Сезон літніх відпусток набирає обертів, але це не привід не відвідувати науково-популярні заходи.

11-13 червня, 17.00

Лекції італійського єгиптолога д-ра Ф. Тірадрітті

Д-р Ф. Тірадрітті – відомий італійський єгиптолог, археолог, музееєзнавець, дослідник давньоєгипетського та ісламського мистецтва. Очолювана ним Італійська археологічна місія в Луксорі веде багаторічні розкопки двох великих гробничних комплексів Тебанського некрополя. Д-р Тірадрітті також є учасником низки інших археологічних експедицій в Італії, Судані та Єгипті. Він викладав єгиптологію, ісламську археологію та історію мистецтв в університетах Енна, Фоджія, Туріну, очолював кафедру єгиптології Неаполя, а також кафедру історії мистецтв Університету Мемфіса (Теннесі), працював в Науково-дослідницькому Інституті Гетті (Лос-Анжелес); багато рокі був консультантом з єгиптології Археологічних Колекцій міста Мілан, брав участь у комісіях з розроблення концепцій музейної політики двох світових музеїв з найбільшими колекціями давньоєгипетських пам'яток: Великого єгипетського музею та Єгипетського музею Туріна, брав участь в організації 21 музейних виставок щодо найрізноманітніших аспектів цивілізації Стародавнього Єгипту в Італії, Європі та Єгипті. Д-р Ф. Тірадрітті є автором та редактором серії бестселлерів з єгипетського мистецтва, перекладених різними мовами, зокрема, Egyptian Wall Painting" (2008), "Ancient Egypt: Art, Architecture and History" (2002), "Egyptian treasure of the Egyptian Museum of Cairo" (1999). Лекції др. Ф. Тірадрітті в Києві є частиною проекту Інституту сходознавства "Стародавній Єгипет в Києві: відображення на склі", метою якого є дослідження історії колекцій давньоєгипетських пам'яток в музеях Києва та введення історії української музейної єгиптології в контекст історії світової єгиптології.

Тематика лекцій:

"Внесок Італії в побудову Єгипетського музею Каїру" / "The Italian contribution to the building of the Egyptian Museum of Cairo".

"Пам'ять про цивілізацію фараонів в ісламському Єгипті" / "The memory of the Pharaonic civilisation in Islamic Egypt".

"Єгипетське коріння Західної цивілізації: від Італійського Відродження до Французької революції" / "The Egyptian roots of the Western civilization: from the Italian Renaissance to the French revolution"

Лекції будуть прочитані англійською мовою.

Де: Національний музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків, м. Київ, вул. Терещенківська, 17.

Вартість: вільно, потрібна реєстрація [email protected] або за телефоном: (044) 235-02-06.

13 червня, 19.00

Проект Format. [НЕ]традиційна орієнтація в медицині – остеопатія

Науковець-медик, лікар-інфекціоніст та засновник Вищої медичної школи розкажуть про остеопатію:

Що це за альтернативний напрям у медицині і як він працює? На яких принципах заснована остеопатія? Які проблеми вона вирішує і який інструментарій використовує? Чи виступає остеопатія проти застосування ліків? Чи визнана остеопатія офіційною наукою? Які ключові напрями остеопатії? Хто може стати лікарем-остеопатом і де цьому навчитися? Чи зможе остеопатія допомогти навіть у випадках, коли необхідне хірургічне втручання? Чим остеопат відрізняється від мануального терапевта, костоправа чи масажиста? Як відрізнити шарлатана у остеопатії?

Де: Chasopys Eduspace, вул. Велика Васильківська, 30 (код 340)

Вартість: 300 грн

13 червня, 17.00

Лекція Девіда Ортона "Археологія чорного пацюка в Європі"

Лекція доктора Девіда Ортона (Йоркський університет, Велика Британія) "Археологія чорного пацюка в Європі римського часу та середньовіччя: розселення, урбанізм, зв'язки"

Де: конференц-залі Інститута зоології ім. І. І. Шмальгаузена Національної академії наук України, вул. Б. Хмельницького, 15

Вартість: вільно

13 червня, 18.00

Еліти: Інтереси народу чи інтереси групи?

Координатор антиплагіатної ініціативи, юрист, науковець, психотерапевт та інші поговорять про:

Що таке еліта? Як вона маркується? Як працює сприйняття людей? Чому вони вважають певних людей елітами і їм вірять? Представниками еліти є політики, духовенство, чиновники, лідери ЗМІ, культурні діячі, освітяні, науковці, медики, блогери, інноватори, громадські активісти? Чи еліта — обрана, найоб'єктивніша, найінтелектуальніша, найдуховніша частина населення? Чи можуть представники еліти від більшості говорити до більшості? Чи завжди їх рішення, інтереси про добробут населення та країни? Чи можуть вони приймати рішення для всіх? Чи можуть вони бути беззаперечно моральними авторитетами? Критичним мисленням володіють тільки еліти? Труднощі перекладу і розуміння меседжів еліт в міжнародному контексті. Як еліти формувалися і формуються закордоном? Об'єктивніше, якщо порівнювати з Україною? Аристократія — це про еліти? Коріння, особлива кров, особливе виховання, особлива освіта — це про еліти? Чи ввійшовши у певні кола, шлюб, народження у певній родині одразу забезпечує елітність? Якщо людина себе співставляє з елітами, це означає, що вона претендує на більше статків, майна, авторитетності та інших благ? Чи має еліта в ідеалі забезпечувати функцію розвитку країни і суспільства, та сприяти миру?

