Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій на наступний тиждень.

Цього разу на Вас чекає історія про історію, старт лекцій з теорії еволюції, екзопланети, значення запуску falcon heavy для економіки, розвиток математики, ендоцитоз, нейромаркетинг, рак, насіннєвий челендж та фестиваль наукового абсурду.

26 березня, 12.00

Історія повсякдення в Україні: досягнення та перспективи

Спікери розкажуть про специфіку дослідження історії повсякдення представниками різних галузей історичної науки, її міждисциплінарний характер і окреслять, що чекає на цей напрям у майбутньому.

Де: Наукова бібліотека ім. М. Максимовича КНУ Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 58, Kyiv, Ukraine, 01033

Вартість: наче вільно

26 березня, 17.00, щопонеділка

Цикл лекцій «Теорія еволюції»

За кілька лекцій Ви зможете засвоїти таке:

Тема 1. Реальність еволюції. Докази реальності еволюції та основні еволюційні концепції
Тема 2. Динаміка популяцій. Розподіл генних частот у популяції, генетична детермінація фенотипних ознак,мутаційний процес, ізоляція та потік генів, добір, системи схрещування. генетичний дрейф, адаптивний ландшафт, мінливість у природних популяціях, темпи еволюції
Тема 3. Адаптація. Механізми адаптивних змін, коадаптація та коеволюція, складні адаптації, рівні дії добору, статевий добір, походження кооперації, походження фенотипної пластичності
Тема 4. Онтогенез та еволюція. Еволюція онтогенезу, еволюційні новації, макромутації
Тема 5. Еволюція філогенетичних ліній. Формування ієрархії таксонів у еволюції, вид та видоутворення, побудова філогенії та порівняльні методи, адаптивна радіація, обмеження еволюційного процесу, прогрес у еволюції, закономірності еволюції

Де: Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, вулиця Богдана Хмельницького, 15, Київ, 01601

Вартість: вільно

26 березня, 19.00

Лекція. Екзопланети

Планети сонячної системи з давніх часів зачаровували людей. Але як щодо планет біля інших зірок? До середини дев'яностих люди могли тільки мріяти про вивчення таких об'єктів. А вже на сьогоднішній день відкрито більше трьох тисяч екзопланет і ця цифра постійно зростає.
Андрій Філатов розповість, як саме відкривають екзопланети і що ми можемо дізнатися, якщо почнемо вивчати далекі світи.

Де: IZONE, 8 Nabezhno-Luhova str., Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 100 грн.

27 березня, 16.00

Семінар східних філософій: Філософія та математика Сходу

Етапи розвитку математичного знання:
— Зародження математики: до VI–V ст. до н. е.
— Елементарна математика: до XVII ст. н. е.
— Вища математика: від XVII ст. до XIX ст.
— Сучасна математика: з XIX ст.

Де: Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАНУ, вул. Трьохсвятительська, 4, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

27 березня, 19.30

Як політ Falcon Heavy вплине на світову економіку?

Червоний автомобіль Tesla та манекен у скафандрі, виведений на орбіту ракетою Falcon Heavy місяць тому не просто політ у космос. Вперше з початку космічної ери надважку ракету побудували у приватній компанії, а людство наблизилося до мрії про політ на Марс. Однак як вплине ця подія на подальший розвиток глобальної економки в цілому? Можливо саме зараз ми спостерігаємо народження нової економічної моделі, коли держава буде повністю «витіснена» приватним бізнесом з усіх традиційних монополій?

Де: UNIT.City, Dorogozhytska, 1, Kyiv, Ukraine, 04119

Вартість: 350 грн за реєстрацією

28 березня, 17.00

Модель регуляції генів ендоцитозу за допомогою мікроРНК

Що ви знаєте про ендоцитоз? Більшість біологів розпливчасто уявляють інвагінації мембран та формування везикул... і десь там ще білок клатрин. На лекції від Дмитра Герасимчука можна буде дізнатися детальні цікавості про ендоцитоз, та ще й зрозуміти яку участь в ньому можуть брати мікроРНК.

