Тримайте перелік науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Цього тижня на Вас чекають лекції із зоології, про мозок та сон, нейронні мережі та соціальну поведінку, дискусії по окупованому Криму, про інструменти підтримки інновацій, про доказову медицину та медичну освіту, фільм про руйнацію пам'яток архітектури, презентація книги «Фрікономіка», виставка з археології, День відкритих даних, насіннєвий челендж, демонстрація хижих рослин та палеонтологічний квест.

26 лютого, 17.00

Наукова експертиза та зоологія

Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України (Institute of Zoology NAS of Ukraine) у рамках навчальної програми для аспірантів запрошує усіх бажаючих на цикл відкритих лекцій «Наукова експертиза та зоологія».

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

27 лютого, 11.00

«Чотири роки окупації Криму: наслідки та перспективи»

Представництво Президента України в АРК запрошує науковців до участі у роботі круглого столу «Чотири роки окупації Криму: наслідки та перспективи», який буде проведено Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно з Представництвом.

Під час круглого столу будуть висвітлені питання міжнародно-правового виміру тимчасової окупації Криму, аспекти розвитку національного законодавства, правової практики та управлінських механізмів щодо Криму в сучасних умовах, питання програмних актів та механізмів як засобів протидії окупації. В рамках круглого столу відбудеться засідання Експертної ради при Представництві Президента України в АР Крим.

Де: Інститут законодавства Верховної Ради України, 04053, Київ, пров. Несторівський, 4, кабінет 416.

Вартість: вільно

27 лютого,.14.00, Полтава

Показ та обговорення документального фільму «Зберегти не можна зруйнувати»

«Зберегти не можна зруйнувати» — фільм, який порушує проблему зникнення архітектурних пам'яток по всій Україні. Фільм знімався як частина проекту «Ctrl+S Закон на захисті культурної спадщини». Автори фільму побували в 9-ти історичних містах, які за останні роки втратили в цілому сотні пам'яток архітектури: у Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі та Харкові. Вони провели інтерв'ю з 50-ма експертами — від жителів міст і активістів до мерів та міністрів.

Де: Зелена зала ОДА (вул.Соборності, 45)

Вартість: вільно

27 лютого, 19.00

Brainy. Лекція Нани Войтенко: Сон і мозок

Усі знають: сон вкрай важливий для здоров'я людини. Але мало хто знає, які фізіологічні процеси відбуваються під час сну. Можливо, саме тому більшість людей так легковажно ставиться до одного з найважливіших процесів, що уможливлюють наше активне життя.
Навіщо і скільки необхідно спати людині?
Що відбувається уві сні із мозком?
Чому «ранок мудріший від вечора»?
Чи можна померти від недосипання?
Що таке глімфатична система і яка її роль?
Як хвороба Альцгеймера пов'язана із безсонням?

Де: Креативний простір «Часопис», Tolstoho Lva 3, Kyiv, Ukraine, 03191

Вартість: 200/120 грн

28 лютого, 16.30

Нейронні мережі та соціальна поведінка

Чергове засідання малого науково-розважального клюбу мРНК.

Особливо цікаво для нейрофізіологів.

Де: вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine 01024

Вартість: вільно

28 лютого, 19.00

Дискусія «Чи може нестандартне мислення врятувати економіку?»

Відбудеться презентація «Фрікономіки» Стівена Дабнера та Стівена Левітта — «Чи може нестандартне мислення врятувати економіку?». Спікерами будуть перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов та співвласник і директор видавництва Наш Формат Антон Мартинов.

Де: Клуб Наш формат, Чеслава Бєлінського, 5, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно за реєстрацією

1 березня, 10.00

Круглий стіл: Інструменти підтримки інновацій. Досвід ЄС.

Основні питання для обговорення:

• Сучасні форми співпраці між бізнесом, наукою, освітою, громадянським суспільством та владою у сфері науково-технічного та інноваційного розвитку.
• Європейський досвід вирішення проблем доступу МСП до фінансування.
• Шляхи формування національної інноваційної екосистеми.
• Модель діяльності інноваційних кластерів (кейс АППАУ).
• Використання в Україні європейських інструментів підтримки інноваційної діяльності.

