Головною науково-популярною подією цього тижня стане... Книжковий арсенал. Такої кількості наукпоп книжок та дискусій з вченими — годі й шукати в інших місцях.

29 травня, 17.00

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

Лекція 7. Еволюція філогенетичних ліній: процес дивергенції

Дивергенція і формування ієрархії таксонів у еволюції. Мікроеволюція, видоутворення, макроеволюція. Дивергенція, паралелізм, конвергенція. Вузька монофілія, широка монофілія, парафілія, поліфілія. Концепції виду. Види: біологічні, таксономічні, хронологічні, мікровиди. Алопатричне видоутворення. Симпатричне видоутворення. Прискорене („миттєве") видоутворення: поліплоїдія; інші хромосомні аберації; гібридогенез; ефект засновника, лавинний процес. Формування репродуктивної ізоляції під час видоутворення. Проблеми концепції видоутворення: адаптивний характер міжвидових відмінностей; вид і видоутворення в уніпарентальних організмів; можливість добору на формування репродуктивної ізоляції; видоутворення без ізоляції; співвідношення між видоутворенням та фенетичною трансформацією. "Уривчаста рівновага" та несальтаційні інтерпретації даних про темпи і форми еволюції. Концепція видового добору. Анагенез і кладогенез в еволюції. Загальні підходи до реконструкції филогенії: метод максимальної економії (парсимонія); методи дистанційних матриць; метод максимальної правдоподібності; байесівський метод (апостеріорне порівняння). Відображення філогенії в класифікації: еволюційна систематика; фенетика; кладистика (еволюційна та структурна). Філогенетичні порівняльні методи: загальні принципи та застосування; філогенетичні незалежні контрасти; філогенетична регресія.

Лектор: доктор біологічних наук Ігор Дзеверін

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

30 травня — 3 червня

Книжковий Арсенал

Близько 200 українських письменників і 100 гостей з 31 країн світу. Інтелектуальна подія країни, що об'єднує літературу й мистецтво. Понад 150 видавництв і нішевих проектів представлять свої найкращі новинки, а дизайнери, ілюстратори, художники – виставкові проекти.

Опис цієї грандіозної події на сайті тут. Там шалений вир подій і деякі з них я нижче підкреслю.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: 35-350 грн.

30 травня — 3 червня

"Наш формат" на Книжковому Арсеналі — 2018. Програма подій

Наш формат — це видавництво, що останнім часом випускає купу науково-популярної літератури українською мовою. Там ціла програма з купою крутих спікерів, але зауважу, що 2 червня 2018 року відбудеться дискусія "Лабораторні миші. Хто робить науку популярною в Україні?" з нагоди презентації книги "Та ви жартуєте, містере Фейнман". Цю книгу я зараз читаю і вона неймовірна.
Спікери:
Міріам Драгіна — журналістка, засновниця конфенції Brain&Ukraine
Владислав Грезєв — куратор конференції TEDxKyiv

Ну і, власне, я.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн.

30 травня, 18.00

Людство судитимуть роботи?

Влив роботів, штучного інтелекту, віртуальної реальності на сьогодення і майбутнє людства.
Чи є чого боятися? Або навпаки радіти перспективним технологіям?
Нейронні мережі можуть вже як людина мислити, приймати рішення або навіть краще?
Відповідальність розробників і відповідальність споживачів.
Експерти: Альберт Фельдман, директор Україно-Ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр, доктор психології, футуролог; Артем Чернодуб, кандидат технічних наук, головний науковець компанії Clikque Technology (США), старший науковий співробітник ІПММС НАНУ, доцент Українського Католицького Університету. Більше 10 років досвіду роботи з алгоритмами машинного навчання, розпізнавання зображень, обробки природної мови і нейронними мережами; Дмитро Новицький, старший науковий співр. Інституту Кібернетики, кандидат фіз-мат наук, Ph.D з прикладної математики Тулузського Університету; Юрій Жигарєв, лікар, кандидат медичних наук, викладач, популяризатор науки та дослідник життя; Денис Круподьоров, PhD кандидат в області біології і хімії.

Де: книгарня "Буква" вул. Богдана Хмельницького, 3б, Київ

Вартість: вільно

31 травня — 3 червня

Yakaboo на Книжковому Арсеналі 2018

Yakaboo та видавництво Yakaboo Publishing влаштовують дві дискусії:

- Панельна дискусія "Еволюція менеджменту: якими будуть компанії майбутнього" з нагоди виходу книжки Джона Доера "OKR: Міряй важливе. Проста ідея зростання вдесятеро".

- Дискусія "Нові парадигми мислення в цифрову епоху" з нагоди виходу книги "Сьоме чуття".

Плюс купа інших заходів.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн.

