Тримайте перелік науково-популярних подій на наступний тиждень. Їх аж занадто багато.

Не заплутайтеся у датах.

12-17 березня, Тиждень мозку в Україні

Тиждень мозку (Brain Awareness Week) — це міжнародна науково-популярна ініціатива, яка проходить щорічно в середині березня з 1995 року та покликана привернути увагу суспільства до важливості досліджень мозку та його хвороб.

Повний розклад подій можна знайти тут.

12 березня, 18.00Лекторій у рамках Brain Awareness Week

2 лекції: «Тривога: біологія vs соціологія ', «Вакцинація і мозок».

Де: Київська Міська Рада (Хрещатик 36)

Вартість: вільно, за реєстрацією

Всі подальші події відбудуться в Інституті фізіології НАН України, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

13 березня, 19.00 Боковий аміотрофічний склероз. Кінодискусія BAW «Теорія всього»
14 березня, 19:00 Аутизм. Кінодискусія BAW «Людина дощу»

15 березня, 19:00 Інсульт. Кінодискусія BAW «Скафандр і метелик»

16 березня, 12:00Лекція професора Єрусалимського університету Аміра Амеді (Amir Amedi) "Cortical Plasticity Following Sensory Loss and Restoration"

17 березня, 11.00 «Нервові» Дні науки

Цикл науково-популярних лекцій «Як працює пам'ять?», «Шизофренія», «Канабіс: за і проти. Погляд вченого», «Музика й мозок», «Як зробити свій мозок здоровим та потужним?»

Демонстрації: «Розглянь мозок зсередини», «Як ген медузи допомагає лікувати хвороби мозку», «Виміряй власну чутливість!», «Поведінка й мозок»

17 березня, 11.00Відбірковий тур Нейроконкурсу

Відбірковий Інтернет-тест Українського Нейроконкурсу — змагання школярів в галузі нейронаук. Кращі учасники будуть запрошені до Інституту фізіології ім.О.О.Богомольця на очний фінал. Кращий мозкознавець зможе представити Україну на міжнародному змаганні Brain Bee у Німеччині.

Вартість: вхід на всі події — ВІЛЬНИЙ

12 березня, 17.00

Результати наукових досліджень: публікації, виступи і навіщо з цим усім морочитися...

Основні вимоги до підготовки текстів наукових публікацій. Вибір видання. Подання рукопису та проходження процедури рецензування. Імпакт-фактор та бібліометричні показники видань. Міжнародні бази періодичних видань (Scopus, Web of Science та інші). Участь у конференціях. Вибір конференцій. Пленарна та секційна доповіді. Постерні сесії. Переваги кожного з форматів. Основні структурні та тематичні елементи наукової доповіді. Оформлення презентацій. Стандартні рекомендації щодо публічної презентації.

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

14-16 березня, Дніпро, Київ, Житомир

Зустріч з астронавтом NASA Ренді Брезніком

Рендольф Джеймс Брезнік народився 11 вересня 1967 р. у місті Форт Нокс, штат Кентуккі. Його життя пов'язане з космосом з 1997 р. Здійснив 2 космічні польоти: з 16 по 27 листопада 2009 р. в якості спеціаліста польоту місії STS-129 на борту шаттла «Атлантіс» та з 28 липня по 14 грудня 2017 р. в якості бортінженера екіпажу космічного корабля «Союз МС-05», бортінженера місії «МКС-52», командира місії «МКС-53» Міжнародної космічної станції.

25 жовтня 2017 р. Рендольф Брезнік, перебуваючи на борту Міжнародної космічної станції, через Skype взяв участь у сеансі прямого зв'язку з відвідувачами Американського дому в Києві. Розмову з астронавтом у прямому ефірі проводила посол США в Україні пані Мері Йованович. Рендольф Брезнік охоче розповідав про життя та побут на орбітальній станції. На запитання про те, звідки на МКС з'явився прапор України, астронавт відповів, що придбав його під час поїздки на батьківщину сина – у 2008 році Рендольф та його дружина Ребекка усиновили дворічного українського хлопчика. Зараз подружжя виховує ще й рідну доньку, яка народилася у 2009 році.

