Головні науково-популярні події цього тижня відбудуться аж ніяк не у Києві, а в Харкові та Дніпрі. Але і киянам буде про що послухати: теорія ігор, канабіоїди, Карл Лінней, теорія еволюції. Також буде змога поспостерігати за 24-годинним хакатоном в Національному авіаційному університеті.

21 травня, 17.00

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

Лекція 6. Онтогенез та еволюція

Еволюційні перетворення різних стадій онтогенезу: архалаксиси; девіації; анаболії. Причини рекапітуляції. Закон Мюллера – Геккеля; концепція филембріогенезу. Гетерохронії: акселерації і ретардації (неотенія; феталізація); гиперморфози і прогенези; випереджувальні та запізнені закладення. Філогенетичний ріст як порушення онтогенетичного росту. Еволюційні зміни форми тіла; трансформації Томпсона; геометрична морфометрія. Неотенія в еволюції; педогенез; феталізація. Гетеротопії. Еволюційні новації; застосування старих генів у нових системах генної регуляції. Поява нових генів в еволюції: дуплікації; гібридизація; горизонтальне перенесення. Повногеномні дуплікації. Макромутації та їх можлива роль в еволюції. Добір і макромутації. «Перспективні монстри».

Лектор: доктор біологічних наук Ігор Дзеверін

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

21 травня, 19.00

Канабіноїди: перспективи медичного використання

Ще з давніх часів коноплі використовували як під час релігійних обрядів так і в медичних цілях. Результати багатьох сучасних досліджень свідчать про те, що канабіноїди ефективні для лікування хронічного болю, зняття побічних ефектів хіміотерапії й епілепсії. Але на сьогодні використання медичної маріхуани легально лише у 18 країнах світу.

Нейробіолог Дмитро Ісаєв – кандидат біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України відповість на наступні питання:
- Історія медичного використання конопель.
— Що таке канабіноїдна система?
— Як канабіноїди впливають на наш організм?
— Що таке фітоканабіноїди?
— Клінічні дослідження канабіноїдів.
— Сучасні медичні ліки на основі канабіноїдів.

Де: Креативний простір «Часопис», вул. Льва Тостого, 3

Вартість: 200/120 грн.

22 травня, 16.00, Дніпро

Ніч Науки 2018

«Ніч Науки» — це науково-популярний фестиваль під відкритим небом на площі між будівлями Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської обласної адміністрації. Метою заходу є популяризація науки та закладів вищої освіти області, активна профорієнтаційна робота, яка сприятиме свідомому вибору майбутньої спеціальності молоддю нашого регіону.

Ви дізнаєтесь про інтелектуальні транспортні системи, математику в аерокосмічній сфері, космос та інформатику, ракето-космічну техніку, засоби комп'ютерної безпеки, міфи про здоровий спосіб життя тощо.

Де: площа між будівлями Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської обласної адміністрації

Вартість: вільно

22 травня, 19.00

Як народжуються та вмирають чорні діри

В цій науково-популярній лекції буде коротко розглянуто основні властивості чорних дір (ЧД) та їх типи; чому вони по різному розглядаються фізиками-теоретиками та астрономами. Буде докладно висвітлено можливі сценарії утворення чорних дір в залежності від їх мас та які фактори можуть завадити їх народженню. Окремо розглядається пояснення випромінювання Хокінга. Лекцію проведе науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії (ГАО) кандидат фіз.-мат. наук Анатолій Василенко

Де: iHUB, вул. Хрещатик, 10, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: 60 грн

23 травня, 18.00

Як рослини змінюють наш світ на краще щодня?

Експерт з рослин, дендролог та ботанічний художник обговорять наступні питання:

- Яке місце в житті людини займають рослини?
— Що людина знає про рослини?
— Чи людина мислить про рослини? Або рослини — це просто їжа, просто ліс, просто город і просто сад, парк?
— Естетика рослин. Чому в Україні інакше, якщо порівнювати Францію та Італію?

Де: книгарня Буква, вул. Богдана Хмельницького, 3б, Київ

Вартість: вільно

23 травня, 18.00

Як війни і революції окреслили Новітню історію України

Презентація проекту COURAGE: «Культурна опозиція — розуміння культурної спадщини інакодумства у колишніх соціалістичних країнах». Про проект розповість ОРИСЯ КУЛИК – американська дослідниця, стипендіатка Програми імені Фулбрайта U.S. Student Program 2003-2004 у Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Огляд архівних колекції включатиме розповідь про збірки з Києва, Львова, Лондона, Пало-Альто (Каліфорнія, США) та Клівленду (Огайо, США). Серед них — колекція радянського дисидента й письменника Андрія Синявського з архіву Інституту Гувера Стенфордського університету; матеріали Українського музею-архіву в Клівленді; архів Мар'яна Кропивницького — приватна колекція документів, пов'язаних із діяльністю Київського інституту мистецтв у другій половині 1920-х років; матеріали «Спецфонду» Національного художнього музею України; Шевченківського інституту літератури та музею шістдесятників у Києві; Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові.

