Це буде неймовірний тиждень, сповнений наукою: Наукові пікніки, космічний форум, лекції про химерних риб та динозаврів, дискусії про людські ігри та здорову їжу, економічна просвіта, купа телескопів і зоряне небо.

Але більше всіх шмалитиме Львів, де відбудуться наукові екскурсії містом та купа дискусій із науковцями з приводу виходу у світ цікавезних науково-популярних книг.

Інджой.

17-20 вересня

Перший Український космічний форум

• 18-а Українська конференція з космічних досліджень (https://space-conf.ikd.kiev.ua/);
• 6-а конференція GEO-UA (http://geoss-conf-2018.ikd.kiev.ua/);
• Міжгалузевий семінар «Інформаційно-ефемеридне забезпечення космічних проектів»;
• Бізнес-форум і виставка «Космос та інновації».

Під час Форуму працюватиме виставка інноваційних розробок підприємств космічної галузі й інститутів НАН України в інтересах дослідження та використання космічного простору.
Участь у заходах Форуму візьмуть понад 200 учених із України та запрошені іноземні фахівці.

Програма форуму тут.

Де: Великий конференц-зал НАН України, вул. Володимирська, 55, Київ

Вартість: вільно

17 вересня

У фокусі: Прогрес українських реформ

Офіційне відкриття четвертого Ukraine Economy Week: Productivity. Подія буде зосереджена на академічному, глибокому та дещо провокативному огляді процесу українських реформ з 2014 року.

Серед спікерів:
• Френсіс Маліж, виконавчий директор по Східній Європі та Кавказу (Європейський банк реконструкції та розвитку)
• Сергій Марченко, заступник голови Адміністрації Президента
• Григорій Овчаренко, Директор, Голова відділу управління активами, ICU
• Тимофій Милованов, Почесний президент Київської школи економіки

Мова заходу — англійська

Де: mOre, Velyka Vasylkivska Street, 100, Kyiv, Ukraine, 03150

Вартість: 200 грн

18 вересня, Львів

Науковий шпацер: екскурсії науковим Львовом з вченими

Давайте разом відкриємо для себе Львів науковий! Зануритися у світ відкриттів та досліджень, гарячих суперечок і плідних дискусій допоможе науковий шпацер – прогулянка з гідами по місцях розвитку науки у місті. На деяких зупинках гостей чекатимуть вчені, які розкажуть про минулі епохи й дадуть відповіді на усі запитання. Останньою зупинкою стане культове місце для світових математиків – Шкоцька кав'ярня. За філіжанкою кави або за келихом вина ви спробуєте зрозуміти декілька задач, над якими сушили голови Стефан Банах і Станіслав Улям. Тож гайда на шпацер!

Де: Національний університет «Львівська політехніка», вулиця Степана Бандери, 12, Львів

Вартість: від 270 грн

18 вересня

Як сприяти економічному зростанню приватного сектора в Україні?

Інтерактивна та змістовна презентація звіту для Ukraine Economy Week: Productivity про виклики, що постають у процесі розкриття потенціалу приватного сектору та розвитку стійкої ринкової економіки в Україні. Звіт був підготовлений для Європейського банку реконструкції та розвитку командою KSE (Олександр Шепотило, PhD, Костянтин Кравчук, Наталія Шаповал, Тетяна Тищук).

Спікери:
• Костянтин Кінцурашвілі, головний регіональний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР)
• Тимофій Милованов, почесний президент (KSE)
• Наталія Шаповал, віце-президент з економічно-політичних досліджень (KSE)

Мова заходу англійська

Де: Kyiv School of Economics, Дмитрівська 92-94, Kyiv, Ukraine, 01135

Вартість: наче вільно за реєстрацією

19 вересня

Ігри людей. Новий рівень

Чергова дискусія в рамках Масштабного проекту знань «Інтелектуальні дискусії». Лікар-психотерапевт, психолог, нейробіолог обговорять такі питання:

Від дитинства до сьогодні. Ігри — це програми автоматичні людей? Або ж усвідомлені дії на отримання певних результатів, процесів? Дитячі забави. Шкільні і університетські забави.
Кар'єрні ігри (конкуренція, перегони за пряник). Любовні ігри. Родинні ігри. Фінансові ігри.
Інтелектуальні ігри. Гендерні ігри.

