До Вашої уваги анонс науково-популярних подій на наступні півтора тижні. Візит Нобелівського лауреата Сержа Ароша та Дні науки у 5 українських містах варті уваги самі по собі, але не проґавте презентацію The Mars Society в Україні, зліт любителів астрономії та палеонтологічну колекцію :)

Дні науки. Весна-2018

Київ, Харків, Одеса, Луцьк, Житомир

Дні науки — це щорічна мегаподія у багатьох містах України, коли науковці виносять своє приладдя, реактиви та всілякі бактерії з лабораторій та дають змогу вільно доторкнутися до справжньої науки абсолютно усім бажаючим. Демонстрації, лекції, досліди, спілкування з крутими вченими — включено.

11-13 травня, Луцьк

Лекції про Волинський краєзнавчий музей, боротьбу волинян за права, реконструкція традиційних українських танців та безкоштовні екскурсії музеєм.

Де: Волинський краєзнавчий музей (вул. Шопена, 20), музей Волинської ікони (вул. Ярощука, 5), Луцьк.

12-13 травня, Київ

Купа ігор, конкурсів і демонстрацій для дітей, наукове шоу. Можна буде спостерігати високотемпературну надпровідність у рідкому азоті, проникнення магнітного потоку у надпровідники та надпровідну левітацію, надпровідні безконтактні підшипники та потяг на магнітній «подушці», взяти участь у майстер-класі з виготовлення та запуску левітрона, провести інші цікаві досліди з гелієм та рідким азотом, тощо.

Плюс вчені читатимуть лекції про лазери, надпровідність, сканувальну зондову мікроскопію і спектроскопію, методи машинного навчання в фізиці тощо.

Де: Величезна купа локацій. Тримайте програму і шукайте.

12 травня, Житомир

Будуть показані наукові демонстрації, а також прочитані лекції про рідкі кристали, молекули і клітини, ядерні сили та ядерну структуру, квантову телепортацію, цікаву фізику, світло та нанобіотехнології, рослини-біоіндикатори, термоядерну енергетику тощо.

Де: Житомирський Державний Університет імені Івана Франка, Велика Бердичівська, 40, Житомир

12-13 травня, Харків

У перший день фестивалю буде працювати лабораторно-експериментальна зона, де вчені ХПІ розкажуть, як зробити електромобіль, навчать, як перевірити якість соків, вина в домашніх умовах і багато іншого. У високовольтній залі продемонструють блискавки і розкажуть, які від них існують засоби захисту. У лекторії «Арсенал Ідей Україна» продемонструють «Пасивний будинок», зруйнують міфи про підсилювачі смаку, визначать наявність глутамату в чіпсах та арахісі, а також розкажуть про рекламу і робототехніку. Науково-популярні лекції «Менеджмент, як мистецтво», «Тепло від холоду? Легко!», «Нові технології, промисловість, медицина, роботизація», «Шестерні GameDev»у — розробка комп'ютерних ігор" можна буде прослухати в Науковому андеграунді НТУ "ХПІ". Також проведуть дитячі велозмагання, екскурсії в музей історії ХПІ і "Лабораторіями Політеху. 100% STEM Experience". Увечері бажаючі зможуть поспостерігати за зоряним небом у Саржиному яру зі супроводжувальною лекцією співробітників Радіоастрономічного інституту НАН України. Плюс купа інших цікавостей.

Де: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2, Kyrpychova Str., Kharkov. плюс спостереження за зірками у Саржиному яру.

Ще посилання на подію у Харкові тут.

13 травня, Одеса

Ви зможете послухати лекції про дифтерію, лапароскопію, сузір'я літнього неба, рослин-прибульців, гігієну та печерні будинки Одеси.

Ви зможете побачити на власні очі кріозаморозку, мікробів, хробаків та телескоп з інтерактивом.

Де: Одеська обласна наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського, вулиця Троїцька, 49/51, Одеса

Вартість: всі заходи в рамках Днів науки — безкоштовні.

15-16 травня, Київ

Візит Нобелівського лауреата Сержа Ароша з відкритими лекціями

Серж Арош — французький фізик, Нобелівський лауреат 2012 року за "створення проривних технологій маніпулювання квантовими системами".

Це унікальна подія, адже Ви зможете:

... з перших вуст дізнатися, за що ж таки йому присудили Нобелівку, та самостійно поставити будь-яке запитання.

Коли: 15 травня, 15.00

Наукова доповідь "Жонглюючи атомами та фотонами в коробці"+вільна прес-конференція

"В своїй доповіді я представлю експерименти з Рідберговими атомами в мікрохвильових резонаторах, що ілюструють основні властивості квантової фізики (суперпозиція станів, заплутаність, декогеренція). Ці досліди, які були відзначені Нобелевською премією з фізики у 2012 році, належать до області квантової оптики, що зветься квантова електродинаміка в резонаторах. Деякі з них є справжньою лабораторною реалізацією відомих "уявних експериментів", які виникали в уяві засновників квантової фізики в 1920-30 роках. Неруйнівне детектування фотонів, що утримуються в резонаторі, та вивчення фотонних станів "кота Шредінгера" були найголовнішими досягненнями в цій серії дослідів. На закінчення я зроблю огляд суміжних досліджень в області квантової інформації, в якій закони квантової фізики використовуються для проведення обчислень та зв'язку, а також для втілення неймовірно точних вимірювань, які значно перевершують можливості буть-яких класичних вимірювальних пристроїв".

