Хай мене пробачать організатори інших науково-популярних подій, але цього тижня головними будуть дві: візит Нобелівського лауреата Сержа Ароша в рамках Всеукраїнського фестивалю науки та Медичні пікніки, де кожен охочий зможе вільно поспілкуватися з вченими-медиками, навчитися чогось корисного та дивуватися красі і величі науки. Але також зверніть увагу на Міжнародний день музеїв, конференцію про ЦЕРН, запуск моделей ракет, спостереження за зірками та багацько іншого.

14 травня, 14.00

A Perfect Storm: Climate Change, Emerging Disease, Us

Д. Брукс — заслужений професор відділу екології та еволюційної біології Університету Торонто. Займається дослідженнями в галузі еволюційній біології, змін клімату та нових захворювань.
Автор книжок: The Compleat Cladist
Parascript: Parasites and the Language of Evolution
Phylogeny, Ecology and Behavior

Де: Інститут Зоології, конференц-зала, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

15-16 травня, Київ

Візит Нобелівського лауреата Сержа Ароша з відкритими лекціями

Серж Арош — французький фізик, Нобелівський лауреат 2012 року за «створення проривних технологій маніпулювання квантовими системами».

Це унікальна подія, адже Ви зможете:

... з перших вуст дізнатися, за що ж таки йому присудили Нобелівку, та самостійно поставити будь-яке запитання.

Коли: 15 травня, 15.00

Наукова доповідь «Жонглюючи атомами та фотонами в коробці»+вільна прес-конференція

«В своїй доповіді я представлю експерименти з Рідберговими атомами в мікрохвильових резонаторах, що ілюструють основні властивості квантової фізики (суперпозиція станів, заплутаність, декогеренція). Ці досліди, які були відзначені Нобелевською премією з фізики у 2012 році, належать до області квантової оптики, що зветься квантова електродинаміка в резонаторах. Деякі з них є справжньою лабораторною реалізацією відомих „уявних експериментів“, які виникали в уяві засновників квантової фізики в 1920-30 роках. Неруйнівне детектування фотонів, що утримуються в резонаторі, та вивчення фотонних станів „кота Шредінгера“ були найголовнішими досягненнями в цій серії дослідів. На закінчення я зроблю огляд суміжних досліджень в області квантової інформації, в якій закони квантової фізики використовуються для проведення обчислень та зв'язку, а також для втілення неймовірно точних вимірювань, які значно перевершують можливості буть-яких класичних вимірювальних пристроїв».

Де: ауд. 329, Червоний корпус Київського національного університету ім. Т. Шевченка, вулиця Володимирська, 60, Київ

... послухати про зв'язок фундаментальної науки з сучасними повсякденними технологіями.

Коли: 16 травня, 11.30

Доповідь «Симбіоз фундаментальних досліджень та розвитку технологій на прикладі квантової фізики»

«Фундаментальна наука та технології завжди розвивалися пліч-о-пліч. З самого зародження сучасної науки, фундаментальні відкриття, мотивовані виключно допитливістю дослідників, призводили до появи нових інструментів та приладів, які, в свою чергу, вдосконалювали наші можливості далі досліджувати природу, призводячи до нових відкриттів та наукових революцій. Квантова фізика чудово ілюструє цей ефективний спіральний взаємозв'язок. Вона була народжена для того, щоб дати відповідь на фундаментальні питання стосовно екзотичних властивостей мікроскопічного світу без жодних конкретних думок та планів щодо їх можливого застосування. І все ж таки, як тільки-но було встановлено та зрозуміло її закони, що описують поведінку електронів, атомів та фотонів, неочікувано з'явилися практичні технології, що почали їх використовувати. Без сумніву, сам факт появи цих технологій дуже сильно здивував би самих засновників квантової теорії. Комп'ютери, лазери, атомні годинники, методи магнітної резонансної томографії були винайдені для покращення та розширення наших можливостей обчислювати, зберігати та передавати інформацію. Ці пристрої, що революційною мірою змінили наше з вами повсякденне життя, також стали дуже важливими та суттєво необхідними в дослідницьких лабораторіях для подальшого розвитку самої науки. Лазери, наприклад, широко використовуються для охолодження, утримання та контролю окремих атомів в експериментах, що досліджують дивні прояви квантової теорії: квантову суперпозицію та заплутаність. Завдяки цим дослідженням ми з вами маємо честь бути свідками початку розвитку другої квантової революції в технології, в якій дива квантової фізики мають бути напряму використані для вирішення задач, що не під силу сучасним пристроям. Так, квантовий комп'ютер має використовувати квантові дива логічних операцій для розв'язання математичних задач швидше за будь-який сучасний супер-комп'ютер. Його втілення (що, можливо, відбудеться ще не скоро) можливо буде вимагати нових проривів в фундаментальній науці. А тим часом, інші приклади цих нових квантових технологій вже вдало з'являються та знаходять своє використання в сфері захищеного зв'язку та надточної метрології. Та як вчить нас історія та досвід науки, нові неочікувані винаходи приречені з'являтись з фундаментальних знань, які квантові фізики здобувають сьогодні в своїх лабораторіях.»