31 травня — 3 червня

Куншт на Книжковому Арсеналі 2018

У межах науково-популярної програми від журналу "Куншт" тривають спроби дізнатися, як вчені бачать майбутнє і чи станемо ми загрозою для самих себе. За кисневим коктейлем відвідувачі поспілкуються з українськими дослідниками й отримають відповіді на свої запитання; навчаться захищатись від псевдонаукових маніпуляцій; дізнаються, хто і навіщо робить науку цікавою в Україні, та споглядатимуть, у який спосіб вона поєднується з мистецтвом.

Окрім презентацій науково-популярного нон-фікшну, ви зможете спробувати майбутнє на смак: вегансько-марсіанська їжа, морозиво з рідкого азоту й роботи-офіціанти — все це в унікальному кулінарному проекті "Кафе майбутнього".

Детальна програма зустрічі з науковцями — Оксаною Півень, Денисом Вишневським, Олегом Кришталем, Сергієм Шараповим — яких Ви читаєте та лекції яких слухаєте — тут.

Так, і я там теж буду.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн.

31 травня, 14.00

Майстер-клас Міріам Драгіної "Псевдонаукові маніпуляції"

Поговоримо на тему псевдодосліджень, плагіату, небезпеки для тих, хто його викриває, та можливостях вирішення проблеми. Подія пройде у рамках нової Програми Громадського радіо — "Маніпулятори", спецпроекту про вплив на поведінку людини у різних сферах життя, від спілкування в родині, реклами і медіа до політики.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн

01 червня, 11.00

Демонстрація "Хижі рослини"

Поєднайте цікаве та веселе на демонстрації про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний "Комахоїдний квест" у стінах відділу ботаніки природничого музею.

Де:Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 150 грн

01 червня, 13.30

Твоя перша палеонтологічна колекція

Чому зникають живі організми? Вони сходять з поля бою життя, програвши боротьбу за виживання, але цей процес не завжди можна назвати природним. Ми розглянемо деталі загадкових справ зникнення мастодонтів, амонітів та динозаврів. Прикрі випадковості, таємничі інфекційні збудники, природні катаклізми не сховаються від нашого пильного зору! Дізнаємось, чому людина відповідальна за зникнення цілого ряду рослин та тварин. Подумаємо, як це можна виправити і з'ясуємо, як це роблять просто зараз вчені у лабораторіях та в захопливих виснажливих експедиціях по всьому світу! Гострі грані 6 велкикх вимирань видів!

Де:Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 65/90 грн

01 червня, 13.30

Вимирання видів

Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Де:Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 150 грн

01 червня, 18.00

Таємниці планет Сонячної системи

Інтерактив для дітей "Таємниці планет Сонячної системи". Зустріч проводиться у співпраці з Творчим об'єднанням "TanDeM" — facebook.com/tandem.open/
Робототехніка, цікаві знання, жваве спілкування, нові відкриття, невимушена весела атмосфера!

Де: Музей Максима Рильського, Максима Рильського 7, Kyiv, Ukraine, 03028

Вартість: 50 грн.

02 червня, 17.00

Дорж Бату презентує "Франческу. Повелительку траєкторій"Дорж Бату презентує "Франческу. Повелительку траєкторій"

На початку червня українські читачі матимуть чудову нагоду зустрітися з Доржем Бату – письменником, журналістом та оператором корекції траєкторій НАСА. Автор захопливих історій "Франческа. Повелителька траєкторій", що вийшли у "Видавництві Старого Лева", розповість про космічні будні Командного центру управління польотами у Києві та Львові.

Рекомендую.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн

02 червня, 19.00

To The Moon and back: лекцiя космiчного масштабу про Мicяць

Космічна Одіссея Стенлі Кубріка дуже сильно нагадує зйомки міссій Аполлон. З грудня 1972 року люди так і не змогли ще раз дістатися Місяця. А ракета Сатурн-5 пішла в небуття. Чому це сталося та чи не є фальсифікацією уся космічна програма Аполлон? Про це ви дізнаєтесь на лекції організатора Mars society Ukraine, наукового журналіста Андрія Філатова.

Де:IZONE, 8 Nabezhno-Luhova str., Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 100 грн

03 червня, 11.00

Тридцять перший меридіан Євгенії Пірог

Презентація пригодницької інклюзивної книги "Тридцять перший меридіан" відомої української письменниці Євгенії Пірог. Презентація відбуватиметься на Книжковому арсеналі. Локація "Дитячі майстерні". Ця книга містить унікальні фото з мексикнського Теотіуакану, зроблені спеціально для цього видання відомим дослідником-майяністом Юрієм Полюховичем у квітні 2018 року та світлини з архіву Київського обласного археологічного музею.

Де: Книжковий Арсенал, Мистецький Арсенал, Лаврська 12, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: за умовами Арсеналу, 35-350 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).