Тримайте анонс науково-популярних подій на наступний тиждень.

На мою думку, цього разу — круте все: від iForum до лекцій з теорії еволюції, від наукпопу про спорт до демонстрацій фруктів та овочів, від хіральності в синтезі білка до системи моделювання затоплень.

23 квітня, 17.00, щопонеділка

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

Процес адаптації: загальна теорія

Вплив добору на кількісні ознаки в популяції. Криптичне забарвлення, мімезія, застережне і загрозливе забарвлення, мімікрія (бейтсівська та мюллерівська) як наслідки дії добору. Індустріальний меланізм. Адаптація як наслідок дії добору. Апостеріорні та апріорні дослідження адаптації. Кореляція і коадаптація органів. Формування системи кореляцій організму; інтегруюча роль стабілізуючого і кореляційного добору. Кореляційні плеяди та модульність. Адаптація та організація. Адаптація до абіотичних і до біотичних чинників. Коеволюція симбіонтів: коеволюція хижака і жертви; коеволюція паразита і хазяїна; коеволюція конкурентів; коеволюція мутуалістів. Внутрішньо- та міжвидова конкуренція. Конкурентне виключення та спричинена ним дивергенція. Зміна функцій і філогенетичне перетворення органів. Полімеризація і олігомеризація гомологічних структур. Проблема преадаптації. Прогресивна трансформація органів; утворення структур високого рівня складності й досконалості. «Суперадаптації». Співвідношення мінливості та функціонального навантаження. Редукція органів; рудименти; атавізми.

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

25 квітня, 9.40

iForum-2018

Це український форум інтернет-діячів. Там цікавезна програма з купою лекцій від айтішників, бізнесменів, медіа-персон, маркетологів і т.п. Але я хочу звернути Вашу увагу на виставку Місто майбутнього, що триватиме в рамках форуму. Головне місія експозицій Міста — продемонструвати досягнення українців в галузі високих технологій. Головна ідея цього року — аеро-космічна сфера.

Що Ви побачите:

- стратостати та дирижаблі

- шоу дронів

- ракети з ракетомодельних клубів — на твердому та рідкому паливі, системи керування, пускові станції

- найбільший у світі мультикоптер для обробки полів

- легкомоторний літак SL-22 від «Аеропакту»

- якийсь сюрприз від SpaceX

Ще буде дизель-панк техніка з коміксу «Воля», школа робототехніки, українські симулятори для перегонів, керамічна 3D-друкарка, сонячні концентратори, безпілотний Ланос, електромобілі Тесла, перероблений Трабант тощо.

Плюс там буде дискусійна панель Освітні технології майбутнього/Інновації. Там розкажуть не тільки про освіту, а й про кіберзахист, штучний інтелект та ін.

Де:Київ, МВЦ, Броварський пр-т, 15

Вартість: до 1040 грн.

25 квітня, 11.00

Круглий стіл «Молоді вчені України: проблеми та виклики»

Під час заходу за участі молодих вчених та представників ключових організацій-стейкхолдерів буде обговорено існуючі на сьогодні проблеми молодих вчених та шляхи їхнього вирішення.

Найбільш гострі проблеми пов'язані з молодими науковцями на разі можна згрупавати у три блоки:
1) відтік кадрів з науки («brain drain");
2) недостатнє інноваційне співробітництво науки та бізнесу;
3) недостатність популяризації науки та низький рівень престижності професії науковця.

Де: м.Київ, Хрещатик 27А. Медіа-центр

Вартість: вільно

25 квітня, 17.00

Наукометричні бази як інструмент дослідника

Це тренінг про те, як ефективно користуватися наукометричними базами, такими, як Scopus і Web of Science

Під час тренінгу:
- навчимося ефективно використовувати бази даних Scopus та Web of Science для проведення наукових досліджень;
- розглянемо особливості формування та складу кожної з баз;
- розберемося у основних наукометричних показниках, що використовують бази, та навчимося правильно ними оперувати;
- і, найголовніше, навчимося шукати (та знаходити) потрібну інформацію

Де: Наукова бібліотека НаУКМА / Kyiv-Mohyla Academy Library, Hryhoriia Skovorody, 2, Kyiv, Ukraine, 04655

Вартість: вільно

25 квітня, 17.00

Хіральність у синтезі білка. Для чого вона?

Як не дивно, питання "а чи можна випити дзеркальне молоко?" з "Аліси у задзеркаллі" Льюїса Керрола має дуже цікаве молекулярно-біологічне підґрунтя. Стереоізомери — це речовини з однаковою хімічною формулою, але різними властивостями 3D конфігурації, вони є дзеркальним відображенням один одного. Частіше за все прикладами стереоізомерії вказують ліву та праву руки. А от в організмі амінокислоти, що складають білки, всі мають певну стерео-структуру, а саме вони всі в L конфігурації, і відсутні їхні дзеркальні D-стереоізомери. Звісно, це цікаво з еволюційної точки зору — так почали формуватися амінокислоти багато-багато років тому, і з молекулярно-біологічної, бо наші ферменти здатні працювати лише з однією конформацією амінокислот, а не іншою. І звідси питання про дзеркальне молоко. І звідси також наша лекція на #мРНК клюбі від Mariia Rybak

Де: аудиторія 214, Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

25 квітня, 19.00

Лекторій Sporty: Наука їжі для тренування та відновлення

Дуже складно активно тренуватися, але при цьому сидіти на жорсткій дієті. З іншого боку, неправильне харчування до занять спортом може принести не лише дискомфорт, а й зробити тренування марним. То що б таке з'їсти, щоб добре бігти?

