Як не дивно, у науковців та наукових популяризаторів сезон літніх відпусток теж буває, тому цього тижня на Вас чекає наче усього 3 події: судове засідання щодо псевдонауки у Печерському суді, розповіді про те, як жити довше з точки зору науки та про Космос і його технології.

Інджой.

адпт. Додалося ще 3 події :)

4 липня, 16.30

Судове засідання за позовом Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко

Відомий судовий процес, який вже тягнеться кілька місяців за позовом декана «провідного» вишу країни до вченої-математика, яка назвала його псевдонауковцем з трибуни Верховної ради за його теорію несилової взаємодії.

Деталі початку справи — тут.

04.07.2018 відбудеться перше засідання розгляду по суті.

Засідання починається о 16.30, необхідно мати паспорт. Прохання не запізнюватись та не зважати на провокації протилежної сторони яка зацікавлена у закритому розгляді та може створювати приводи для видалення глядачів.Проте, незважаючи на повну абсурдність ситуації, можливі варіанти, і підтримка потрібна.

Де: Хрещатик вулиця, 42А, Київ, 01001, Україна

Вартість: вільно, хоча я б продавав квитки

4 липня, 19.00

Життя і смерть: загадка на кінцях хромосом

Клітини людини на кінцях хромосом мають специфічні структури – теломери. Поступово теломери вкорочуються і, згідно однієї з поширених теорій старіння, це призводить до старіння та загибелі клітини. Втім, процес вкорочення теломер можна уповільнити або й зовсім відтермінувати. Так відбувається у стовбурових та онкотрансформованих клітинах за рахунок активації спеціального ферменту — теломерази. Яким чином клітина захищає свої теломерні ділянки? Як можна активувати теломеразу? За рахунок яких механізмів фізичні навантаження та дієта допомагати жити довше? Про все це – поговоримо під час лекції.

На майстер-класі ви дізнаєтесь:
• популярну інформацію про те, що таке старіння, його причини на молекулярному рівні;
• що таке теломери і яка їхня роль у клітині та в забезпеченні тривалості життя;
• які молекулярні механізми старіння та запобігання цьому процесу є у клітинах;
• рекомендації від науковців щодо того, як можна продовжити життя, запобігти передчасному старінню як на рівні клітини так і всього організму.

Де: FREUD HOUSE club, вул. Костянтинівська, 21, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 150/200 грн

7 липня, 19.00

Автостопом по Галактиці: технології космічних досліджень

Між першим польотом у космос до славнозвісного Falcon Heavy Launch — відкриття міжпланетного простору та розвиток космічних технологій карколомні. А які можливості для бізнесу у сфері космічних розробок? Запрошуємо дослідити екзопланети та глибокий космос на зустрічі з польським астрофізиком Якубом Бохинським.

Замість слухати теорії, станемо науковцями, Ілонами Масками та знайдемо відповіді на запитання:

- Майбутні космічні місії: які з них найкращі?
- Яке фінансування потрібне для космічних досліджень?
- Як науковці шукають та досліджують планети поза межами Сонячної системи?
- Які технології потрібні для цих досліджень?
- Чому так важливо знати чи одні ми у Всесвіті (і чи не збираються умовні вогани прокладати міжгалактичне шосе)?

Мова заходу — англійська

Де: UNIT.City, Київ, вул. Дорогожицька, 3 (зупинка «Мотоциклетний завод»).

Вартість: 150 грн (знижка 50% для студентів за промокодом UNIT4Students — перевірятимуть документи на вході)

Апдейт.

Додалося ще 3 події.

4 липня, 15.00

Брифінг з нагоди повернення Space Cossacks з Тулузи

Стартап Space Cossacks, що виграв національний етап європейського конкурсу космічних інновацій ActInSpace в Національному авіаційному університеті, щойно повернувся з Тулузи. У Франції інженери змагалися з 50 командами з усього світу за призи від ESA, ZeroG та Airbus. Учасники команди готові поділитися враженнями про космічні проекти інших країн, як Україну сприймає світова космічна спільнота та показати свій гібрид дрона та аеростата, який і показували у Франції. До участі запрошуються представники космічних підприємств, громадських організацій, що займаються популяризацією космосу, журналісти.

Де: Ангар Національного авіаційного університету (11 корпус), пр. Космонавта Комарова 1, Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

5 липня, 17.00, Одеса

15x4 Dr. Shibashish Giri: Being a Scientist

Each person who is interested to become a scientist faces similar questions: What is science? How to be productive and what should I do at the beginning of my scientific career? And, finally, why is it important to support science even for people whose work is not related to scientific research? We are glad to present you the lecturer, who will tell us about these topics: Dr. Shibashish Giri, the deputy head of Biotechnologisch-Biomedizinisches Zentrum of the University of Leipzig, who is working in stem cells research. This meeting will be interesting for both students/young researchers and for those, who want to be aware of how science works.

Де: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.Грушевського, Troitskaya str. 49/51

Вартість: вільно

7 липня, 10.30

Зустріч школярів з польським астрофізиком Якубом Бохинським

Хочете дізнатися, як знаходять планети поза межами Сонячної системи? А почути з перших вуст про те, що відбувається за лаштунками одного з найбільш передових центрів в області наукових експериментів в Європі? Така можливість є! В Києві відбудеться зустріч школярів 8-11 класів з польським астрофізиком Якубом Бохинським. Якуб досліджує планети поза межами Сонячної системи, є керівником освітньої лабораторії Наукового центру Коперника та польським представник у консультативному комітеті Європейського космічного агентства з питань освіти. У 2016 році з групою однодумців Якуб створив Асоціацію адвокатів науки. На зустрічі Якуб розповість про дослідження космосу, а також чому астрофізики сприймають час інакше, ніж інші люди ;) Та найголовніше – це ваші питання! Запитуйте Якуба про Всесвіт, про Європейську космічну агенцію, про планети, на яких теоретично можливе життя і обговорюйте разом, коли вже такі лекції будуть можливими на Марсі ;)

Мова зустрічі: англійська

Де: Кафе Сквот 17Б, вул. Терещенківська 17Б (у дворі), Київ

Вартість: вільно

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).