Де: Буква, Б. Хмельницького, 3Б, Київ

Вартість: вільно

15 червня, 13.00

Екскурсія до закритих фондів "Завітайте до музейної скарбниці"

Не проґавте можливість побачити унікальні експонати закритих фондів художнього дерева, металу та кістки. Традиційно, під час зустрічі науковий співробітник-зберігач колекції розповість про особливості зберігання пам'яток у фондосховищі, порядок взяття на державний облік музейних предметів, шляхи надходження музейних предметів до колекції тощо. Кількість учасників обмежена до 7 осіб!
Фотозйомка у фондах заборонена!!!

Де: Національний музей українського народного декоративного мистецтва, м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 29,

Вартість: 100 грн

15 червня, 15.00

Відкрита лекція професора Анджея Нівинського (Andrzej Niwiński)

15 червня 2018 р. в лекторії Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (корпус № 25) о 15-00 з лекцією "At the door of a sensational discovery: the archaeological works of the Cliff Mission at Deir el-Bahari 1999–2015" («На порозі сенсаційного відкриття: археологічні роботи Скельної експедиції у Дейр ель-Бахарі, 1999–2015 рр.") виступить єгиптолог та археолог зі світовим ім'ям, професор Варшавського університету д-р Анджей Нівинський (Andrzej Niwiński). Проф. А. Нівинський є одним з найкращих світових експертів у сфері дослідження поховального інвентаря Третього перехідного періоду в історії Стародавнього Єгипту (ХХІ–XXІІ династії, 1069–850 рр. до н.е.) і автором фундаментальних досліджень "21st Dynasty Coffins from Thebes. Chronological and Typological Studies" (1988) та "Studies on the Illustrated Theban Funerary Papyri of the 11th and 10th centuries B.C." (1989), в яких він вперше каталогізував та розробив типології саркофагів та заупокійних папірусів ХХІ династії. У київській лекції вчений доповість про діяльність Польської Скельної експедиції, яка є однією з найекстремальніших в єгипетській археології, оскільки зосереджена на дослідженні гірського масиву, розташованого над заупокійним храмом Хатшепсут в Дейр ель-Бахарі. Проф. А. Нівинський є начальником цієї експедиції вже близько 20 років. Захід відбудеться в рамках діяльності міжнародного науково-дослідницького проекту "The Gate of the Priest. Bab el-Gasus Project" («Брама жерців. Проект Баб ель-Газус"), створеного у 2013 р. (Коімбра, Португалія) і зосередженого на вивченні та публікації артефактів з масштабного тайника жрецьких мумій Баб ель-Газус (153 індивідуальних поховань), відкритого у 1891 р. в місцевості Дейр ель-Бахарі. У 1893 р. правитель Єгипту Хедив Абас ІІ Хільмі подарував половину зі знахідок у цьому тайнику 17 країнам світу, зокрема, Російській імперії (т. зв. лот № 6). У 1894 р. артефакти з лоту № 6 були доставлені до Одеси. У 2015 р. були оприлюднені раніше невідомі архівні документи з Державного архіву Одеської області щодо кількісного складу лота № 6 та розподілення цих артефактів між університетськими музеями у 1895 р. Того ж 2015 р. була створена міжнародна робоча група науковців, яка поставила на меті комплексне дослідження та публікацію старожитностей з лоту № 6, який залишається найзагадковішим з усіх 17-ти лотів. Проф. А. Нівинський є членом цієї команди, і під час свого візиту планує ознайомлення з об'єктами лота № 6, що знаходяться в музеях України.

Де: лекторій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (корпус № 25), вулиця Лаврська, 9, Київ

Вартість: та наче вільно

16 червня, 14.00, Миколаїв

Науковий пікнік у Миколаєві

Тут кожен охочий зможе долучитися до цікавого експерименту, під керівництвом відомих науковців провести дослід, або взяти участь у майстер-класі.

Саме так, на нашу думку, можна довести молоді:
• що наука — це круто, це надзвичайно захоплююче, це класно;
• що наука доступна кожному, якщо віриш у власні сили, власну ідею і знаєш, яким чином втілити її у реальність.

Де: Соборна вулиця (навпроти Каштанового скверу), Миколаїв

Вартість: вільно

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).