Де: Червоний корпус Київського національного університету ім. Т. Шевченка, вулиця Володимирська, 60, Київ

... послухати про зв'язок фундаментальної науки з сучасними повсякденними технологіями.

Коли: 16 травня, 11.30

Доповідь "Симбіоз фундаментальних досліджень та розвитку технологій на прикладі квантової фізики"

"Фундаментальна наука та технології завжди розвивалися пліч-о-пліч. З самого зародження сучасної науки, фундаментальні відкриття, мотивовані виключно допитливістю дослідників, призводили до появи нових інструментів та приладів, які, в свою чергу, вдосконалювали наші можливості далі досліджувати природу, призводячи до нових відкриттів та наукових революцій. Квантова фізика чудово ілюструє цей ефективний спіральний взаємозв'язок. Вона була народжена для того, щоб дати відповідь на фундаментальні питання стосовно екзотичних властивостей мікроскопічного світу без жодних конкретних думок та планів щодо їх можливого застосування. І все ж таки, як тільки-но було встановлено та зрозуміло її закони, що описують поведінку електронів, атомів та фотонів, неочікувано з'явилися практичні технології, що почали їх використовувати. Без сумніву, сам факт появи цих технологій дуже сильно здивував би самих засновників квантової теорії. Комп'ютери, лазери, атомні годинники, методи магнітної резонансної томографії були винайдені для покращення та розширення наших можливостей обчислювати, зберігати та передавати інформацію. Ці пристрої, що революційною мірою змінили наше з вами повсякденне життя, також стали дуже важливими та суттєво необхідними в дослідницьких лабораторіях для подальшого розвитку самої науки. Лазери, наприклад, широко використовуються для охолодження, утримання та контролю окремих атомів в експериментах, що досліджують дивні прояви квантової теорії: квантову суперпозицію та заплутаність. Завдяки цим дослідженням ми з вами маємо честь бути свідками початку розвитку другої квантової революції в технології, в якій дива квантової фізики мають бути напряму використані для вирішення задач, що не під силу сучасним пристроям. Так, квантовий комп'ютер має використовувати квантові дива логічних операцій для розв'язання математичних задач швидше за будь-який сучасний супер-комп'ютер. Його втілення (що, можливо, відбудеться ще не скоро) можливо буде вимагати нових проривів в фундаментальній науці. А тим часом, інші приклади цих нових квантових технологій вже вдало з'являються та знаходять своє використання в сфері захищеного зв'язку та надточної метрології. Та як вчить нас історія та досвід науки, нові неочікувані винаходи приречені з'являтись з фундаментальних знань, які квантові фізики здобувають сьогодні в своїх лабораторіях."

Де: Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України (вул. К.Малевича, 11, 2 поверх, актова зала).

Увага: усі доповіді та спілкування відбуватимуться англійською мовою, проте за 2-3 дні до приїзду Сержа стануть доступними україномовні матеріали його доповіді.

Вартість: всі заходи в рамках візиту Сержа Ароша — безкоштовні.

7-12 травня

Весняний розпродаж "Нашого формату"

Це не наукпоп подія в чистому вигляді, але у Нашому форматі повно наукпоп книжок. Я їх просто обожнюю. Знижки від 10 до 50%.

Де: провул. А. Горської,5, Київ

9 травня, 19.00, Львів

15х4 Рій Дайсона / Марс / Квантмех / Кібербезпека

Це 4 науково-популярні лекції по 15 хвилин:

Вчені шукають позаземні цивілізації різними способами. Наприклад, за версією Фрімена Дайсона, якщо надрозвинута цивілізація в погоні за енергією збудує довкола своєї зірки гігантські сонячні панелі, то навіть за тисячі світлових років ми зможемо знайти слабке теплове випромінювання самих панелей, що повністю закривають зірку. Але що можна робити з такою кількістю енергії?

"Воды нет. Растительности нет. Населена роботами." — сьогодні цю фразу жартівливо приписують Марсу, не в останню чергу завдяки успіхам НАСА з їхніми марсоходами, що вже два десятиліття досліджують червону планету. Але чи так це насправді? Чи дійсно Марс — лише мертва пустеля і чи завжди він був таким? Ці питання вже не одну сотню років турбують астрономів. У своїй лекції я розповім, що на сьогоднішній день людству відомо про Марс і як далеко ми просунулись в пошуках марсіанського життя.

Квантова механіка — фізична теорія, що описує поведінку субатомних частинок та квантового світу загалом. У своїй лекції я розповім про її базові принципи, що стало причиною створення квантової фізики, чому вона така складна для вивчення, а також про те, чи живий все таки кіт чи мертвий. У ролях: Ервін Шредінгер, Луї де Бройль та Гайзенберг (той що Карл Вернер, а не Уолтер Уайд).