Де: Інститут електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України (вул. К.Малевича, 11, 2 поверх, актова зала).

Увага: усі доповіді та спілкування відбуватимуться англійською мовою, проте за 2-3 дні до приїзду Сержа стануть доступними україномовні матеріали його доповіді.

Вартість: всі заходи в рамках візиту Сержа Ароша — безкоштовні.

15 травня, 17.00

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

Лекція «Процес адаптації: теоретико-ігрові моделі, кооперація, амфіміксис, фенотипна пластичність»

Застосування теорії ігор до поведінкових та інших адаптацій. Адаптивні стратегії організму; еволюційно стабільна стратегія. Статевий добір: класична концепція статевого добору; приклади статевого добору в природі; взаємодія еволюційних факторів у формуванні статевого диморфізму. Індикатори пристосованості; гандикапи в еволюції статевого диморфізму. Лавинний процес Фішера. Еволюція альтруїзму. Груповий добір як можлива причина появи альтруїстичної поведінки. Пояснення, що ґрунтуються на індивідуальному доборі: добір родичів; реципрокний альтруїзм; застосування гандикапів. Еволюція соціальності в комах та хребетних. Соціобіологія та еволюційна психологія. Генетична та меметична еволюція та інше. Лектор — доктор біологічних наук Ігор Дзеверин.

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

15 травня, 19.00

Як побороти стрес? Лайфхаки від клітини до людини

Стрес — це те чого в сучасному світі просто неможливо уникнути. Втім, не все так погано. Адже по-перше, кожна наша клітина та організм вцілому мають еволюційно відпрацьовані механізми захисту від стресу. А по-друге, є стрес позитивний (еустрес), дія якого на організм стимулююча.

- Яким чином захищають себе від стресу клітини?
— Які фізіологічні механізми захисту від стресу включаються у людини?
— Чи можуть фізичні навантаження допомагати протидіяти стресу?

Лектор — кандидат біологічних наук Олександр Скороход

Де: FREUD HOUSE club, вул. Костянтинівська, 21, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 150/200 грн

15 травня, 18.00

Світ без чоловіків — наукова фантастика чи суворе майбутнє?

Чи Y- хромосома зникне ???; Y хромосоми — приречені; Чи правда що чоловіки вироджуються, а винні в цьому ... пиво, джинси, кава і ноутбук; Чи зможуть генні інженери замінити хромосому; Досліди з мавпами; Захист від деградації; Сексуальний відбір; Роль центріолей чоловіків у процесі розмноження; Сперма із стовбурових клітин; Штучна матка-Biobag.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно

15-16 травня, 9.00

Всеукраїнський фестиваль інновацій

Головна мета – популяризувати розробки вітчизняних вчених та інноваторів, а також залучити інвесторів до фінансування впровадження новітніх розробок. У межах заходу буде проведено:

— конкурс стартап-проектів, журі якого буде сформовано з представників венчурного бізнесу, бізнес-інкубаторів, асоціацій промислових підприємств;
— круглий стіл «Створення інноваційної інфраструктури та залучення венчурних інвестицій у інноваційну діяльність: проблеми та перспективи».