Де: Буква, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

20-21 вересня, Кам'янець-Подільський

Bat Night

Запрошуємо усіх хто боїться, або вже полюбив милих рукокрилих до участі у природоохоронній акції Європейська ніч кажанів! Символом 22-ї НОЧІ кажанів (2018р) є – підковик малий. Цей вид є одним з найпоширеніших кажанів нашого національного парку. Про це та багато іншого у програмі заходів...

Де: пл. Польський ринок, 6, м. Кам'янець-Подільський

Вартість: вільно

20 вересня, Львів

Хто перший: наука або популяризація?

Лекція від команди науково-популярного журналу «Куншт» про історію розвитку популяризації науки та майстер-клас від редакторів: як писати про науку так, щоб це хотілося читати.

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: на жаль, не маю інформації

20 вересня, Львів

«Технарі vs гуманітарії: як налаштуватися мислити „по-іншому“»

Дискусія «Технарі vs гуманітарії: як працює пам'ять та чи можна налаштуватися мислити „по-іншому“» відбудеться з нагоди презентації книжки «Навчитися вчитися» Барбари Оклі.

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: на жаль, не маю інформації

20 вересня, Львів

Зустріч-дискусія: Математична освіта в Україні

Математична освіта в Україні: яка вона зараз? Якою була? Якою може стати? Чи варто перейняти закордонні практики? Якщо так, то які? Як саме навчати математики? Для чого навчати математики? Це найзагальніший список запитань, які підніматимуться під час дискусії. Якщо вам цікаво отримати відповіді, поставити запитання, вийти за межі цього списку та власних уявлень про математичну освіту, приходьте до нас на зустріч. Вікових, статевих, професійних обмежень немає.

Де: Факультет прикладних наук УКУ / APPS UCU, Kozel"nytska, 2a, Lviv, Ukraine, 79076

Вартість: вільно за реєстрацією

21 вересня, Львів

Як все закручено: презентація книжки "Геном" Метта Рідлі

Сьогодні ми можемо легко уявити собі структуру молекули ДНК. Однак ще у ХХ столітті науковці билися як риба об лід, намагаючись встановити, який вигляд має молекула, що зберігає спадкову інформацію. Чому все було так складно? Що таке генетичний алгоритм? Що чекає на нас в майбутньому?

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: на жаль, не маю інформації

22 вересня

Втрачений світ динозаврів

Як добре, що у нас є машина часу, що віднесе нас у час, коли на нашій планеті була інша температура та концентрація кисню, ще жодна людина не лишила відбиток своєї ступні на поверхні землі, а світом правили істоти з роговими лусочками на тілі (ну, й пір'ям, звісно). Ми з'ясуємо, хто ж такі динозаври й чому не всіх вимерлих рептилій варто так називати. Поговоримо про найвідоміших представників цих легендарних істот мегарапторів, аллозаврів, тиранозаврів та їхніх колег – як вони проводили свій час, що споживали в їжу та яким чином боролися за виживання. Подискутуємо над тим чому динозаври зникли та яких нащадків лишили по собі. Під час демонстрації поконтактуємо зі справжніми скам'янілостями та репліками (точними копіями експонатів), а на завершення зіграємо у пізнавальний квест у стінах природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

22 вересня

Осінній міні-ярмарок Handmade від науковців

Традиційний осінній міні-ярмарок Handmade від науковців. До участі традиційно запрошуються науковці-рукодільники, які працюють в будь-якому жанрі рукодільної творчості, до відвідин — усі бажаючі без жодних обмежень за фахом чи за віком.