Ми живемо у час, коли Інтернет став настільки розповсюдженим, що вже є невід'ємною частиною життя більшості людей. Окрім великої кількості потенційних переваг, це також означає, що питання приватності і безпеки персональних даних стає як ніколи актуальним. У своїй п'ятнадцятихвилинній лекції я розповім про два основні типи загроз для користувачів мережі та практичні поради, які допоможуть мінімізувати ризики.

Де: Центр Шептицького, вул. Стрийська, 29, Lviv, Ukraine

Вартість: вільно

10 травня, 18.00

Емоційне вигорання. Злість, образи, прихована агресія

Науковці, психотерапевти та психологи обговорять наступні питання:

Що таке емоційне вигорання? Коли почали вигоряти люди? Чи емоційне вигорання стосується тільки роботи? Як можна виявити вигорання? Як можна попередити вигорання? Чи потрібно бездіяти, коли поруч бачиш людину, яка вигорає? Чи можуть зрілі люди емоційно виснажувати оточуючих людей? Чи має роботодавець доплачувати за емоційне виснаження працівника? Хто винен в емоційному виснаженні власника справи? Наслідки емоційного вигорання? Як відновитись після емоційного вигорання? Чи можна подолати вигорання на майбутнє?

Де: книгарня "Буква" (вул. Богдана Хмельницького, 3б, Київ)

Вартість: вільно

10 травня, 18.30, Харків

Ієрархічний устрій Всесвіту

Хочете дізнатися більше про сучасну космологію? Як вчені зараз уявляють собі устрій Всесвіту, які нові ідеї опановують наукову спільноту, які нові відкриття доводять, або спростовують моделі космологів. Про це вам розповість доктор фіз-мат наук, профессор кафедри астрономії та космічної інформатики фізичного факультету ХНУ ім. Каразіна Володимир Захожай.

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб "Шостий кут"

Вартість: вільно

10 травня, 19.00

Колонізація Марса. Презентація The Mars Society в Україні

Людство готове зробити наступний еволюційний крок і почати підкорювати інші планети, першою зупинкою буде Марс. Як саме колонізувати "червону планету", як скоро це відбудеться і як можна долучитися до такої історичної події, все це ви зможете дізнатися на презентації міжнародної марсіанської організації The Mars Society.

Де: Циферблат, вул. Володимирська, 49А, Київ

Вартість: за умовами Циферблату (див. за посиланням).

10-13 травня

Зліт любителів астрономії "Рівнодення — 2018"Зліт любителів астрономії "Рівнодення — 2018"

Теми доповідей: Сонячна активність та сонячно-земні зв'язки, Космічні телескопи, Hейросітки та можливості сучасних технологій розпізнавання об'єктів, Перший в історії каталог діп-скай об'єктів Д. Годіерни, Поліноми Церніке в аматорській астрономії, Представлення телескопу від "Αgema optics" тощо.

Деталі щодо участі питайте в організаторів, зокрема тут.

11 травня, 11.15

Твоя перша палеонтологічна колекція (для дошкільнят)

"Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.."

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 105/70 грн за реєстрацією.


12 травня, 11.15

Твоя перша палеонтологічна колекція

Цей захід є аналогічним до попереднього, але розрахований на більш старший вік.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн за реєстрацією. До вартості демонстрації входить набір з трьох зразків для Вашої колекції.

13 травня, 11.30

Демонстрація "Павуки: книга рекордів"

"Населення нашої планети — більше ніж 7,5 мільярдів людей. Здається, це велика кількість. Але павуків — значно більше. Де б Ви не читали анонс нашої демонстрації — за кілька метрів від Вас знаходиться павук. Оскільки у нього скоріш за все 8 очей, то цілком ймовірно, що він дивиться на Вас. Й ми не нагнітаємо атмосферу, а вважаємо, що цих неймовірних істот слід дослідити у цікавій компанії та в затишній локації природничого музею. Ми дізнаємось, які павуки найбільші, а які найменші, як вони плетуть павутину та чому не потрапляють у власне мереживо пасток. Що й скільки їдять павуки, чи загрожують вони людині? Чому у цих істот не буває 16 очей, хто з них найшвидший, найвигадливіший мисливець? Ці та інші най-питання будуть розкриті."

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн.

13 травня, 14.30

Лабораторія прянощів

Запрошуємо Вас у ботанічну лабораторію, щоб дослідити обов'язковий компонент кухонної магії – чарівні прянощі, аромат яких здатен змити з вашого лиця найсірішу буденність. Ми познайомимось з детективними історіями незвичайних спецій, дізнаємось про їхні корисні й шкідливі властивості, навчимося їх правильно використовувати, перевіряти якість, і, звісно, скуштуємо на смак. Розріжемо справжній стручок ванілі, виявимо, де справжня кориця, а де фальшива, з'ясуємо як корисно вживати какао, який із перців найгостріший, навчимося культивувати імбир на підвіконні й зіграємо в тематичну настільну гру.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).