Де: бульвар Т. Шевченка, 16, Київ, Актова зала

Вартість: вільно за реєстрацією

15-17 травня, Харків

«Стан та перспективи співпраці ЦЕРН-Україна»

ЦЕРН (Європейська організація з ядерних досліджень, CERN) є міжнародним дослідницьким центром європейської спільноти і найбільшою у світі лабораторією з фізики високих енергій. Нині на експериментальному обладнанні ЦЕРН працює близько 12 тис. дослідників 80 національностей із 500 наукових центрів і університетів, що становить майже половину всіх фізиків – дослідників мікросвіту. Саме в ЦЕРН, на Великому адронному колайдері (ВАК), 2012 року було відкрито бозон Хіггса, який інколи називають також «частинкою Бога». Із 2016 року Україна є асоційованим членом ЦЕРН, але українські дослідники вже задовго до цього брали участь у проведенні наукових експериментів, а також створенні ВАК. Наприклад, вчені ІСМА та Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України (НТК ІМК) першими запропонували кристали вольфрамату свинцю для детекторів ВАК. А згодом цей матеріал було обрано основним сцинтилятором. Крім того, завдяки унікальним технологіям синтезу стійких пластмасових сцинтиляторів, розробленим в ІСМА, українську пластмасу використали для створення детекторів особливої форми (тайлів) при оснащенні детекторів ВАК. При цьому працездатність тайлів перевіряли вчені Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України (ННЦ ХФТІ). Саме тому Харків було обрано місцем проведення конференції Україна-ЦЕРН, де Україна виступатиме як офіційний асоційований член ЦЕРН. Обговорити співпрацю з українськими дослідниками й окреслити перспективи її розвитку приїдуть провідні вчені ЦЕРН із Франції, Італії, Голландії, Німеччини, Бельгії, які представлятимуть основні колаборації ВАК – CMS, LHCb, ALICE, ATLAS та інші.

Робоча мова заходу — англійська.

Де: Інститут сцинтиляційних матеріалів, проспект Науки 60, Харків та Харківський фізик-технічний Інститут, вул. Академічна 1, Харків

Вартість: вільно

16-18 травня

XIІ Всеукраїнський фестиваль науки

Метою проведення фестивалю науки в Україні є популяризація досягнень науки в Україні, залучення молоді до наукових досліджень, піднесення авторитету і престижу науки в українському суспільстві. В рамках фестивалю науки передбачається проведення багатьох різноманітних за формою і змістом заходів, розрахованих на різні категорії учасників, – дні відкритих дверей в академічних установах і вищих навчальних закладах, виступи провідних вітчизняних та іноземних вчених з популярними лекціями, виставки, екскурсії до лабораторій та музеїв, засідання круглих столів, квести, презентації інноваційних розробок, стендові доповіді, зелені лабораторії, наукові кафе, демонстрації науково-популярних фільмів і т. ін.

Де: та по всьому Києву, але найцікавіші штуки та виставка розробок — в Інституті електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України (м. Київ, вул. К. Малевича, 11)

Вартість: всюди вільно.

16 травня, 17.00

Літературно модифіковані миші

Вперше в рамках малого розважально-наукового клубу Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця — гуманітаристика! Які характеристики гризунів закріпилися у фольклорі та міфології різних народів? Відомі і призабуті персонажі народних казок та міських легенд. Тисячі років успішної кар'єри гризунів на сторінках світової літератури. Домогосподарки і мандрівники. Невдахи і переможці. Інтелектуали й аферисти. Вояки й месники. Але усі – хвостаті.

Де: аудиторія 214, Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця, вул. Богомольця, 4, Київ

Вартість: вільно

16 травня, 19.00

Брехня, нахабна брехня і статистика

На лекції будуть розглянуті основи теорії ймовірності та математичної статистики. Коли варто зупинитись у пошуках ідеального кандидата на посаду? Чи правда, що Петрик розумніший за Андрійка? Яку кількість гостей оптимально запросити на весілля? Ось деякі з життєвих прикладів, які допоможуть поєднати теорію і практику.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034. Увага! Вільних місць більше немає, але, думаю, можете попроситися в організаторів, якщо конче треба.

