Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій на наступний тиждень.

Безумовно, головна подія тижня — фінал судового процесу між вченою-математиком Іриною Єгорченко та деканом Київського національного університету ім. Т. Шевченка, якого вона назвала у Верховній раді псевдонауковцем, він на неї образився і подав до суду.

Ну, і інші цікавинки.

19 березня, 10.00

Нарешті захист!

Подія підійде більше для аспірантів та зацікавлених. Складові успішної підготовки до захисту. Вимоги до публікацій, їх кількість та обсяг, необхідні для захисту дисертацій. Писані та неписані правила й офіційна інформація щодо підготовки дисертацій. Оформлення дисертаційного рукопису, його обсяг. Перед захистом. Виступи, підбір офіційних опонентів, збір та оформлення документів атестаційної справи, автореферат. Публічний захист. Життя після захисту.

Де: Інститут зоології, Київ, вул. Хмельницького, 15

Вартість: вільно

19 березня, 13.30, Львів

Показники ефективної наукової діяльності

Подія теж більше для науковців. Все, власне, про показники наукової діяльності, публікації, гранти, бібліотеки, фахові журнали.

Де: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова 5)

Вартість: вільно за реєстрацією

19 березня, 19.00

Теорія ігор у техніці переговорів і розподілі прибутків

Чи траплялася Вам ситуація, коли для досягнення результату у переговорах потрібно було йти на поступки? Які є стратегії для досягнення бажаного результату і що таке достовірні загрози, обіцянки і зобов'язання? Чи ставались у Вас конфлікти і непорозуміння при спробі розподілу прибутку від спільного проекту? Як теорія ігор сприяє досягненню справедливого та ефективного результату? Чи знаєте Ви, як Талмуд рекомендує ділити спадщину і яким чином теорія ігор дозволила це зрозуміти? Всі ці задачі розв'язуються за допомогою теорії кооперативних і коаліційних ігор. На лекції ми дізнаємося про моделі переговорів, кооперативні ігри та алгоритми поділу в різних практичних ситуаціях. А в кінці Ви зможете задати питання лектору Олексію Ігнатенку

Де: Счастье HUB, Паньковская, 14, Kyiv, Ukraine, 01033

Вартість: 150 грн

20 березня, 19.00

Всесвіт: звідки? куди?

-Сонце: будова, джерела енергії, спалахи та їх вплив на космічний простір, землю, людей, суспільство; затемнення; глобальне потепління.
-Зорі: «народження, життя, смерть»; чорні діри.
-Галактики: «зона життя».
-Всесвіт: виникнення, розширення, темна матерія, темна енергія; реліктове випромінювання; антропний принцип; майбутнє.
-Наука та Біблія.

Де: iHUB, вул. Хрещатик, 10, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: 60/50 грн

21 березня, 15.00

Судове засідання за позовом Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко

Перше засідання розгляду по суті (кілька попередніх засідань вже були) за позовом Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко, яка на слуханнях в Верховній Раді 16.11.2016 року згадала про нього як про відомого псевдонауковця. Юрій Тесля (автор псевдонаукової «теорії» несилової взаємодії, згідно з якою, наприклад, гравітації не існує, а метеорити приймають рішення падати на землю) вважає, що заява про те, що він є псевдонауковцем — недостовірний факт, та хоче 50 тис. грн. (які вважає дрібною незначною сумою) у якості компенсації його моральної шкоди. Позов має величезне значення для наукової спільноти, тому що рішення на користь позивача знищить наукову експертизу та дискусію — вийде, кожен чию роботу не схвалили може вважати себе ображеним та подавати до суду за образу; якщо все що написав Юрій Тесля визнати наукою — тоді за логікою псевдонауковцями є переважна більшість світових та українських фізиків, які використовують теорії Ейнштейна та Ньютона, і, що найцікавіше — виникають сумніви у всіх дорожньо-транспортних, балістичних та інших експертизах — якщо сили тяжіння не існує — тоді виходить що куля просто вирішила собі вцілити у жертву і стрілок не винен? Більш докладно про цирк — тут.

Де: Хрещатик вулиця, 42А, Київ, 01001, Україна

Вартість: вільно. Це ж суд. Але тре мати паспорт.

21 березня, 16.30

Фрагментація ДНК в сперматозоонах

Для запліднення одна з двох спеціалізованих гамет, сперматозоїд, повинна максимально зменшити та компактувати свій вміст, а вмісту багато, бо ДНК — це здорові молекули, і донести його непошкодженим до яйцеклітини. І ця лекція нам буде прочитана від спеціалістки Ольги Малюти , яка кожен день працює в репродуктивній клініці й має справу з цими захоплюючими клітинами.

Де: Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

21 березня, 17.30

Олексій Болдирєв «Молекулярне клонування на пальцях»

Ну, власне, один з найвідоміших в Україні популяризаторів науки зрозуміло пояснить, що таке клонування, чи можливе воно, які ризики, нащо потрібно і т.п.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно

21 березня, 18.00

Про Ліс. Презентація WWF та відкриття виставки екоплакату

Публічна презентація роботи лісового напрямку WWF в Україні. На презентації ви зможете дізантися про усі проекти лісового напрямку, якими займається WWF в Україні, що вже вдалося досягти команді і що вона планує робити далі. Також, дізнаєтеся, як можете долучитися до збереження лісів в Україні та світі. 7 українських ілюстраторок — випускниць курсу Ілюстрація: Візуальне Мислення (кураторка Варвара Перекрест) у дизайн-школі Projector — представлять екологічні плакати, в яких покажуть, як міський стиль життя впливає на ліси, і спробують допомогти відвідувачам переосмислити власні звички та відновити втрачений зв'язок з лісом.