Де: Ботанічний сад ім. Фоміна, м. Університет, Київ

Вартість: вільно

22 вересня

День телескопа

Науково-популярна лекція про телескопи, відвідини демонстраційного телескопа Головної астрономічної обсерваторії НАН України, горизонтальний сонячний телескоп, телескоп АЗТ-2, музей історії ГАО, виставка аматорських телескопів, спостереження зоряного неба в телескопи (за умови чистого неба)

Де: вул. Академіка Заболотного, 27, ГАО НАН України, Київ

Вартість: 150/100 грн (посилання на реєстрацію тут)

22 вересня, Львів

Ринок науки

Ринок науки: як корпорації маніпулюють наукою, підкупають вчених та створюють фонди підтримки тієї "науки", що дає їм прибуток? Як боротися із псевдонаукою та лобі корпорацій?

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: на жаль, не маю інформації

22 вересня

Наукові пікніки

Це місце наукової сили і я особисто його дуже рекомендую. У Парк Шевченка десятки науковців винесуть свої пробірки, мікроскопи, макети, прилади і демонструватимуть науку усім охочим. Абсолютно безкоштовно. Зі сцени лунатимуть науково-популярні лекції, а повсюдно можна буде побалакати зі справжніми вченими на купу тем.

Де: Парк Шевченка, Київ

Вартість: вільно, бо подія відбувається в рамках Року науки, Громадський проект м. Київ, завдяки підтримці киян, та за сприяння управління культури, туризму та культурної спадщини ШРДА та Київського молодіжного центру

23 вересня

Химерні риби

Під час демонстрації ми поговоримо про рибу-пилку та потримаємо в руках її рострум, дізнаємось про отруту риби-фугу та моторошні традиції її традиційного споживання, не оминемо також колючі гаджети риби-їжака, проаналізуємо навички мімікрії морського коника (навіть дізнаємось, які гени причетні до такого дивовижного перетворення цієї риби), переконаємось в успішності маскування риби-голки в заростях монстери. Гарантуємо знайомство з рибою-папугою та її дивною звичкою утворювати кокон із слизу перед сном. Й, обережно, морський чорт також у нашій програмі! Так, це та риба, яка займається риболовлею з використанням приманок, і так, її люблять шанувальники морепродуктів, але не тоді, коли її постачають на ринок разом з головою (подвійні стандарти гурманів). Під час екскурсії ми поглянемо на багатьох неймовірних створінь з безмовного царства – велетенську рибу-місяць, рибу-меч, познайомимось з єдиною акулою в світі, яка полюбляє харчуватися водоростями, виконаємо тематичний пакет-завдань та отримаємо свій заслужений подарунок, звісно!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

23 вересня, Львів

Є контакт

Розмова між вченим та науковим фантастом про можливість позаземного життя та людину як міжпланетний вид. (більше подробиць немає. Але це організовує науково-популярний журнал Куншт, тому має бути круто)

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: на жаль, не маю інформації

23 вересня

Інтерактивна лекція "Здорова їжа — шкідлива їжа"

Коли дієтологи, популярні сторінки у соціальних мережах, ведучі кулінарних шоу та наші бабусі не можуть дійти згоди в питанні здорового харчування — на допомогу приходять суворі факти науки. Ми познайомимо Вас з реальними дослідженням шкідливості та корисності продуктів харчування, навчимо фільтрувати інформацію у вирі реклами та некомпетентності й, можливо, трішки зламаємо навіяні медіа стереотипи. Дізнаємось чому не варто боятися продуктів біотехнології, чому "органічні" продукти становлять небезпеку для нашої планети, як речовини промарковані літерою Е рятують людям життя, скільки треба їсти чорниць, щоб покращити зір, який цукор корисніший, чи можна споживати цукрозамінники, які з суперфудів покращать Ваш раціон, а які лише спустошать гаманець. Будемо куштувати кіноа та готувати харчову добавку Е140 зі шпинату. Здійснимо ряд хімічних, ботанічних та кулінарних експериментів, перевіримо якість традиційних продуктів нашого столу й весело проведемо час.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).