Вартість: вільно

(Повтор лекції 24 травня у Hub4You, пл. Перемоги 3, 4 поверх, Київ. Вартість 100/50 грн)

17 травня, 18.30, Харків

Будівельні 3D-принтери. Чи можна надрукувати будинок?

Кажуть, що скоро будинки можна буде просто надрукувати. Чи можливо це, чи є у тому проблема, які матеріали будуть використовуватися і чим будівельний 3D-принтер відрізняється від настільного буде розказано у цій лекції.

Де: вул. Гіршмана 9/27, клуб Шостий кут, Харків

Вартість: вільно

17 травня, 19.00

Чи самі ми у Всесвіті?

Фантаст А. Кларк казав: «Лише одне вірне: або ми самі у Всесвіті, або ні. Обидві перспективи однаково жахають». Поки зарано робити висновки, але сучасна наука може надати приблизне уявлення про те, які наші шанси зустріти галактичних сусідів. Що означатиме цей контакт для людства? Чому в глибині душі думка про позаземне життя бентежить кожного? Про це та багато іншого 17 травня о 19:00 в Освітній асамблеї розповість Valeria Koveza, координатор в Україні міжнародної організації The Planetary Society, популяризатор науки і фундаментальних досліджень; перекладач науково-популярної літератури, організатор і співорганізатор науково-популярних заходів.

Де: Простір «Освітня асамблея» вул. Івана Мазепи, 3-Б (орієнтир – 18й під'їзд), Київ

Вартість: 30/20/0 грн.

17 травня, 18.30

Вечір Екологічного Кіно «Наша Антарктида»

Зустріч з учасником 21-ї Української антарктичної експедиції гідробіологом Олександром Савицьким та його презентація про історію вітчизняних і світових антарктичних досліджень. Премьєра нового документального аматорського фільму метеоролога 21-ї Української антарктичної експедиції Бориса Безнощенка "XXI UAE" . Показ документального фільму «Птахи 2: Подорож до краю світу» («La March de L"Empereur" — Франція, США, 2005 рік) Люка Жаке.

Де: Будинок кіно Національної спілки кінематографістів України, вулиця Саксаганського 6, Київ

Вартість: та наче вільно

17-18 травня, 15.00, Харків

Лекторій: Серцевий блок

На базі Харківського національного медичного університету відбудеться захопливий лекторій за участі провідних науковців у галузі патофізіології і за сумісництвом засновників molecula.club: Віктора Досенка д.м.н., професора, завідувача відділу Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України, Олександра Хижняка к.м.н., наукового співробітника Інституту фізіології. Серцевий блок включає 5 лекцій. І 6 бонусна, на якій ви дізнаєтесь етіологію та патофізіологію кохання.

Де: 2 аудіторія ХНМУ, проспект Науки 4, Харків

Вартість: вільно

18 травня, 13.30

Таємниці планет Сонячної системи

Інтерактив для дітей: робототехніка, цікаві знання, жваве спілкування, нові відкриття, невимушена весела атмосфера!

Де: Музей Максима Рильського, Максима Рильського 7, Kyiv, Ukraine

Вартість: 50 грн.

18 травня, 11.00

Міжнародний день музеїв

До Міжнародного дня музеїв співробітники відділів Національного науково-природничого музею підготували низку надзвичайно цікавих, захоплюючих та, іноді, несподіваних програм, які впродовж 18 травня можна відвідати в нашому музеї безкоштовно: Демонстрація "Секрети використання давніх кресал", Майстер-клас "Визначення мінералів", лекція "Геологічні атракції світу", Демонстрація "Реконструкції одягу періоду неоліту", Майстер-клас "Ткацтво і прядіння", Демонстрація "Отрута чи ліки. Отрута змій у житті людини", Демонстрація "Риби — вселенці водойм Києва та його околиць", Демонстрація "Різноманітність пташиних яєць та гнізд", Міні-демонстрації "Хижі рослини", Міні-демонстрації "Круті перці", Міні-демонстрації "Лабораторія прянощів", Майстер-клас "Ботанічна лабораторія: Твій перший гербарій", Квест "UrbanBotanyQuest2018: Прибульці у Музеї", Презентація книжки Г.В.Фесенко "Вітчизняна номенклатура птахів світу", Лекція "Дослідження неіснуючих тварин".

