Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Цього тижня на Вас чекають лекції з зоології, психоонкології, можливості участі у Горизонті 2020, про Марс, підводну археологію, дискусії про кохання з точки зору науки, про жінок в науці, демонстрацію прянощів.

Також на Вас чекає вечір творчості науковців і розпродаж книжок від «Нашого формату».

12 лютого-26 лютого (щопонеділка), 17.00

Наукова експертиза та зоологія

Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України (Institute of Zoology NAS of Ukraine) у рамках навчальної програми для аспірантів запрошує усіх бажаючих на цикл відкритих лекцій «Наукова експертиза та зоологія».

Де: Інститут Зоології, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

12 лютого, 18.00

Таємне! Формула кохання і задоволення!

Все серйозно. Ембріолог, психотерапевт, патофізіолог-генетик, біолог-хімік та сексолог спробують розібратися в «хімії» кохання.

Де: Буква, Богдана Хмельницького 3 б, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: вільно

13 лютого, 18.00

Психоонкологія. 2.

Не знаю, коли була перша частина, але тут можна поглибити свої знання з медичної психології та психотерапії. Тема: «Психоонкологія: теорія та практика психологічної допомоги у загально-соматичній мережії»

Де: Кафедра Психосоматичної медицини і психотерапії, вул. М. Коцюбинського 8 А,
Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті N 1, актова зала

Вартість: вільно

13 лютого, 17.00

Дискусія: (Не)жіноча наука

Відзначимо День дівчат та жінок у науці разом. Спробуємо з'ясувати чи залежить наукова кар'єрі від гендеру. Чому в Україні жінкам ніяк не вдається пробити скляну стелю в науці. Поговоримо про спеціальні можливості для жінок в науці і як мотивувати школярок і студенток займатися дослідженнями.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно (потрібна реєстрація)

14 лютого, 18.00

Можливості доступу і участі в конкурсах програми ЄС Горизонт2020

Семінар проводитимуть представники Національних контактних пунктів програми Горизонт 2020:
— Бірке Ольга Вікторівна, к.е.н., докторант ДУ «ІДНТПІН ім. Г.М.
Доброва НАН України „Можливості участі для молодих дослідників у
міждисциплінарному напряму Програми ЄС Горизонт 2020 «Наука для
суспільства та за його участі»
— Гороховатська Марина Ярославівна, вчений секретар науково-організаційного відділу Президії НАН України «Європейські дослідницькі інфраструктури, можливості доступу
та участі в конкурсах ».

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: Для відвідання заходу необхідно мати абонемент Київського будинку вчених (50 грн., дає можливість відвідання заходів у Будинку вчених до кінця травня 2018 р.). Кількість місць обмежена.

14 лютого, 19.00

Лекція «Про що розкаже Марс ?»

Про польоти на Марс регулярно говорять і держави, і приватні компанії. І хоча комп'ютерна техніка стала мініатюрною, покращилися можливості регенерації повітря і води, але все ж марсіанський корабель потрібно буде збирати на орбіті Землі чи Місяця в кілька етапів. І тільки потім ці понад 70 тон слід відправити до Марсу. Вирушивши до Марса, астронавти позбавляються захисту магнітним полем, і за 15 місяців польоту на Марс і назад астронавт отримає гранично допустиму за всю його кар'єру дозу радіації в 1 зіверт. Експериментально показано, що доза 3-5 зіверт призводить до смерті від променевої хвороби протягом 30-60 діб з імовірністю 50%. До того ж, радіаційний фон на орбіті Марса більш ніж в 2.2 рази перевищує радіаційний фон, наприклад, на орбітальній станції Землі. При досить частих глобальних пилових бурях в атмосферу Марса піднімається понад мільярд тон пилу, який буде проникати в будь-які щілини. В умовах низького тиску і жорсткої сонячної радіації астронавти зможуть жити тільки в спеціальних приміщеннях, розташованих, швидше за все, під поверхнею, а виходити на поверхню Марса вони зможуть тільки в спеціальних скафандрах. В даний час величезні зусилля кинуті на вирішення багатьох із зазначених проблем. І цілком можливо, що, з огляду на технічні, фізіологічні та психологічні аспекти, в недалекому майбутньому політ на Марс стане цілком здійсненний.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 60/50 грн

16 лютого, 18.00

Фізики та лірики — вечір творчості науковців

Науковці талановиті не тільки в своїх наукових пошуках. Крім основної діяльності вони реалізують свій талант і в інших захопленнях. Наші вечори дають нагоду познайомитись з творчістю науковців наживо.

Програма дійсно цікава, бо всі ті науковці, про яких Ви читаєте в ЗМІ, чуєте їх на радіо та бачите на телебаченні — дійсно непересічні люди. Поезія, живопис, театр, танці, музика, рукоділля та багато іншого.

Плюс на Вас чекає невеличкий планетарій

Де: Теодора Драйзера вулиця, 6, Київ, 02217, Україна

Вартість: вільно

17 лютого, 11.00

Зимовий гаражний розпродаж «Нашого формату»

Не можу оминути цю подію, бо у них багато книжок про науку українською. На Вас чекатимуть 300 найменувань та знижки від 10 до 50%

Де: провул. А. Горської,5, м. Київ

Вартість: вільно

17 лютого, 12.00

Лекція «Підводна археологія в Україні»

Захоплюючий підводний світ відкриває нам чимало таємниць. Чи не в першу чергу це археологічні залишки: затоплені кораблі, міста і поселення, окремі речі – свідки давніх подій. Про це, а також про те, як працюють підводні археологи піде мова у цій лекції.

Де: Археологічний музей ІА НАНУ (вул. Богдана Хмельницького, 15, М Театральна, цокольний поверх Природничого музею НАНУ)

Вартість: вільно

18 лютого, 14.30

Лабораторія прянощів

У тягучі, як карамель, лютневі дні запрошуємо Вас у ботанічну лабораторію, щоб дослідити обов'язковий компонент кухонної магії – чарівні прянощі, аромат яких здатен змити з вашого лиця найсірішу буденність. Ми познайомимось з детективними історіями незвичайних спецій, дізнаємось про їхні корисні й шкідливі властивості, навчимося їх правильно використовувати, перевіряти якість, і, звісно, скуштуємо на смак. Розріжемо справжній стручок ванілі, виявимо, де справжня кориця, а де фальшива, з'ясуємо як корисно вживати какао, який із перців найгостріший, навчимося культивувати імбир на підвіконні й зіграємо в тематичну настільну гру.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн (квиток до музею включено)

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).