Чи потрібно спортсменам харчуватись особливо?
Наскільки ефективними та безпечними є спортивне харчування та добавки?
Який ефект мають протеїнові коктейлі?
Чи сумісні спорт та вегетаріанство?
Чи існує їжа, яка прискорює відновлення?
Чи ефективні детокс-дієти?
Як можна пити каву і алкоголь безпечно та навіть з користю?
Як дізнатись, чи все добре із харчуванням і чи тіло встигає відновитись?

Де: Креативний простір Часопис, вул. Льва Толстого, 3.

Вартість: 250/150 грн — з 19.04 (умови Простору включені).

26 квітня, 18.00

Система моделювання зон затоплень біля Києва: водопілля 2018

Чи чекає Київ високий паводок на початку травня і яким він буде?

Про те, чи чекає на Київ високий паводок на початку травня поточного року і яким він буде, доповідатимуть:
– професор Інституту радіоактивності навколишнього середовища Університету Фукусіми (з 2013 р.; у 1986–2015 рр. – завідувач відділу математичного моделювання навколишнього середовища ІПММС НАН України) кандидат фізико-математичних наук Марк Железняк;
– науковий співробітник відділу математичного моделювання навколишнього середовища ІПММС НАН України Олександр Пилипенко;
– науковий співробітник відділу математичного моделювання навколишнього середовища ІПММС НАН України Максим Сорокін.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: вільно

27 квітня, 10.00

Big Data Day: Universe

ТОР-менеджери та експерти всесвітньо відомих компаній "IBM", "Tableau", "Integrated Technology Laboratory" та інших міжнародних бізнес-структур презентують найсучасніші інструменти напрямку Data Science та їх практичний вплив на ефективність бізнесу — на прикладі реальних кейсів.

Де: КНТЕУ, вул. Кіото, 19, Kyiv, Ukraine, 02156

Вартість: вільно за умов попередньої реєстрації

28 квітня, 15.00

Демонстрація "Фрукти проти овочів"

Фрукти та овочі. Навряд чи у Всесвіті існують більш заплутані речі. Тисячі років ми класифікуємо їх як заманеться, вчимо своїх дітей, що огірок — це овоч, кавун — найбільша в світі ягода, а мигдаль — це горіх. Стверджуємо, що все це неправда та запрошуємо Вас інтерактивно дослідити проблему. Ми дізнаємось, чому помідор — це фрукт, але чого його не кидають до фруктового салату. Розкриємо таємницю про те, який плід найбільший на нашій планеті, чому груша — це теж яблуко та чому полуниця не ягода (і малина теж). Навчимося правильно класифікувати фрукти та овочі й ефективно переманювати оточуючих на свій бік ботанічної сили. Проаналізуємо роль фруктів та овочів у людській історії та життєдіяльності рослин. Проведемо над ними серію хімічних та кулінарних дослідів та весело-пізнавально проведемо час!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

29 квітня, 11.30

Надокучливі помаранчі: все про цитрусові

Все, що ви хотіли дізнатися про цитрусові, але боялися запитати! Наша демонстрація, як і апельсин з лимоном, стане гримучою сумішшю з наукових фактів та веселого інтерактиву. Ми з'ясуємо, як лимони причетні до створення сицілійської мафії, як пов'язані апельсини та вулкани, на честь якого цитруса була створену особливу модель літака, коли виникли цитрусові та як вони поширювалися континентами. Нарешті дізнаємось, чому більшість з цих рослин є гібридами та з яких основних видів вони утворилися. Експериментальним шляхом ми перевіримо кислотність соку грейпфрута, апельсина та лимона, визначимо концентрацію в них ефірних олій, знищимо за допомогою останніх кілька десятків повітряних кульок (тому можете сміливо брати навушники на захід). Опануємо секрети вирощування цих смачних та запашних рослин й на завершення зіграємо у детективний квест у стінах природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

29 квітня, 14.30

Інтерактивна лекція "Здорова їжа — шкідлива їжа"

Коли дієтологи, популярні сторінки у соціальних мережах, ведучі кулінарних шоу та наші бабусі не можуть дійти згоди в питанні здорового харчування — на допомогу приходять суворі факти науки. Ми познайомимо Вас з реальними дослідженням шкідливості та корисності продуктів харчування, навчимо фільтрувати інформацію у вирі реклами та некомпетентності й, можливо, трішки зламаємо навіяні медіа стереотипи. Дізнаємось чому не варто боятися продуктів біотехнології, чому "органічні" продукти становлять небезпеку для нашої планети, як речовини промарковані літерою Е рятують людям життя, скільки треба їсти чорниць, щоб покращити зір, який цукор корисніший, чи можна споживати цукрозамінники, які з суперфудів покращать Ваш раціон, а які лише спустошать гаманець. Будемо куштувати кіноа та готувати харсову добавку Е140 зі шпинату. Здійснимо ряд хімічних, ботанічних та кулінарних експериментів, перевіримо якість традиційних продуктів нашого столу й весело проведемо час.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Бонус для вчених: 30 квітня, 0.00

Грант на польові та анатомо-морфологічні дослідження

Саме у цей день спливає термін подання на відкритий та абсолютно прозорий конкурс
на отримання мікроскопічного гранту на польові та анатомо-морфологічні дослідження у царинах Їх Величностей Ботаніки та Зоології.

Вартість: якщо Ви виграєте — Вам нададуть 10500 гривень.

Не баріться.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).