Тримайте перелік науково-популярних подій на наступний тиждень, що припали мені до душі.

Цього тижня у Вас є шанс послухати лекції про можливість клонування геніїв, астероїдну загрозу Землі, цікавинки про Антарктиду, спосіб протистояння хворобі Альцгеймера, пост-квантову криптографію, вимирання видів, флору і фауну у творах Кобзаря, мімікрію, фрукти і овочі, спелеологію, мутацію, що призводить до зміни статі, біополітику та нейромережі.

Плюс можете зустрітися з професором історії України Гарвардського університету

5 березня, 12.00

Чи можна клонувати генія?

Генії – це унікальні люди, які своїми здібностями й талантами дивують нас. На жаль, долі багатьох з них трагічні, а життя швидкоплинне. Сучасна біологічна наука досягла великих успіхів у відтворенні майже ідентичних організмів. Клонуванням тварин уже нікого не здивуєш, вівцю Доллі знають усі, а в лютому цього року китайські вчені повідомили про клонування
перших мавп. Скільки кроків залишилось до клонування людини? Чи можливо буде клонувати кожного з нас? А як щодо клонування генія? Як відтворити талант?

Де: Залі засідань Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України (м. Київ, вул. Грушевського, 4, третій поверх)

Вартість: вільно

6 березня, 19.00

Астероїди — загроза цивілізації

У лекції будуть розглянуті питання, що стосуються астероїдної небезпеки та можливих наслідків зіткнень астероїдів та комет із Землею. Буде проаналізовано основні засади розрахунку ймовірності небезпечних зіткнень Землі з астероїдами, а також буде показано, що глобальні катастрофи, викликані падінням астероїдів, відбувалися на Землі десятки разів за всю історію планети,в середньому кожні 20 мільйонів років.

Де: iHub, 10 Khreschatyk Street, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: 60/50 грн.

6 березня, 18.00, Львів

Антарктида. Що не розкаже вікіпедія

«На нашому заході ми спробуємо максимально повно і розгорнуто розказати про цей край Землі, показати Антарктиду на долоні. Обіцяємо, що після нього у вас буде таке відчуття, ніби ви самі чухали животик імператорському пінгвіну.»

Де: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка, вул. Драгоманова, 5 та 17, Lviv, Ukraine, 79000

Вартість: та наче вільно

6 березня, 19.00

Пластичність мозку, спорт і «пігулки» від Альцгеймера

Чи може мозок відновювати втрачені нервові клітини та зв'язки між ними? Яким чином ми запам'ятовуємо інформацію, навчаємося? Відкриття явища нейропластичності мозку – дозволо пролити світло на ці та багато інших запитань. Більше того, останні дослідження, доводять ефективність аеробних тренувань для розвитку пластичності мозку, посилення когнітивних здібностей, а також – для запобігання виникнення нейродегенеративних захворювань, на кшталт хвороби Альцгеймера. Під час лекції – ми розглянемо механізми явища нейропластичності на різних рівнях організації: нейрону, нейронних мереж, організму. А також рекомендації вчених як розвинути когнітивні здібності завдяки тренуванням, як запобігти появі хвороб мозку.

Де: FREUD HOUSE club, вул. Костянтинівська, 21, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 200/150 грн

7 березня, 16.30

Пост-квантова криптографія — що це таке і як з цим жити

Чергове засідання малого науково-розважального клубу. Лекція присвячена не дослідженням широковідомої Катерини Лептонівни, а серйозним речам, про які пишуть в нейчурах.

Де: вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine 01024

Вартість: вільно

7 березня, 10.30

Вимирання видів

Чому зникають живі організми? Вони сходять з поля бою життя, програвши боротьбу за виживання, але цей процес не завжди можна назвати природним. Ми розглянемо деталі загадкових справ зникнення мамонтів, амонітів та динозаврів. Прикрі випадковості, таємничі інфекційні збудники, природні катаклізми не сховаються від нашого пильного зору! Дізнаємось, чому людина відповідальна за зникнення цілого ряду рослин та тварин. Подумаємо, як це можна виправити і з'ясуємо, як це роблять просто зараз вчені у лабораторіях та в захопливих виснажливих експедиціях по всьому світу!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 20 грн

7 березня, 11.20

Лекція «Флора та фауна „Кобзаря“

Поетичний дар, велич духу, тонке розуміння природи речей – це незаперечні чесноти Кобзаря. Ми пропонуємо поглянути на його твори з точки зору натураліста, розібравши влучні образи, метафори та гіперболи так, як ми класифікуємо зібрані природничі колекції. Тарас Григорович був абсолютно правим коли говорив, що ботаніка та зоологія потребують захоплення, адже лише щира любов до своїх об'єктів дослідження дозволяє відчути внутрішню гармонію живої матерії, й ми радимо кожному сповідувати такий екологічно-прогресивний світогляд. На завершення лекції ми запропонуємо Вам тематичний пакет завдань, який проведе Вас всіма поверхами природничого музею, надасть змогу розплутати переплетене мереживо головоломок та помилуватися експонатами, що ментально пов'язані з творчістю та життям Тараса Шевченка.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 20 грн

7 березня, 19.00, Львів

15x4: 4 Лекції за 15 хвилин.