Де: аудиторія 214, Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

28 березня, 18.00

Odyssey Space Meetup #4

Odyssey Space Meetup — це регулярні заходи для людей захоплених космічними технологіями та професіоналів з метою знайомства з однодумцями, веселого відпочинку та мрій і дій в аерокосмічній сфері.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: 100/50 грн

28 березня, 18.00

НЕЙРО-маркетинг і НЕЙРО-менеджмент: що ми знаємо про мозок?

Нобелівська премія з економіки-2017 присуджена професорові Чиказького університету, раднику президента США Р.Талеру за відкриття, що фінансова поведінка людей абсолютно ірраціональна. Офіційно визнано, що парадигма раціональності споживачів (вигоди і цінність в обмін на ціну-гроші), якою останні 100 років керується економічна наука і бізнес-освіта, є невірною. Поведінкова економіка — ось тренд маркетингу і менеджменту. Насправді, рішеннями і мотивацією керують зовсім інші чинники — настрій, емоції, погода, і навіть почуття голоду ... але як?

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: безкоштовно

28 березня, 18.30

Відкрита лекція доктора Міші Фомитського

Київська школа економіки та Київський академічний університет пропонують лекцію про торгівлю опціонами та її математичне моделювання. Під час лекції буде обговорюватися, які типи учасників ринку можуть розраховувати на постійний ринковий прибуток, та розглянуто три категорії стійких торгівельних стратегій з прикладами з реального життя, що будуть ранжовані від дуже короткострокового високочастотного трейдінгу (HFT) до "smart beta" торгів з довгим горизонтом.

Де: вул. Терещенківська, 3, кафедра математики Київського академічного університету, Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

29 березня, 18.30, Харків

Коротка Епоха, що змінила світ назавжди

Лекція з циклу про історію Франції буде присвячена Франції у XVIII ст., тобто епохі Просвітництва. Це час значних політичних та культурних змін, які не оминули і Францію. Вольтер, Дені Дідро, Жан-Жак Руссо, Монтеск'є — своїми науковими та публіцистичними розвідками піднімали питання розвитку суспільства у подальшому, ставлячи під сумнів існування французського абсолютизму. А в той час правили Людовік XV Улюбленець, не без участі своєї відомої фаворитки — маркізи де Помпадур, а згодом Людовік XVI зі своєю дружиною Марією-Антуанеттою. Політика цих представників династії Бурбонів призвела до соціального вибуху, який відбувся у 1789 р. Про все це та багато іншого ви дізнаєтесь в лекції історика Станіслава Щербака

Де: м. Харків, вул Гіршмана 9/27, клуб Шостий кут

Вартість: вільно

31 березня, 10.00

Насіннєвий челендж у Києві! Зберігаємо біорізноманітність разом!

Насіннєвий челендж це обмін насінням від дослідних станцій та науково-дослідних інститутів, органічних сертифікованих фермерів (по органічним стандартам: не ГМО, не оброблене, ідентифікований сорт, якісні властивості), колекцій монастирів, сорти народної селекції та фамільні сорти.

Де: Національний Ботанічний сад ім. Гришка НАН України, Тимірязєвська, 1, Kyiv, Ukraine

Вартість: участь — безкоштовна. Оплачуєте лише вартість квитку на вході в ботсад.

31 березня, 11.30

Фестиваль Наукового Абсурду

На фестивалі Ви зможете дізнатися більше про вакцинацію, як зробити її безпечною та чи необхідно її робити. А що ж там з ГМО? Корисно чи згубно? А ліки бувають якісні тільки закордонні? Ці та багато інших питань підіймаються на нашому фестивалі, давайте розбивати стереотипи разом! Деякі речі ну дуже абсурдні)

Де: UNIT Factory, вул. Сім'ї Хохлових, 8, Київ

Вартість: та наче вільно за реєстрацією

1 квітня, 11.00

Наукова лекція для школярів «Як вчені бачать рак?»

Про що буде іти мова?
— молекулярні відмінності між нормальною та пухлинною клітинами
— сучасні способи терапії онкозахворювань
— як досліджують пухлинні клітини?

Де: Інститутська 19-б, Київ

Вартість: 200 грн

Дякую Наталії Атамась за допомогу у створенні цього анонсу.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).