Цього тижня на Вас чекає цікавезна дискусія щодо можливих шляхів організації науки в Україні, літня космічна школа, лекції про нейромережі та здоров'я жінок, вплив фізичниих вправ на мозок, диких тварин, Першу світову війну, мурах, криптовалюти тощо.

18-22 червня

NAU-Nox Space Summer School 2018

Завжди мріяв працювати в космічній галузі та підкорювати галактичні простори? А останні досягнення таких компаній як SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab і Virgin Galactic ще більше надихають на конкретні дії по досягненню мрії?

Тоді приходь в NAU-Nox Space Summer School, де працівники космічної галузі та ентузіасти-практики поділяться з тобою досвідом та знаннями, а особливо талановитих можливо запросять до своїх космічних проектів.

Nox Universe, НН ІАН Національного авіаційного університету, Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених НАУ запрошують студентів НАУ та абітурієнтів на Літню школу з космічних технологій NAU-Nox Space Summer School.

Де: NAU HUB, вул. Гарматна, 53, Київ

Вартість: вільно

18-21 червня, Житомир

Лекції з питань науки і техніки «Хмарні технології в освіті»

Фізико-математичний факультет Житомирського державного університету імені Івана Франка проводить лекції з питань науки і техніки «Хмарні технології в освіті»

Де: Житомирський Державний Університет імені Івана Франка, Велика Бердичівська, 40, Житомир

Вартість: гадки не маю. Питайте телефоном тут

19 червня, 19.00

Майбутнє науки в Україні: місія (не)можлива?

В Українському інституті майбутнього відбудуться експертні дебати на тему «Майбутнє науки в Україні: місія (не)можлива?»

Учасники:
Юлія Безвершенко — кандидат фізико-математичних наук, заступниця голови Ради молодих вчених НАН України
Анатолій Загородній — віце-президент НАН України, директор і завідувач відділу теорії та моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України, академік Національної академії наук України, професор, доктор фізико-математичних наук.
Олексій Колежук — професор Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій
Олексій Скрипник — народний депутат України, голова підкомітету з питань інноваційної діяльності та інтелектуальної власності Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, співзасновник Українського інституту майбутнього
Інна Совсун — віце-президент Київської школи економіки, перша заступниця Міністра освіти і науки України (2014-2016 р.р.), старший викладач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія».

Представник МОН (уточнюється).

Теми для обговорення:
Зміни у моделях управління наукою невідворотні, але для того, аби зберегти науку в Україні та перетворити її на двигун інноваційного розвитку необхідні зміни у системі менеджменту наукової сфери. Існує доволі широкий спектр позицій від консервативних до радикальних. Формат публічних дебатів – неідеальний формат для пошуку рішень, проте він допомагає виділити з інформаційного шуму ключові стратегічні дилеми.
Чи можна порятувати ситуацію лише збільшенням фінансування, обмежившись певною оптимізацією наявної структури НАН України?

Чи реально перетворити українську Академію наук з мережею дослідницьких інститутів на аналог німецького Товариства Макса Планка або Асоціації Лейбніца?
Чи не доведеться «поставити хрест» на НАН України і зробити ставку на корпоративні R&D?
Якою має бути роль університетів у розвитку науки? Що наука можу зробити для бізнесу, а бізнес – для науки?

Де: Ukrainian Institute for the Future, Гончара, 65 (6 этаж), Kyiv, Ukraine, 01054

Вартість: вільно за реєстрацією

19 червня, 19.00

Brainy. Сім самураїв: значення великих нейромереж для мозку

Спроби пояснити людську поведінку та особистість за допомогою окремих нейронів чи структур мозку давно лишилися позаду. Погляд нейровчених все більше спрямований на великі групи нейронів. І якщо спочатку говорили про «функціональні блоки», «модулі» чи «нейропсихологічні фактори», то сьогодні все більше йдеться про широкомасштабні мережі. Ми візьмемо до уваги сім найбільш вживаних нейромереж, ілюструючи їх персонажами класичного фільму Акіра Куросави «Сім самураїв».

Які три базові нейромережі вирізняють у роботі мозку?
У чому полягає значення трьох базових нейромереж для адаптатації та повсякденного життя?
Як мережа спокою (default mode network) пов'язана із суб'єктивним почуттям благополуччя?
Які структури мозку входять до складу мережі визначення значимості (salience network)?
З якою нейромережею пов'язана інтелектуальна продуктивність?

Де: Креативний простір «Часопис», вул. Льва Толстого 3, Київ

Вартість: 200/120 грн

20 червня, 18.00

Дикі тварини і Людина. Конкуренція за планету чи комфортне співжиття?Дикі тварини і Людина. Конкуренція за планету чи комфортне співжиття?

Експерти — Марина Шквиря, кандидат біологичних наук, зав відділом наукової роботи та міжнародного співробітництва Київского зоопарку, член наглядової ради Притулку для ведмедів Біла Скеля, support project «Ведмеді-Україна» фонду Four Paws, член загальноєвроп робочих груп з хижих при МСОП, експерт з питань конфлікту людина-хижак та Микола Макарчук, доктор біологічних наук, професор, академік АН ВШ України, завідувач кафедри фізіології людини і тварин, директор НДІ фізіології імені академіка Петра Богача поговорять про:

- Взаємодія диких тварин з людьми.
- Полювання та браконьєрство.
- Дикі тварини в місті.
- Охоронні категорії та червоні списки.
- Конфлікт людини та великих хижаків.
- Знищення тварин через ворожі міфи.
- В який момент людина стала домінувати над тваринами?