Де, коли: Дніпро, Наукова бібліотека, проспект Дмитра Яворницького, 18, 14 березня, 12.00

Де, коли: Київ, America House Kyiv, Миколи Пимоненка, 6, 15 березня, 18.30

Де, коли: Житомир, Музей космонавтики ім. С.П. Корольова, вул. Дмитрівська, 5, 16 березня, 16.00

Вартість: вільно

14 березня, 10.30

Презентація та прем'єрний показ фільму — Торські степи

Це перший в Україні науково-популярний повнометражний фільм про степ та людину, красу та біду. Степові ділянки зустрічаються у 18 регіонах України, але фільм про степ було створено саме на Донеччині, в 30-40 км від лінії розмежування, незважаючи на обмежені фінансові ресурси невеликої місцевої телекомпанії. ..

Де: м. Київ, вул. Володимирська 55, Конференц-зал НАНУ

Вартість: наче вільно, але за реєстрацією.

14 березня, 16.00

Економіка сталого розвитку

Чи актуально сьогодні для України формування економіки сталого розвитку? Чи є у нас розуміння важливості реалізації Цілей сталого розвитку ООН? Які моделі економічного зростання впроваджуються вже зараз, які мають бути впроваджені?

Де: Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Вартість: вільно, потрібна реєстрація

14 березня, 18.00

Теорія ігор. Вибір із альтернатив

На лекціі мова йтиме про те, як правильно описувати ставлення гравців до можливих результатів гри, та про практичний спосіб обчислення найкращого варіанту дій у ситуації зіткнення інтересів двох учасників. Ми розглянемо, як можна збільшити свій середній очікуваний виграш, якщо використовувати змішані стратегії – гнучку тактику, при якій інший гравець не може заздалегідь знати, з якою ситуацією йому доведеться зіткнутись. В такому випадку йдеться про досягнення рівноваги Неша – балансу, якого всім зацікавленим сторонам вигідно дотримуватись, тому що відхилення від нього зменшить очікуваний виграш того, хто одноосібно вирішив змінити свою стратегію.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: 50 грн.

14 березня, 18.00

EviDays від M-Gate: Неврологія (лише для медиків)

На Вас чекають дві лекції: «Організація допомоги при інсульті в Україні як прояв глибокої кризи системи охорони здоров'я» та «Біль у спині: сучасний погляд на стару проблему».

Де: MediaHub, Омеляновича-Павленка, 4/6, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: 100 грн, які будуть повернуті після лекції

15 березня, 11.30

Спорт для тіла і розуму: здоров'я, довголіття, нейропластичність

Який механізм впливу фізичних навантажень на організм людини? Як тренування сприяють довголіттю? Що таке нейропластичність? Під час лекції ми розглянемо ці та інші питання, а також розберемося — як правильно почати тренуватися, де шукати мотивацію й натхнення для регулярних занять.

Де: м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

Вартість: вільно

15 березня, 18.30, Харків

Круглий стіл: Псевдонаука в Україні. Як не дати себе обдурити?

Зараз в Україні проходить судовий процес, в якому псевдонауковець Юрій Тесля позивається проти математика Ірини Єгорченка за право не називатися псевдонауковцем. А що таке псевдонаука? НАскільки глибоко вона пустила мацаки в тіло української науки? Як реагує суспільство? Що можна прочитати в українській пресі?

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб «Шостий кут»

Вартість: вільно

15 березня, 19.00

Brain Awareness Week. Can we create novel senses?

Лекція професора Аміра Амеді (Hebrew University of Jerusalim, Israel), фахівця в галузі пластичності мозку й мультисенсорної інтеграції, директора The ReNewSenses Center for Brain imaging, Rehab and Augmentation of Senses, HUJI, Israel, ад'юнкт-професора в Sorbonne Universités, Institut de la Vision (Париж, Франція).

Про: Процес сприйняття з точки зору нейробіології; Що таке пластичність мозку; Пластичність в сенсорних ділянках мозку; Як і де різні відчуття об'єднуються у нашому мозку? тощо.

