Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій на наступний тиждень.

Цього разу подій обмаль. Мабуть, всі вже готуються до великодніх свят :)

2 квітня, 17.00, щопонеділка

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

Динаміка популяцій: детерміністичні моделі

Популяція як одиниця еволюції; закони успадковування. Полігенна спадковість: значення ознак і середні; дисперсії ознак. Ефективна кількість генів. Порогові ознаки. Рівновага Харді – Вайнберга. Мутаційний процес в природі: генні мутації як фактор еволюції; стохастичний характер мутаційного процесу; вплив мутацій на полігенну ознаку. Фенотипний вияв мутацій; гомологічні ряди. Еволюційне значення рекомбінації та хромосомних аберацій. Боротьба за існування як передумова природного добору. Добір і пристосування; добір і розходження ознак; творча роль природного добору. Пристосованість; прямий і непрямий добір; K- та r- стратегії. Ефективність добору і генетичний вантаж. Добір і мутації. Добір за полігенною ознакою: селекційний диференціал і відповідь на добір. Форми добору: рушійний добір; стабілізуючий добір; розривний добір; кореляційний добір. Адаптивний ландшафт. Теорема Фішера. Потік генів; структуровані популяції; міграції і добір. Територіальна ізоляція: острівна модель; модель сусідства (ізоляція дистанцією). Екологічна ізоляція. Системи схрещування в популяції: панміксія, селективне схрещування, позитивне та негативне асортативне схрещування, інбридинг.

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

3 квітня, 10.00

ІІ Конференція «Жінки в STEM: Від мрії до дії»

Конференція «Жінки в STEM: від мрії до дії» — щорічний захід програми Дівчата STEM, що спрямований на збільшення спільноти жінок та дівчат, які захоплюються STEM (S-science, T-technology, E-engineering, M-mathematics).

Програма конференції складається з 4-ох сесій:
· Strategy: як планувати і досягати заплановаго;
· Talant звідки беруться таланти та як їх розвивати;
· Emotions: як керувати емоціями;
· Motivation: де знайти своє натхнення і мотивацію.

Де: Premier Hotel Rus, ул. Госпитальная, 4, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 500/700 грн

3 квітня, 17.30, Львів

Лекція Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти»

У 1940-50-х роках десятки тисяч українських жінок було засуджено за політичними звинуваченнями до довготривалих ув'язнень у в'язницях і таборах ГУЛАГу. Однак їхній досвід багаторічного перебування у нелюдських умовах радянських концтаборів досі не був предметом історико-антропологічних досліджень. Вивчення особистих спогадів колишніх невільниць ГУЛАГу у поєднанні з аналізом офіційних документів, статистичних і демографічних даних, дозволяє пізнати різні сторони жіночого повсякдення в умовах неволі. У цій лекції буде розкрито ті прийоми, до яких вдавалися жінки, щоб пристосуватися до вкрай суворих умов життя, щоб врятуватися на межі фізичного та психічного виснаження. Буде показано власне жіночі стратегії виживання та способи збереження ключових соціальних ідентичностей (гендерної, національної, релігійної) в умовах критичного обмеження прав та ресурсів. Деякі гендерно-забарвлені питомо-жіночі знання, навички, уявлення і практики (упорядкування дому, спів, шиття і вишивання, гігієна, відзначення релігійних свят тощо) дозволяли жінкам зберігати зв'язок з традиційною культурою та властиві соціальні норми і цінності, і в такий спосіб протистояти дегуманізуючому впливу табірного режиму. Жіночі спогади про ГУЛАГ віддзеркалюють не лише досвід неймовірних страждань і втрат, але й вибудовують контр-наратив про подолання режиму самим фактом виживання, розкриваючи невидиму жіночу дієздатність у нерівному протистоянні з репресивною системою.

Де: Територія Терору, Chornovola Avenue, 45, Lviv, Ukraine

Вартість: вільно

4 квітня, 17.00

Планування роботи в командах і чому цим варто займатися

Важливе питання для всіх науковців та науковиць — організація власного робочого часу, а оскільки науку важко робити по одинці, то вміння планувати роботу в команді є тим, що всі ми повинні вчитися робити.

Де: аудиторія 214, Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

5 квітня, 19.00

Лекція. Екзопланети

Планети сонячної системи з давніх часів зачаровували людей. Але як щодо планет біля інших зірок? До середини дев'яностих люди могли тільки мріяти про вивчення таких об'єктів. А вже на сьогоднішній день відкрито більше трьох тисяч екзопланет і ця цифра постійно зростає.
Андрій Філатов розповість, як саме відкривають екзопланети і що ми можемо дізнатися, якщо почнемо вивчати далекі світи.

Де: IZONE, 8 Nabezhno-Luhova str., Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 100 грн.

5 квітня, 18.30, Харків

Наші дерева — наше життя

Поступово Харків перетворюється на химерне місто, на вулицях якого стирчать жахливі обрубки, які нещодавно були розкішними кленами, тополями, каштанами... Міська влада вирішує свої власні питання, а на обурення мешканців відповідає, що це нібито «омолодження» та «европейська практика».
Чи це правда? Що таке омолоджувальна обрізка? Як правильно формувати крони? Про це нам розповість ботанік, співробітник ХГПА ім. Сковороди, активіст Зеленого фронту а також садівник з тридцятирічним досвідом обрізки дерев Юрій Бенгус.

Де: м. Харків,вул. Гіршмана 9/27, клуб «Шостий кут»

Вартість: вільно

6 квітня, 11.30

Демонстрація «Хижі рослини» for kids

«Таємничий світ хижих рослин розкриває свої обійми для найменших учасників! Ми пропонуємо цікавезну розповідь про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний „Комахоїдний квест“ у стінах відділу ботаніки природничого музею. „

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 105/150 грн (вартість входу в музей та насіння хижої рослини включено)

6 квітня, 15.00

Демонстрація «Хижі рослини»

«Поєднайте цікаве та веселе на демонстрації про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний „Комахоїдний квест“ у стінах відділу ботаніки природничого музею.»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн (вартість входу в музей та насіння хижої рослини включено)

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).