія Лосєва, науковий скептицист Малек Тохме, Тетяна Ковальчук-Скороход — фахівець у галузі космічних досліджень

Де: Arena Lviv, Стрийська 199, Львів

Вартість: 800 грн

28 жовтня

Мімікрія: гра в імітацію

4 мільярди років містерій та див, боротьби стихій, зародження світлої магії живої матерії – і все це не в далекій галактиці, а просто тут, на нашій рідній, до найменших закутків планеті. Природа як величний ілюзіоніст дбає про престиж свого виступу та неохоче розкриває свої секрети. Проте, ви маєте шанс зазирнути за лаштунки найцікавішої із вистав та опанувати основи її містифікацій, а в деяких із них навіть прийняти участь. Прикинувшись маленьким Давидом, бути могутнім Голіафом? Запросто! Бути прудкою комахою, але в хвилини небезпеки перетворитися на гілочки чи листочки дерева?Залюбки! А з квітки тендітної орхідеї перетворитися на осу? Для природи немає нічого неможливого! Ми пройдемо щаблями хіт-параду найвдаліших ілюзій природи, подивимось на них здалеку та зблизька, візьмемо участь у кількох таємних експериментах. Побуваємо у ролі квест-детективів, що будуть розслідувати справу, в якому зловмисники скористалися навичками мімікрії. Закріпити свої знання ми зможемо у фінальній битві Гри в імітацію – розваги, переможцями якої стають уважні, розумні та кмітливі.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

28 жовтня

Біг заради бігу

Асоціація Українських Бігунів на базі ELIKSYR Point розпочинає серію безкоштовних тренувань для всіх охочих. Цього разу тренування проведе молекулярний біолог та ультрамарафонець Олександр Скороход.

Де: Sport Hub ELIKSYR Point, ВДНГ, павільйон 78

Вартість: вільно

29 жовтня

Твоя перша палеонтологічна колекція — канікули

Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).