• Плани МОНУ, МЕРТ, КМУ щодо формування інструментів підтримки інноваційної діяльності в Україні та розробки стратегії розвитку інновацій.
В результаті круглого столу планується підготувати пропозиціЇ:

• до парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку», які заплановано провести 21 березня 2018 року;
• до КМУ щодо діяльності фонду підтримки інновацій;

• до МОНУ та МЕРТ щодо інструментів підтримки інновацій у реальному секторі економіки та формування стратегії інноваційного розвитку України.

Де: м.Київ, Hub 4.0, провулок Ярославський, буд. 1/3, 3-й поверх, зал Еvolution

Вартість: вільно

1 березня, 18.30, Харків

Доказова медицина в Україні: що чекає на нас у майбутньому?

Що таке «доказова медицина»?
Які існують рівні доказовості?
На якому рівні знаходиться «вітчизняна» медицина?
Які переваги має доказова медицина і в чому вади «вітчизняної»?
Як відрізнити «доказового» лікаря від інших?

Де: м. Харків, вул Гіршмана 9/27, клуб «Шостий кут»

Вартість: вільно

1 березня, 19.00

Медична освіта: рішучі зміни в нерішучому середовищі

Зустріч з заступником міністра охорони здоров'я Олександром Лінчевським та віце-президентом Київської школи економіки Інною Совсун щодо планів та перспектив розвитку медичної освіти в Україні.

Де: ПеремогаSpace, Shevchenko Blv 62, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно за реєстрацією

2 березня-22 квітня, 18.30

Виставка «Археологія автострад»

Виставка презентує матеріали кількарічних археологічних досліджень, які передували будівництву автостради А4, що з'єднала Краків із польсько-українським кордоном. Ці дослідження мали величезне значення для польської археології та історії, а колекція знахідок, отримана під час розкопок, стала найбільшою в країні. Автори виставки пропонують до огляду найцікавіші знахідки з розкопок. Зокрема, тут можна побачити найдавнішу знайдену на території Польщі фігурку жінки, якій понад 7,5 тис. років. Окрасою виставки є так званий скарб з Александровичів 800-700 р. до н.е. Археологи натрапили на знахідку уже в перші дні розкопок. Одразу під шаром орної землі вони знайшли сховок, у якому було понад 50 прикрас. Віднайдені браслети, шпильки, підвіски, ґудзики і чоловічий нагрудник походять із віддалених районів Північної та Південної Європи.

Де: Національний Художній Музей України, вулиця Грушевського, 6, Kyiv, Ukraine

Вартість: думаю, що за вартістю вхідного квитка музею

3 березня, 10.00

Open Data Day Kyiv

В Україну йде міжнародний День відкритих даних. Пропонуємо провести його з користю — на реальних датасетах повчимося працювати з відкритими даними. Влаштуємо кілька практичних сесій, поділимося радостями та факапами у роботі з відкритими даними, обговоримо майбутнє екосистеми в Україні.

Де: 1991 Civic Tech Center, Mechnikova, 2, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно за реєстрацією

3 березня, 10.00

Насіннєвий челендж у Києві! Зберігаємо біорізноманітність разом!

Насіннєвий челендж це обмін насінням від:
— насіннєвих фондів ботанічних садів та дослідницьких станцій
— органічних сертифікованих ферм
— колекцій українських селекціонерів
— насіння та посадковий матеріал фамільних колекцій
— колекцій монастирів

Де: Національний Ботанічний Сад імені М.М. Гришка НАНУ, http://www.nbg.kiev.ua/, Kyiv, Ukraine, Тімірязєвська 1, 01014

Вартість: та наче вільно

04 березня, 11.30

Демонстрація «Хижі рослини»

«Поєднайте цікаве та веселе на демонстрації про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний „Комахоїдний квест“ у стінах відділу ботаніки природничого музею.»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

04 березня, 14.30

Твоя перша палеонтологічна колекція

«Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію..»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).