Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Цього тижня на Вас чекають лекції із наукового рецензування, клонування людей, українок в ГУЛАГу, чорні діри, кліщів, ентомологію, здорову їжу, водорості, презентація нового випуску одного з моїх найулюбленіших журналів «Куншт», книги «Розмови про Україну», україно-французького юридичного словника, перегляд запуску Falcon 9, відверта розмова з біотехнологами, майстер-клас з ораторського мистецтва.

19 лютого-26 лютого (щопонеділка), 17.00

Наукова експертиза та зоологія

Лекція 3. Наукове рецензування: публікації та проекти

Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України (Institute of Zoology NAS of Ukraine) у рамках навчальної програми для аспірантів запрошує усіх бажаючих на цикл відкритих лекцій «Наукова експертиза та зоологія».

Як оцінити якість наукової праці та не прогавити велике відкриття? Що таке peer review? Навіщо потрібні рецензії колег? В чому полягає завдання гарного рецензента? Чому фальсіфікація та плагіат – це погано, та як їх викрити? Де навчитись рецензуванню? Як стати рецензентом? Як автору захиститись від помилок рецензента?

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

19 лютого, 19.00

Клонування людей: міф чи майбутнє

Технології клонування все ближче до кожного, але насправді вони зовсім не такі, як у кіно. Китайські вчені клонували мавпу. Всі чули про вівцю Доллі, були новини про клонування дикої кози та жаби, японці хочуть клонувати вимерлого мамонта. Що таке клонування? Навіщо воно потрібно? Чи варто клонувати людину? Можливо, це небезпечно? Чи не очікують нас армії клонів, відомі з «Зоряних війн»? Поговоримо про генетичні та клітинні технології клонування тварин, про перспективи клонування для медицини, бізнесу та охорони природи, а також про копіювання людського мозку.

Де: FREUD HOUSE club, вул. Костянтинівська, 21, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 180 грн.

20-22 лютого, 17.00, Дніпро, Запоріжжя, Харків

Лекції Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти»

У 1940-50-х роках десятки тисяч українських жінок було засуджено за політичними звинуваченнями до довготривалих ув'язнень у в'язницях і таборах ГУЛАГу. Однак їхній досвід багаторічного перебування у нелюдських умовах радянських концтаборів досі не був предметом історико-антропологічних досліджень. Вивчення особистих спогадів колишніх невільниць ГУЛАГу у поєднанні з аналізом офіційних документів, статистичних і демографічних даних, дозволяє пізнати різні сторони жіночого повсякдення в умовах неволі. У цій лекції буде розкрито ті прийоми, до яких вдавалися жінки, щоб пристосуватися до вкрай суворих умов життя, щоб врятуватися на межі фізичного та психічного виснаження. Буде показано власне жіночі стратегії виживання та способи збереження ключових соціальних ідентичностей (гендерної, національної, релігійної) в умовах критичного обмеження прав та ресурсів. Деякі гендерно-забарвлені питомо-жіночі знання, навички, уявлення і практики (упорядкування дому, спів, шиття і вишивання, гігієна, відзначення релігійних свят тощо) дозволяли жінкам зберігати зв'язок з традиційною культурою та властиві соціальні норми і цінності, і в такий спосіб протистояти дегуманізуючому впливу табірного режиму. Жіночі спогади про ГУЛАГ віддзеркалюють не лише досвід неймовірних страждань і втрат, але й вибудовують контр-наратив про подолання режиму самим фактом виживання, розкриваючи невидиму жіночу дієздатність у нерівному протистоянні з репресивною системою.

Де: Дніпро — 20 лютого — Дніпровська Центральна міська бібліотека ( вул.Воскресенська, 23)
Запоріжжя — 21 лютого — Запорізький національний університет, (проспект Соборний, 74) — актова зала 5-го корпусу (ІІ поверх)
Харків — 22 лютого — Єрмілов Центр, Харківський національний університет ім. Каразіна (Майдан Свободи, 4)

Вартість: вільно

20 лютого, 19.00

Найтемніші об'єкти у Всесвіті

Вікіпедія каже, що Чорна діра — це область простору-часу, гравітаційне тяжіння якої настільки потужне, що покинути її не можуть навіть об'єкти, які рухаються зі швидкістю світла, в тому числі кванти самого світла. Сухі факти, наукові терміни, цифри ... 20 лютого Вам розкажуть про ЧОРНІ ДІРИ:
- Трохи з історії відкриття.
— Як їх можна виявити?
— Які є типи (надмасивні і сонячної маси)?
— І ще трохи про загадкове (зараз не зовсім зрозуміло як формуються надмасивні чорні діри і як саме утворюються джети).

Де: IZONE, 8 Nabezhno-Luhova str., Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 100 грн

20 лютого, 18.00, Івано-Франківськ

Презентація нового числа науково-популярного журналу «Куншт»

Випускові редактори цього класного журналу розкажуть, як воно – популяризувати науку в Україні, дадуть відповіді на ваші запитання і відкриють, чому цього разу наука зацікавилася грошима. Як працюють біткойни та інші крипто валюти, чому з'явилися гроші та який шлях вони пройшли, щоб перетворитися на звичні нам папірці. Які відмінності між багатими та бідними, як виглядатимуть платежі майбутнього.