Нейромережі Біополітика Інтерсексуальність Печери

„Нейромережі — комп'ютерні моделі, створені за принципами біологічних нейромереж (наших з вами мізків). Вони вже давно вміють малювати, писати музику та розпізнавати обличчя не гірше, ніж люди. У своїй лекції я розповім про те, як вони працюють, навчаються на своїх помилках та виконують інтелектуальну роботу за таким же принципом, як мозок.“

„Під впливом технологій відбуваються владні трансформації. Вони все помітніші в сфері охорони здоров'я та змінюють її вже зараз. Чи встигає державне регулювання за змінами? Фітнес-технології перетворюються на медичні додатки, але чи забирають вони роботу в лікарів? Персоналізована охорона здоров'я стає доступною кожному, але виникаючи у світі з інтернетом, вона позбавлена приватності та вимагає особливої уваги до себе. Пропонуючи пильнувати себе постійно всім, вона здатна створити утопію в сфері охорони здоров'я, але антиутопію в нашій приватності.“

„Як одна мутація може кардинально змінити людину? Синдром, який змінює стать. Коли зовнішність буває оманлива.“

+ ще одна лекція про те, хто такі спелеологи, чим вони займаються та про особливості екстремального екотуризму Тернопільщини.

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Lviv, Ukraine, 29000

Вартість: вільно

9 березня, 18.00

Авторська зустріч з Сергієм Плохієм

Авторська зустріч з професором історії України Гарвардського університету. Книжка Сергія Плохія „Брама Європи“ висунута на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року. З цього приводу автор завітає до України на нагородження премією й зустрінеться з читачами у Києві. „Брама Європи“ Сергія Плохія — це книжка, яка цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні.

Де: Книгарня „Є“, Lysenka, 3, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: вільно

11 березня, 11.30

Мімікрія — гра в імітацію

„4 мільярди років містерій та див, боротьби стихій, зародження світлої магії живої матерії – і все це не в далекій галактиці, а просто тут, на нашій рідній, до найменших закутків планеті.
Природа як величний ілюзіоніст дбає про престиж свого виступу та неохоче розкриває свої секрети. Проте, ви маєте шанс зазирнути за лаштунки найцікавішої із вистав та опанувати основи її містифікацій, а в деяких із них навіть прийняти участь. Прикинувшись маленьким Давидом, бути могутнім Голіафом? Запросто! Бути прудкою комахою, але в хвилини небезпеки перетворитися на гілочки чи листочки дерева? Залюбки! А з квітки тендітної орхідеї перетворитися на осу? Для природи немає нічого неможливого! Ми пройдемо щаблями хіт-параду найвдаліших ілюзій природи, подивимось на них здалеку та зблизька, візьмемо участь у кількох таємних експериментах. Побуваємо у ролі квест-детективів, що будуть розслідувати справу, в якому зловмисники скористалися навичками мімікрії. Закріпити свої знання ми зможемо у фінальній битві Гри в імітацію – розваги, переможцями якої стають уважні, розумні та кмітливі. «

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

11 березня, 14.30

Фрукти проти овочів

„Фрукти та овочі. Навряд чи у Всесвіті існують більш заплутані речі. Тисячі років ми класифікуємо їх як заманеться, вчимо своїх дітей, що огірок — це овоч, кавун — найбільша в світі ягода, а мигдаль — це горіх. Стверджуємо, що все це неправда та запрошуємо Вас інтерактивно дослідити проблему. Ми дізнаємось, чому помідор — це фрукт, але чого його не кидають до фруктового салату. Розкриємо таємницю про те, який плід найбільший на нашій планеті, чому груша — це теж яблуко та чому полуниця не ягода (і малина теж). Навчимося правильно класифікувати фрукти та овочі й ефективно переманювати оточуючих на свій бік ботанічної сили. Проаналізуємо роль фруктів та овочів у людській історії та життєдіяльності рослин. Проведемо над ними серію хімічних та кулінарних дослідів та весело-пізнавально проведемо час!“

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Дякую Наталії Атамась за допомогу у створенні анонсу.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).