Де: Креативний простір «Часопис», Tolstoho Lva 3, Kyiv, Ukraine, 03191

Вартість: 200/120 грн

15 березня, 19.30, смт. Брюховичі

Вечір друзів «Байдики» в астрономічній обсерваторії

«Ми їдемо дивитися на космос в астрономічну обсерваторію від ЛНУ ім. Івана Франка, що знаходиться в смт. Брюховичі. В нас буде можливість заглянути в телескоп та побачити зорі та місяць дуже близько! Може там десь Tesla літає?) В кінці нашої експедиції ми розіграємо два місця у Мандрівка в Ґорґани на г. Хом'як.»

Де: смт. Брюховичі

Вартість: 200 грн

16 березня, 16.00

Зміни ядерної організації вірусами та онкогенез

«В нашому інституті зголосився прочитати відкриту лекцію Єгор Васецький — відомий вчений, завідувач лабораторією організації ядра та патологій, Institut Gustave Roussy, Франція. Ця лекція буде дуже захоплива для тих, хто цікавиться вірусами, організацією геному в ядрі, та онкологією.»

Де: Bogomoletz Institute of Physiology, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно

16 березня, 19.00

Мозок: Just use it

Лектори розкажуть про нейробіологічні різновиди пам'яті, способи її покращення, самоконтроль тощо.

Де: «Перемога SPACE», Бульвар Шевченка, 62

Вартість: 350 грн.

17 березня, 9.00

Конференція Data Science UA 2018

Конференція, що присвячена науці про дані та усьому, що з даними пов'язано.

Де: Bratislava Hotel in Kiev, Hotel Bratislava: st. A. Malyshka 1,, Kyiv, Ukraine, 02192

Вартість: 3000 грн (ого)

17 березня, 12.00

Шаман Мисливець Олень

Що відчуває людина, яка хоче перетворитися на оленя? За часів доби каменю на наших землях та інших територіях Північної Євразії жили племена мисливців на оленів. Вони вірили у те, що їхніми предками є ці шляхетні тварини. Їх шаманам довелось «навчитися» віртуально перетворюватись на цього звіра щоб спілкуватися із духами предків. Про це та інше із культової та обрядової сфери мисливців на оленів йтиметься у лекції. Лекцію читатиме кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології кам'яної доби Наталя Михайлова.

Де: Археологічний музей Інституту Археології (вул. Богдана Хмельницького, 15, М Театральна, цокольний поверх Природничого музею).

Вартість: вільно

17 березня, 12.00

WikiGap 2018 Ukraine

Запрошуємо всіх охочих редагувати та створювати статті в українській Вікіпедії про значимих жінок. Захід ініційовано Посольством Швеції в Україні, за підтримки Могилянської школи журналістики та ГО «Вікімедіа Україна».

Де: НаУКМА, вул. Волоська, буд. 8/5, корпус 4, «Медіацентр DFJ»

Вартість: вільно за реєстрацією

18 березня, 11.30

Щоденник планети Земля

Ми дізнаємось як виникла наша планета, як на ній зародилось життя, якими були перші організми, що вони робили та який слід лишили в історії Землі. Ви побуваєте в пустельному світі архейської ери, будете в епіцентрі кембрійського вибуху, поспостерігаєте за різноманіттям форм живого у первісному світі! Проаналізуємо причини вимирань та сучасні загрози для найблакитнішої планети у сонячній системі. Добре вивчивши теорію, ми перейдемо до практики. квест-екскурсії, що проведе Вас довгим шляхом – понад 4 мільярди років. Під час неї Ви виконаєте пакет завдань та отримаєте заслужений подарунок з далекого минулого.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

18 березня, 14.30

Вимирання видів

Чому зникають живі організми? Вони сходять з поля бою життя, програвши боротьбу за виживання, але цей процес не завжди можна назвати природним. Ми розглянемо деталі загадкових справ зникнення мастодонтів, амонітів та динозаврів. Прикрі випадковості, таємничі інфекційні збудники, природні катаклізми не сховаються від нашого пильного зору! Дізнаємось, чому людина відповідальна за зникнення цілого ряду рослин та тварин. Подумаємо, як це можна виправити і з'ясуємо, як це роблять просто зараз вчені у лабораторіях та в захопливих виснажливих експедиціях по всьому світу! Гострі грані 6 велкикх вимирань видів!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Дякую Наталії Атамась за допомогу у створенні анонсу.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).