Де: Буква, Б. Хмельницького 3б, Київ

Вартість: вільно

20 червня, 18.30

Фізичні вправи і когнітивні здібності: як прокачати мозок

Спікер Олександр Скороход кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту Молекулярної Біології та Генетики НАН України, Голова Ради молодих вчених НАН України, карате І дан, триатлет, марафонець, ультрамарафонець, блогер, популяризатор науки, спорту та здорового способу життя розкаже про:

Яким чином біг, аеробні види спорту впливають на організм людини та, зокрема, мозок?

Як зберегти мозок здоровим та розвивати його когнітивні здібності?

Як самотужки приготувати «коктейль» із гормонів щастя?

Де: Ukrainian Institute for the Future, Гончара, 65 (6 этаж), Kyiv, Ukraine, 01054

Вартість: 200 грн

21 червня, 17.00

РlasmidDay

Зустріч буде присвячена такому явищу, як заглушення генів. Студенти біотехнологи розкажуть вам про історію вивчення плазмід, що це таке та «з чим його їдять»

Де: аудиторія 212, Академіка Богомольця вулиця, 4А, Київ, 01024, Україна

Вартість: вільно

21 червня, 18.30

Перша світова війна в українській літературі

Освітня платформа «Експертний Корпус» запрошує на лекцію «Перша світова війна в українській літературі».
Лекторка – кандидатка філологічних наук Марина Рябченко.

ІІ світова війна залишила нам величезний доробок літератури, хоч і відцензурованої радянською владою. Натомість рефлексії на тему І світової чи «Великої Війни», як її називають європейці, майже відсутні й рідко обговорюються літературними критиками. Чому так сталось, наскільки великий корпус текстів українських письменників та вояків за мотивами І Світової війни?

Тож захід покликаний розкрити наступні питання:
• як у сприйнятті українських літераторів І світову війну затьмарили Перші визвольні змагання;
• як українці сприймали Першу світову війну та писали про неї;
• чи писали про війну лише комбатанти;
• чому неможливий український Швейк;
• чому тексти про І світову війну не стала помітним явищем української літератури;
• чим український літературний наратив тієї епохи відрізняється від загальноєвропейського – і чи відрізняється взагалі?

Де: Наукова бібліотека ім. М. Максимовича КНУ Тараса Шевченка, вул. Володимирська 58, Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

21 червня, 17.30, Львів

Історія знечулення та опіоїди; проблеми медикаментозного і немедикаментозного застосування

Історія опіоїдів та історія знеболення є фактично синонімами, а отже і проблеми зловживання речовинами групи опіоїдів виникли не вчора. Сучасні проблеми наркоманії, історія великої політики, епідемія опіоїдної залежності та фармацевтична галузь – який зв'язок між цими поняттями? І які помилки історії ми регулярно повторюємо? На прикладі налбуфіну, як одного із сучасних представників групи опіоїдів ми спробуємо знайти відповіді на ці питання. Заодно познайомимо учасників семінару із безпосереднім впливом налбуфіну та інших опіоїдів на печінку та інші органи.

Лектор — Максим Логаш, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Де: Український католицький університет, Львів, вул. Свєнціцького 17, семінарська кімната ім. Стефанії Шипули (І поверх)

Вартість: вільно

23 червня, 18.00

Відверто про нас: правда про жіноче здоров'я

«Українська культура та медіа підкреслює ідею, що жінки — це або „погані дівчата“ (об'єктивізація/аборти), або „берегині“. Ми самі дуже часто перебуваємо у полоні міфів, стереотипів щодо свого тіла, менструацій, гормональних змінів, сексу, післяпологової депресії, інтимного життя під час вагітності та у зрілому віці, нашого здоров'я та медичної допомоги. Є пропозиція зібратися в дружньому колі і поговорити. Все що ви хотіли знати про жіноче здоров'я але боялися запитати, не знайшли інформації чи маєте упередження. Допоможе нам розібратися зі своїми страхами і міфами Наталия Лелюх відома також як Доктор Наташа, акушер-гінеколог, популяризаторка науки про жічноче здоров'я. „

Де: Creative Women Space, Михайлівський провулок, 9Б, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

23 червня, 18.30, Тернопіль

Лекторій 15х4

Вперше у Тернополі — лекторій 15х4!
15х4 — серія некомерційних заходів в різних містах світу для фанатів науки. Ми хочемо, щоб люди виступали та ділилися знаннями.

1. 15 хвилин про кіберфізичні системи
2. 15 хвилин про мурах
3. 15 хвилин про криптовалюти
4. 15 хвилин про прагматичний синтаксис: чому люди чують різні речі

Де: Центр Науки Тернопоя. Площа Героїв Євромайдану 4.

Вартість: вільно

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).