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: вільно

19 травня, 12.00

Медичні пікніки

Це дуже класна тема. Просто неба Ви зможете дізнатися від справжніх вчених, як лишатися здоровими, що таке здорове харчування, навчитися надавати першу медичну допомогу, розібратися з одноразовими системами відбору біологічних рідин, як діяти при потраплянні стороннього предмету до вуха, вразитися фобіям та хворобам відомих письменників, перевірити новоутворення шкіри, зазирнути всередину людини та побачити, як виглядають її органи, побачити сучасне діагностичне обладнання та обладнання для аналізу проб, розвіінчати для себе медичні міфи та байки.

Де: Парк імені Тараса Шевченка, Київ

Вартість: вільно. Абсолютно вільно.

19 травня, 9.00, Чернігів

Ukraine Rocketry Challenge 2018

"Запрошуємо всіх спортсменів, глядачів та прихильників ракетомодельного спорту на національні змагання Ukraine Rocketry Challenge! Вас чекають ефектні старти ракет, безліч позитивних емоцій на свіжому повітрі та класна компанія! Команди будуть змагатися за призовий фонд у $3500 (90000грн)."

Де: Чернігів, льотне поле 51°26"41.8"N 31°18"32.7"E

Вартість: та наче для глядачів вільно

19 травня, 10.30, Львів

Музей на дотик

"На численні прохання відвідувачів ми повторимо нашу минулорічну акцію #Музей_на_дотик у рамках програми ХХІІ Всеукраїнського фестивалю науки. Запрошуємо усіх охочих прийти розглянути і спробувати на дотик наш Музей!". Там можна буде торкнутися експонатів музею.

Де: Зоологічний музей ЛНУ ім. Івана Франка, Грушевського, 4, Lviv, Ukraine, 79005

Вартість: наче вільно

19 травня, 12.00, Львів

Львівський марш за науку 2018

"19 травня в День Науки у Львові відбудеться Марш за Науку, в рамках глобальної ініціативи "Маршів за Науку !". З цьогорічним глобальним гаслом — "Хто врятує світ від катастрофи ?" Для кого ? Для вчених, "ботанів", "ботанів" у душі, студентів і фанатів науки! Наша мета — встановити глобальний рекорд по Україні, зібрати 5 тис. не байдужих до науки на одній парковій алеї. Глобальна ініціатива March for Science покликана звернути увагу урядів, громадських діячів та лідерів думок на необхідність науки та досліджень для людства. Десятки тисяч вчених, популяризаторів науки та небайдужих громадян пройдуть маршем у сотнях міст світу."

Де: вул. Університетська 1, Львів, пам'ятник Іванові Франку

Вартість: вільно

19 травня, 11.00

Фестиваль цікавих дослідів "5 НАУК"

Творча лабораторія "5 НАУК" разом з Ліцеєм "Екологія і Культура" представить комплекс пізнавальних навчальних дослідів, змагань та експериментів з природничих наук. Фестиваль буде цікавим для школярів 4-10 класів.

Де: вул. Прирічна, 27Б, Київ,

Вартість: вільно

19 травня, 14.00

Розмови про мови: як народжуються слова і граматика

Учасники зустрічі поговорять про те, як народжуються слова і як формується граматика в мовах людей

Де: Державний Політехнічний Музей

Вартість: проспект Перемоги 37, корп. 6, Київ

19 травня, 18.00, Одеська область, Маяки

Спостереження за Місяцем та Юпітером у телескоп

Вперше анонсую цю подію і не маю жодних відгуків. Але наче обіцяють цікаву програму.

Де: збір групи на залізничному вокзалі та виїзд в обсерваторію у с. Маяки

Вартість: 300/250 грн

19 травня, 21.30

Ніч у музеї "Міфи музейних експонатів"

Тема цьогорічної ночі – "Міфи музейних експонатів". На гостей музею чекають розповіді про міфи та легенди, пов'язані із найцікавішими музейними експонатами, інтелектуальні ігри, майстер-класи та чаювання у приємній компанії.

Де: Національний музей історії України: вул. Володимирська, 2

Вартість: 300 грн (кількість обмежена)

Дякую Наталії Атамась за допомогу у створенні допису.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).