Термінатор-2 — один із небагатьох фільмів в історії світового кінематографу, що перевершив першу частину, не зважаючи на те, що вона свого часу вразила спецефектами та сюжетом.

Так сталося, що в науці ми отримуємо абсолютно схожу ситуацію. Коли Катерина Кириленко (дружина нашого шанованого віце-прем'єра) сплагіатила купу псевдонаукової маячні про лептони, як частинки-носії психіки, Лептонного Бога тощо — всі реготали.

Чи-то через кулуарні «спецефекти», чи-то через талановиту акторську гру учасників «вистави», освітянські чиновники, не зважаючи на протести науковців та громадськості, так і не позбавили пані Кириленко докторського ступеня і вона продовжує нести «добре і вічне» в маси.

Лептонівна- стала символом безпорадності і недолугості системи присудження наукових ступенів, що не здатна мовити «Король — голий» і сором'язливо ховається за купою бюрократичних відписок (дуже докладно про всю цю ситуацію я описав у Кириленкогейті та тут).

Але. Під час реготу і протестів було важко уявити, що подібну історію здатне щось перевершити.

Сюрприз-сюрприз.

У заголовку цієї статті не якийсь каламбур слів, а назва типу наукової теорії. Теорії, яка на повному серйозі розробляється в Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв.

З цього приводу 25 січня наступного року навіть буде захищено докторську (!) дисертацію пані Гавелі «Трансформація культурних цінностей обдарованої особистості в сучасному суспільстві» (оголошення про захист тут, автореферат роботи тут).

Назва наче притомна, але вчитайтеся в мету роботи:

Мета — на основі комплексного аналізу культурних цінностей обдарованої особистості в контексті її багатовимірної діяльності розробитисучасну квантово-орбітальну теорію культурології, що забезпечує відчуття свободи як необхідної умови формування суб'єкта інноваційної культури, можливості розвитку обдарованої особистості як динамічного об'єкта соціокультурного впливу.

Коли мені вперше надіслали це формулювання, я не повірив. Почав читати. Попросив подивитися колег.

Виявилося, що тут є і «наукові» публікації — «Основні положення квантово-орбітальної теорії культурології» та «Інтеріоризація культурних цінностей обдарованої особистості у світлі квантової культурології», в яких, зокрема викладено сім положень цієї теорії, що нібито грунтуються на теоріях квантової фізики.

Так-так. Дивіться: «З метою доведення основних положень квантово-орбітальної теорії культурології звернемось до відомих теорій квантової фізики, за допомогою яких вивчаються квантово-механічні та квантово-польові системи та закони їхнього руху. Основними серед них є квантова механіка та квантова теорія поля, створені у першій половині ХХ ст. такими видатними вченими, як М. Планк, А. Ейнштейн, А. Комптон, Л. Бройль, Н. Бор, Е. Шредингер, П. Дирак, В. Паулі.

Ейнштейн! Планк! Комптон! Лептонний Бог!

Але метою мого допису не є детальний розбір, безумовно, величної праці з академії керівних кадрів. Справа у тому, що цей кричущий випадок практично моментально привернув увагу класних фізиків, які вже написали і надіслали на адресу МОН, Мінкульту та Національної академії педагогічних наук офіційного листа.

Ось він:

5a438e61ae346.jpg

5a438e6d331ab.jpg

І, як вишенька на тортик, уривки з вже безсмертної роботи:

5a438e76c86c2.jpg

Головне: «Як практикуючий фізик і викладач відповідально заявляю, що все, що стосується запозичення елементів і понять квантової фізики у згаданій дисертації О.М. Гавелі, є маячнею і позбавлено будь-якого здорового глузду ... Більше того, стає страшно, що такі невігласи, які наважуються писати подібну абракадабру і захищати її як дослідницьку чи навіть наукову роботу, поповнюють ряди докторів (нехай і культурології) і мають вважатися за науковців».

Ніхто мені не підкаже, де продають найсмачніший попкорн?

Тому що 2018-й — стане роком виходу на екрани неймовірного блокбастеру «Лептонівна-2». Я в цьому впевнений.

І лише від реакції чиновників від освіти та культури залежить, чи стане ця історія легким фельєтоном, чи перетвориться на аналог «Жахів на міністерській вулиці в'язів».

Спостерігаємо.

Переможемо.