Де: Книгарня «Є». Івано-Франківськ, Незалежності, 31, Ivano-Frankivsk, 76019

Вартість: вільно

20 лютого, 18.30

Розмови про Україну. Презентація видання

Відбудеться презентація українського видання «Розмови про Україну» Ярослава Грицака та Ізабелли Хруслінської. Ця книга є третя з ряду розмов Ізи Хруслінської з українськими інтелектуалами, виданої за співпраці видавництва «Дух і Літера» та Центру Юдаїки. Головною темою розмови є роздуми про вплив історії на події в Україні в останні десятиліття. Особливий наголос мають відносини України з її історичними сусідами – поляками і росіянами, а також українсько-єврейські взаємини. Але передусім йдеться про історичний вимір теперішніх проблем і викликів, з якими стикається Україна, – і наскільки знання історії дає можливість зрозуміти майбутні сценарії розвитку.

Де: Центр польських та європейських студій НаУКМА, вул. Волоська 10, Kyiv, Ukraine, 04655

21 лютого, 15.00

Презентація юридичного словника (французька⇄українська)

Видання є одним із перших в Україні спеціалізованих словників і являє собою результат багаторічної роботи авторів-упорядників. Словник налічує більше 60 тис. слів та словосполучень, що вживаються в сучасній французькій та українській юридичній та діловій мовах. Словник відображає основні правові інститути та поняття у галузях теорії держави і права, конституційного, адміністративного, фінансового, цивільного, кримінального, трудового, екологічного, господарського, міжнародного права, цивільного і кримінального процесу та криміналістики. За відсутності збігів французьких та українських понять наводяться короткі пояснення.

Де: Трьохсвятительська вулиця, 4, Київ, 01001, Україна

Вартість: вільно

21 лютого, 15.30

Запуск Falcon 9 — за крок до глобального космічного інтернету

О 16:17 (Київський час) відбудеться запуск Falcon 9. Запускають тестові версію супутників, з яких потім буде створено глобальну інтернет-мережу. Перед запуском поговоримо про історію створення ракети, про те, які модифікації є зараз і які буде створено в майбутньому.
Розповідатиме Андрій Філатов — представник The Mars Society в Україні.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно

21 лютого, 17.00

Об'єкт дослідження — кліщі

Якби цей світ не був світом комах, він був би світом кліщів — бо їх більше по кількості видів ніж усіх хребетних разом взятих! А ще в них цікава фізіологія, тому приходьте. Обіцяють розповісти також про ахіазматичний мейоз...

Де: вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine 01024

Вартість: вільно

21 лютого, 17.00

Відверта розмова с біотехнологами

Зустріч буде присвячена такій молодій на сьогоднішній час науці як біотехнологія. Покажемо, чому саме цією наукою варто займатися на прикладі останніх її здобутків, а також які галузі цієї науки є найбільш затребувані й актуальні в світі та Україні.

Де: Гарматна вулиця, 53, Київ, 03058, Україна

Вартість: та наче вільно

22 лютого, 19.00

Майстер-клас «Говори так, щоб почув кожен»

Це не про науку, але те, що так потрібно науковцям та науковим популяризаторам, аби про неї розповісти. КШЕ маячні не порадить.

Де: Kyiv School of Economics, Дмитрівська 92-94, Kyiv, Ukraine, 01135

Вартість: вільно за умов реєстрації

22 лютого, 11.00

Деформація м'яких кінцівок під час окрилення та екстрикації

Це буде свято ентомології — доповідь член-кор. НАНУ, д.б.н., проф. Л. Францевича ( у співавторстві з І. Козерецькою, Ю. Дубровським, Т.Маркіною та ін.) у рамках засідання Київського відділення Українського ентомологічного товариства.

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

25 лютого, 11.30

Інтерактивна лекція «Здорова їжа — шкідлива їжа»

Коли дієтологи, популярні сторінки у соціальних мережах, ведучі кулінарних шоу та наші бабусі не можуть дійти згоди в питанні здорового харчування - на допомогу приходять суворі факти науки. Ми познайомимо Вас з реальними дослідженням шкідливості та корисності продуктів харчування, навчимо фільтрувати інформацію у вирі реклами та некомпетентності й, можливо, трішки зламаємо навіяні медіа стереотипи. Дізнаємось чому не варто боятися продуктів біотехнології, чому «органічні» продукти становлять небезпеку для нашої планети, як речовини промарковані літерою Е рятують людям життя, скільки треба їсти чорниць, щоб покращити зір, який цукор корисніший, чи можна споживати цукрозамінники, які з суперфудів покращать Ваш раціон, а які лише спустошать гаманець. Будемо куштувати кіноа та готувати харсову добавку Е140 зі шпинату. Здійснимо ряд хімічних, ботанічних та кулінарних експериментів, перевіримо якість традиційних продуктів нашого столу й весело проведемо час.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601Вартість: 150 грн (квиток до музею включено)

Вартість: 150 грн.

25 лютого, 14.30

Хто такі водорості?

Чи всі рослини, що ростуть у воді є водоростями? Звісно ні! Мало того, не всі водорості живуть у воді. Ці неймовірні істоти захопили ґрунти, кору дерев, вони трапляються у повітрі, на кризі та навіть в інших живих організмах! Деякі з них можна побачити лише в мікроскоп, а інші є справжніми велетнями, що змінюють швидкість морських течій. Під час нашої демонстрації ми зануримось у світ чарівної науки — альгології. З'ясуємо, як водорості врятували життя на нашій планеті у далекому минулому і як вони це роблять зараз. Дізнаємось про те, які водорості корисно їсти, а до яких небезпечно навіть торкатися. Ви ж хочете знати, які рослини кладуть до Ваших суші в улюбленому ресторані? Передбачені мікроскопічні, кулінарні та пошуково-квестові активності.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601Вартість: 150 грн (квиток до музею включено)

Вартість: 150 грн.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).