Де: MediaHub, Омеляновича-Павленка, 4/6, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: вільно за реєстрацією

22 березня, 17.00

Презентація книги «Микола Щербак — Людина природи»

Про видатного українського вченого, члена ОУН, в'язня ГУЛАГу, творця зоологічного музею НАН України.

Де: вул. Б. Хмельницького, 11, Київ

Вартість: вільно

22 березня, 18.30, Харків

Пташине царство: Чорноморський біосферний заповідник

На зустрічі з науковим співробітником Чорноморського біосферного заповідника, кандидатом біологічних наук, орнітологом Юрієм Москаленко, мова піде про природні комплекси Тендрівської та Ягорлицької заток. У цьому прекрасному місці розташований заповідник, в плавнях та на дрібних островах якого гніздяться різноманітні птахи, в тому числі дуже рідкісні.

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб «Шостий кут»

Вартість: вільно

23 березня, 16.00

Британський семінар "Neuroscience. A journey through the Brain"

На семінарі будуть представлені такі теми:
— нейроанатомія;
— як працює мозок;
— задача нейронів та імпульсів;
— чому виникають хвороби мозку і як їх уникнути.
Спікер Dr. Adeel Iqbal — лікар Medway Maritime Hospital (Велика Британія), співзасновник Developing World Healthcare та Surgical Delegations to Asia, володар нагород Lord Avebury Award of Excellence in Teaching, AKAB International Award for Services to Blind Children та Imperial College Trust Award for International Advancement of Education. Також лікар розкаже про досвід роботи у інтернаціональних благодійних медичних організаціях та власної практики, підкріплюючи її прикладами різних захворювань та патологій, що були успішно вилікувані. Увага! Лекція відбудеться англійською мовою, достатній рівень для розуміння — Upper Intermediate.

Де: Liko School, вулиця Конева, 7б

Вартість: вільно за реєстрацією

23 березня, 10.00

Techstars London: Office Hours

Захід, спрямований на підтримку технічних стартапів: Are you ready to accelerate your company? We currently have applications open for Techstars Mentorship-Driven Accelerator programs around the world. Techstars London and iHUB offer you an opportunity to join Eamonn Carey, Techstars London Managing Director for Office Hours for Founders/Co-Founders of tech startups.

Де: iHUB, вул. Хрещатик, 10, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: та наче вільно. Ще й грошей зможете отримати на свою ідею.

23 березня, 10.00, Львів

Форум з ракетобудування та розвитку космічних технологій

TechStartup School об'єднає усіх прихильників космічних технологій — від інженерів-конструкторів до тих, хто просто захоплюється ракетами. На учасників форуму чекають демонстрація космічних апаратів, тестові запуски, презентації стартапів, доповіді про сучасні проблеми і напрями розвитку ракетобудування. Ідеями та досвідом будуть ділитися відомі українські конструктори та інженери, керівники програм та проектів розвитку ракетобудування.

Де: Tech StartUp School, вул. Колесси, 2, Львів

Вартість: вільно за реєстрацією

24 березня, 14.00

Авангардна музеологія або навіщо потрібні музеї

• За що Малевич не любив музеї
• Навіщо берегти те, від чого слід відмовитися
• Хто такі музейні фетишисти
• В чому небезпека зомбі-марксизму
• Про музейницькі експерименти і соцінженерію
• Чим є музеї: атавізмами, рудиментами чи суспільно значущими інституціями

Де: Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Лаврська, 9, корп. 26, Kyiv, Ukraine, 01015

Вартість: 50/30 грн

25 березня, 11.30

Демонстрація «Павуки: книга рекордів»

Ми дізнаємось, які павуки найбільші, а які найменші, як вони плетуть павутину та чому не потрапляють у власне мереживо пасток. Що й скільки їдять павуки, чи загрожують вони людині? Чому у цих істот не буває 16 очей, хто з них найшвидший, найвигадливіший мисливець? Ці та інші най-питання будуть розкриті. Ми познайомимось з трьома юними, але такими милими павучками та зіграємо в тематичний квест.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

25 березня, 14.30

Демонстрація «Круті перці»

Прянощі, по кількості яких вимірялися статки багатіїв, заради яких влаштовували масштабні натуралістичні експедиції, до цього часу чарують нас своїм смаком та ароматом. Ми поглянемо оком ботаніка на звичні нам болгарські перці та розповімо Вам базові секрети їхнього вирощування у себе на підвіконні, заклавши невеличкі плантації. Познайомимось з більш екзотичними та пекучішими родичами з Південної Америки. Розробимо власну шкалу гостроти цих чудових рослин. Послухаємо детективні історії про чорний, духмяний, рожевий перець, перець-лонг та звісно проведемо ряд ботанічно-хімічних експериментів над ними. А в завершення зробимо гострий соус з екзотичних інгредієнтів – ми впевнені він стане Вашою фірмовою стравою.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Дякую Наталії Атамась за допомогу у створенні цього анонсу.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).