Тримайте підбірку цікавих науково-популярних подій чи заходів, на яких можна зустріти справжніх науковців. Цього тижня на Вас чекає ніч в музеї з цікавими лекціями, кіно для дітей у Планетарії, екскурсія до FabLab, розповіді про динозаврів, прянощі та багато іншого!

14 серпня, 19.00, Харків


Вероніка розкаже про Токіо

В найближчий вівторок до нас в гості зайде Вероніка Сметаніна та розповість про місто Токіо, свій дослідницький проект Rooftop Urbanism у рамках магістерської програми в області архітектури та урбаністики у Токійському університеті, а також про своє двотижневе стажування в офісі архітектора Хіроші Хара (Hiroshi Hard + Atelier Phi).

Де: Дитяча архітектурна школавул. Дарвіна, 4, Kharkov, Ukraine, 61000

Вартість: та наче вільно

15-19 серпня

Ексклюзивна Програма — «Дракоша і Зникла Зоря»

Повнокупольний фільм «Дракоша і зникла зоря» в доступній і цікавій формі знайомить дітей з сузір'ями північної півкулі неба.
Маленький Дракончик заблукав, подорожуючи в космосі, і йому на допомогу прийшли друзі.
Разом з ними Дракоша повертає на місце зниклу Полярну зірку.
Під час подорожі на Землі, друзі успішно долають гори Гімалаї, а опинившись у космосі, перемагають небезпечну чорну діру.

Де: Київський планетарій / Kyiv Planetarium, вул. Велика Васильківська, 57/3, Kyiv, Ukraine, 03150

Вартість: 100 грн

15 серпня, 14.00, Харків

Лекція Володимира Гусєва «Книжковий Харків 1960 – 1970-х років»

ЛітПро запрошує на розмову з харківським бібліофілом Володимиром Гусєвим про харківських книголюбів, збирачів та колекціонерів рідкісних видань, про офіційну книготорговельну мережу та букіністичні магазини Харкова другої половини ХХ століття, про книжкову «балку», книжкових дилерів, аукціони та клуби книголюбів, про приватні бібліотеки та відомих бібліофілів — І.Я. Каганова, І.Д. Собокаря, В.М. Жаботинського, О. М. Подкопая.

Де: ЛітПро, Багалія, 6, Kharkov, Ukraine, 61002

Вартість: та наче вільно

17 серпня, 20.00

Ніч в музеї: Science After Dark

Коли настає темрява, правила гри змінюються і відкриваються нові перспективи. Science After Dark – це нічний похід в музей популярної науки і техніки в компанії друзів та з коктейлями в руках. Музей популярної науки і техніки «Експериментаніум» має понад 250 інтерактивних експонатів, що об'єднують науку та мистецтво. Зануритися у світ механіки, оптики, електрики, магнетизму й акустики допоможуть науковці-гіди. Під час екскурсії музеєм розкажуть все, що ви хотіли дізнатися про біотехнології, фізику і космос: Ольга Маслова – кандидатка біологічних наук, клітинний біолог і популяризаторка науки. Костянтин Єршов – кандидат фізико-математичних наук з Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України. Дарія Добричева – кандидатка фізико-математичних наук, наукова співробітниця Головної астрономічної обсерваторії НАН України. А потім ми перейдемо до танців під діджейський сет і обговорень життя, Всесвіту і всього такого за коктейлями і вином.

Де: Музей популярної науки і техніки «Експериментаніум», проспект Степана Бандери 6 (метро «Петрівка»), Kyiv, Ukraine

Вартість: 300/400 грн.

18 серпня, 14.00

Open Day Fablab Fabricator

Найкраща можливість познайомитися з Fablab Fabricator! Ми розкажемо про себе та про плани лабораторії. Будемо раді дізнатись більше про Вас та допомогти з реалізацією будь-яких ідей. Кожну суботу екскурсія починається о 14:00 для всіх відвідувачів: школярів, студентів, професіоналів, туристів чи ентузіастів. Ми відкрита платформа для всіх та кожного! Чекаємо на Вас!

Де:Fabricator / FabLab, Дорогожицька, 3, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

18 серпня, 18.00, Тернопіль

Лекторій 15х4

15х4 — серія некомерційних заходів в різних містах світу для фанатів науки та лекторів. Ми хочемо, щоб люди виступали та ділилися знаннями. Ми зібрали для вас чотирьох нових крутих лекторів! Як і минулого разу, вас чекають чотири 15 хвилинні лекції на найрізноманітніші теми: космічні подорожі, історичну достовірність євангелійних текстів, помилки при наданні домедичної допомоги, феномен смерті у культурі.

Де: IT House coworking, проспект С. Бандери 42/2, Ternopol

Вартість: вільно за реєстрацією

19 серпня, 11.30

Твоя перша палеонтологічна колекція

Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

19 серпня, 14.00

Втрачений світ динозаврів

Як добре, що у нас є машина часу, що віднесе нас у час, коли на нашій планеті була інша температура та концентрація кисню, ще жодна людина не лишила відбиток своєї ступні на поверхні землі, а світом правили істоти з роговими лусочками на тілі (ну, й пір'ям, звісно). Ми з'ясуємо, хто ж такі динозаври й чому не всіх вимерлих рептилій варто так називати. Поговоримо про найвідоміших представників цих легендарних істот мегарапторів, аллозаврів, тиранозаврів та їхніх колег – як вони проводили свій час, що споживали в їжу та яким чином боролися за виживання. Подискутуємо над тим чому динозаври зникли та яких нащадків лишили по собі. Під час демонстрації поконтактуємо зі справжніми скам'янілостями та репліками (точними копіями експонатів), а на завершення зіграємо у пізнавальний квест у стінах природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

19 серпня, 16.15

Лабораторія прянощів

У тягучі, як карамель, серпневі дні запрошуємо Вас у ботанічну лабораторію, щоб дослідити обов'язковий компонент кухонної магії – чарівні прянощі, аромат яких здатен змити з вашого лиця найсірішу буденність. Ми познайомимось з детективними історіями незвичайних спецій, дізнаємось про їхні корисні й шкідливі властивості, навчимося їх правильно використовувати, перевіряти якість, і, звісно, скуштуємо на смак. Розріжемо справжній стручок ванілі, виявимо, де справжня кориця, а де фальшива, з'ясуємо як корисно вживати какао, який із перців найгостріший, навчимося культивувати імбир на підвіконні й зіграємо в тематичну настільну гру.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

19 серпня, 20.00, Львів

Астрономічний пікнік під зорепадом Персеїд

Поціновувачі космічного неба зможуть разом з професійними астрофізиками Астрономічної обсерваторії Львівського національного університету іменні Івана Франка споглядати зорепад Персеїди у 2018 році.

Споглядання відбуватиметься в форматі open air на базі заміської станції спостережень в смт. Брюховичі, вул. Нова 7.

Ви зможете взяти із собою канапки, карімати, а головне друзів та родину, і під легку космічну музику споглядати за небосхилом та зорепадом.

Під час споглядання астроном обсерваторії проведе публічну екскурсію космічним небом. Ви почнете орієнтуватися в сузір'ях Персея, Великої Ведмедиці та інших.

Ви також, будете мати можливість запросити близьку людину на кінопоказ під відкритим небом, від проекту «КіноВітер». Оголошення назви стрічки відбудеться згодом, після публічного голосування.

Для вас буде працювати селфі-зона на фоні робочого телескопу обсерваторії. Окрема можливість, подивитися на космічні об'єкти через телескоп обсерваторії.

Де: смт. Брюховичі, вул. Нова 7, Львів

Вартість: 55 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).