Тримайте анонс науково-популярних подій на цей тиждень. Заходів цього разу обмаль, бо наступний — буде з Науковими пікніками.

2 травня, 15.00

Вебінар — питання вакцинації. Щеплення для подорожей

Ні для кого, напевно, не секрет, що є капосні хвороби, які характерні для якоїсь конкретної території. Але чи ми думаємо про захист, коли купуємо путівку чи квитки в екзотичні країни? Ми їдемо до Японії у справах чи по емоцію і навіть не підозрюємо, що там нас може спіткати інфекційний конфуз... Ми маримо Африкою та відпочинком, а про наше здоров'я потурбується туристичне страхування? Черевний тиф, Сказ, Кліщевий та Японський енцефаліти, Холера, Жовта лихоманка, Гепатит А, Менінгококи...

Вебінар — це онлайн-трансляція. Тре підписатися на сторінку і чекати трансляції.

Вартість: вільно

2 травня, 16.00

РНК кава зі Світланою Курінною

Світлана Курінна — дослідниця з Манчестера, що вивчає мікроРНК. На жаль, ліміт вільних місць вичерпався практично моментально, але якщо Вам дуууууже треба — напишіть організаторам.

Де: Срібні ложки, вул. Басейна 5/Б, Київ

Вартість: вільно

2, 4 травня, 18.00, Львів

Гурток ракетомоделювання

Ті, кого манять зірки, хто постійно виношує ідеї про те, як і з чого б зробити ракету, а ще із цікавістю вичитує все можливе про ракетобудування — Вам сюди. Стартує набір на БЕЗКОШТОВНІ курси з ракетобудування для студентів. Ми маємо бомбезних спікерів-практиків, які готові поділитися своїми знаннями, а також шукати нові рішення і експериментувати над новими розробками. Ми забезпечимо всім необхідним для навчання.

Де: Tech StartUp School, Колесси 2, Lviv, Ukraine, 79000

Вартість: вільно

3 травня, 11.00

Демонстрація «Хижі рослини» for kids

Таємничий світ хижих рослин розкриває свої обійми для найменших учасників! Ми пропонуємо цікавезну розповідь про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний «Комахоїдний квест» у стінах відділу ботаніки природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 105/150 грн (вартість входу в музей та насіння хижої рослини включено)

3 травня, 19.00

Сонячна активність та її вплив на Землю

Сонячна активність через міжпланетне середовище впливає на Землю, а саме, на іоносферу, магнітосферу, на біосферу та соціально-економічну систему Землі.

Темою нашої лекції будуть:

- космічна погода;
— земні катаклізми, викликані сонячною активністю;
— геомагнітні бурі та їх прогноз.
Ми відповімо на питання, чи можна спрогнозувати сонячну активність завчасно?
Ми опишемо також різні сценарії довгострокових прогнозів клімату Землі.

Лекцію проведе провідний фахівець в галузі сонячної фізики, доктор ф-м. наук, чл.-кор. НАН України, зав. відділу фізики Сонця ГАО НАН України Наталія Геннадіївна Щукіна

Де: iHUB, вул. Хрещатик, 10, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: 60 грн

4 травня, 19.00, Львів

Лекція «Per aspera ad astra: астрономія по-львівськи»

Запрошуємо на лекцію директора Астрономічної обсерваторії, доктора фізико-математичних наук, професора Новосядлого Богдана Степановича «Per aspera ad astra: астрономія по-львівськи». Поговоримо про дослідження неба у Львові від початків і до сьогодні та не тільки.

Де: Підземелля Гарнізонного храму святих апостолів Петра та Павла, просп. Свободи 16, Львів

Вартість: 30 грн

6 травня, 15.00

Демонстрація «Хижі рослини»

«Поєднайте цікаве та веселе на демонстрації про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний „Комахоїдний квест“ у стінах відділу ботаніки природничого музею.»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн (вартість входу в музей та насіння хижої рослини включено)

Бонус для вчених: 5 травня, 0.00

Грант на польові та анатомо-морфологічні дослідження

Так, дедлайн на подання на відкритий та абсолютно прозорий конкурс
на отримання мікроскопічного гранту на польові та анатомо-морфологічні дослідження у царинах Їх Величностей Ботаніки та Зоології — подовжено.

Вартість: якщо Ви виграєте — Вам нададуть 10500 гривень.

Не баріться.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).