Де: 20 Esplanadna Street, Suite 904, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

23 травня, 19.00

Теорія ігор: як правильно вести переговори,домовлятись про угоди

На лекції ми краще розберемося в теорії ігор – науці про прийняття рішень в умовах невизначеності, тобто того, з чим ми стикаємося щодня. Це друга лекція по теорії ігор і вона буде про кооперативні ігри, а саме про те, як краще проводити переговори і домовлятися про угоди та розподіляти прибутки. Як правило теорія ігор досліджує конфлікт між учасниками, коли виграш одного призводить до програшу іншого. Але часто трапляються ситуації, коли гравці мають співпрацювати для досягнення бажаного результату. Наприклад купівля товару.

Ігнатенко Олексій Петрович – канд.фіз.-мат.наук, старший науковий співробітник Інституту програмних систем НАН України, доцент кафедри ММСА ІПСА* Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського.

Де: Hub 4.0 (Київ, пров. Ярославський, ⅓)

Вартість: 300 грн

24 травня, 17.30, Львів

Цукровий діабет — хронічне захворювання, що руйнує здоров'я людини, родини і людства загалом

(посилання на подію немає, але подібні лекції там відбуваються кожного 3-го четверга місяця крім липня та серпня)

«На початку обговоримо цукровий діабет — хворобу цивілізації, яка невпинно зростає. Проведемо порівняння цукрового діабету І типу з цукровим діабетом ІІ типу. Глікозування білків — основний механізм розвитку ускладнень цукрового діабету. Проаналізуємо динаміку перебігу експериментального цукрового діабету та його вплив на життєво важливі органи. Обговоримо, чи предіабет і початкові прояви цукрового діабету можуть мати зворотній розвиток. Спробуємо переосмислити сучасні традиції українського застілля як підґрунтя виникнення цукрового діабету ІІ типу.
Для конкретної людини, яка має цукровий діабет, важлива постійна освіта з питань збереження здоров'я, яка стає для неї та її родини життєвою дорогою.»

Де: Український католицький університет, Львів, вул. Свєнціцького 17, семінарська кімната ім. Стефанії Шипули (І поверх)

Вартість: вільно

25-26 травня, 8.00

Act In Space Kyiv — 24h Hackathon

ActInSpace — це міжнародний конкурс інновацій, який надихає молодих людей у всьому світі. У 2018 році ActInSpace це хакатон в 35 країнах і 75 містах, з яких 5000+ учасників шукають реальні рішення конкретних 72 проблем. Успішні команди отримують фінанси, менторство і співпрацю з найбільшими корпораціями світу: Airbus, ZeroG, Європейського Космічного агентства і інших. Команди вирішують челенжі озброївшись технологіями спонсорів та організаторів: космічних технологій, даних, патентах та інфраструктурних системах для створення власних технологічних бізнесів у всіх сферах.

Де: Національний авіаційний університет, Київ

Вартість: та наче вільно, але треба реєстрацію

26 травня, 11.00, Харків

Kharkiv Mini Maker Faire 2018

Це свято мейкерів, де Ви матимете можливість дізнатися які ж круті науковці, митці, дослідники, винахідники, IT-спеціалісти, експериментатори творять в Харкові. Цього року Вас здивують новими секціями, еко-зоною та лекційною частиною. Також під час ярмарку ви побачите справжні перегони на квадрокоптерах та зможете взяти участь і як вболівальник, і як гонщик. І ось 5 причин, чому туди варто потрапити:

— Майстер-класи з моделювання. Можна навчитися збирати моделі, фарбувати. Зібрати літак чи ракету та запустити у повітря рязом з інструктором.

— Зона квадрокоптерів. Можна навчитись керувати дроном та познайомитися із камерами 360. Дізнатися про техніку безпеки, як підготувати дрон до польоту, опанувати основи фото- та відео-зйомки.

— Майстер-класи з програмування та робототехніки. Можна побачити багато роботів, познайомитися з програмуванням, навчитися паяти.

— Ремесла. Разом з дитиною побачити, дізнатися та спробувати як це — працювати з матеріалами. Оброка дерева, шкіри, заліза, тощо.

Де: арт-завод «Механіка» (вул. Плеханівська 126М, Харків)

Вартість: 100/50 грн

26 травня, 11.15

Лекція «My way: Лінней»

Карл Лінней – людина, яка змінила правила гри в систематиці живих організмів, розплутавши клубок поліномінальних назв та мереживо довільного підпорядкування таксонів. Карл Лінней – людина-феномен, вклад якого в ботаніку, зоологію, мінералологію та медицину неможливо переоцінити. Саме тому з нагоди 311-річчя з дня його народження ми розповімо Вам історію життя шведського натураліста, у якій детально розглянемо роль цього вченого у сучасній поп-культурі. Ми розкриємо таємниці, чому Ліннея можна назвати наймасовішим репетитором природничих наук до винайдення онлайн-платформ, хто такі «апостоли Ліннея», як «ліннеанство» викликало залежність і чому Карл Лінней сам є лектотипом виду людина розумна. Найбільш витривалі учасники зможуть перевірити свої знання, виконуючи тематичний Scavenger Hunt на трьох поверхах природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: квиток в музей+20 грн+реєстрація

26 травня, 14.00

Чисельна грамотність. Числова інформація. Сприйняття

Вчена-математик, вчений-кібернетик та директор однієї з Інтернет-компаній влаштують інтелектуальну дискусію щодо важливості чисельної грамотності.

Де: Бібліотека Остапа Вишні, вулиця Михайла Грушевського, 9, Київ

Вартість: вільно

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).