Тримайте перелік науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом. Не забувайте періодично упродовж тижня сюди зазирати, тому що він постійно оновлюватиметься.

Цей тиждень більш-менш спокійний, але Ви зможете почути дискусію про реалії української наукової сфери та якою вона мала б бути; побувати на презентації книги про цінність математичного мислення; навчитися у студентів (!) академічній доброчесності; подивитися на хендмейд від науковців; послухати про Нобелівські премії 2017 року.

6 грудня, 15.00

Чужі серед своїх: хто зайвий в українській науці?

Науковці та представники влади зійдуться на нашому комунікаційному майданчику, щоб з'ясувати:

- хто забирає гроші в українських науковців;
- чи можна вважати науковцем кожного кандидата або доктора наук;
- чому списані дисертації – проблема не лише наукової спільноти;
- як фантазії про будову Всесвіту можуть нашкодити реальній науці;
- наукові дисертації «нашвидкуруч»;
- як слід реформувати систему присудження наукових ступенів.
- участь у дискусії візьмуть лідери думок з-поміж науковців та представники влади.

Де: HUB 4.0, пер. Ярославский 1/3, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: вільно

Посилання на подію тут.

6 грудня, 16.00

Протеасомний протеоліз у тимусі

Протеасома — класна штука. Протеасомний протеоліз — складний але дуже важливий процес. Протеасомний протеоліз у тимусі взагалі тема для нашого наступного семінару клюбу #мРНК від Іван Соняшник .

Де: ауд. 212, вул. Богомольця, 4, Інститут фізіології ім. О. Богомольця НАН України, м. Київ

Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

Посилання на подію тут.

7 грудня, 19.00

Зустріч читацького клубу. «Як ніколи не помилятися»

Відбудеться третя зустріч читацького клубу Наш формат. Цього разу будуть обговорювати книжку Джордана Елленберґа «Як ніколи не помилятися. Сила математичного мислення».

Про математику (і не лише про неї) з вами говоритимуть Ірина Єгорченко, старший науковий співробітник Інституту математики НАНУ, кандидат фізико-математичних наук; Олександр Петров, математик за освітою, який працює програмістом; має багаторічний досвід приватних занять та викладання математики школярам та студентам. Був співзасновником простору домашньої освіти БеркоШко, де протягом декількох років був викладачем та куратором фізико-математичних напрямків; модеруватиме дискусію Міріам Драгіна, співзасновниця проекту Brain&Ukraine, радіоведуча, журналістка.

Де: м. Київ, провул. А.Горської, 5.

Вартість: вільно за реєстрацією.

Посилання на подію тут.

7 грудня, 15.00

Дискусія «Академічна доброчесність: студентський діалог»

Говоритимуть про "academic integrity" або ж «академічну доброчесність» як засіб забезпечення якості освіти та про «доброчесність» і «недоброчесність» в студентському академічному житті. Ключові аспекти: запровадження кодексів честі; перевірка студентських робіт на плагіат; курс з основ академічного письма тощо.

Де: Бібліотека КПІ, Студентський простір Belka, м. Київ, проспект Перемоги, 37.

Вартість: вільно

Посилання на подію тут.

8 грудня, 11.00

Handmade від науковців — II

В актовій залі Інституту зоології ім.І.І.Шальгаузена НАН України відбудеться ІІ ВИСТАВКА-ЯРМАРОК виробів ручної роботи. Будуть представлені прикраси з бісеру та вишиті бісером картини, в'язані прикраси та валяні іграшки, картини з глини, вітражний розпис і не тільки, а також мед з пасіки Інституту зоології. Чай, печеньки та приємна атмосфера гарантовані. :)

Де: Інститут зоології Ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, вул. Б. Хмельницкього, 15, Київ.

Вартість: вільно

Посилання на подію тут.

9 грудня, 10.00

Nobilitet

Нобілітет — це науково-популярна конференція, що проводиться напередодні вручення Нобелівської премії. Вчені з України та ЄС розкажуть про найважливіші досягнення людства, відмічені у 2017 році.

1 день, 6 спікерів і все найцікавіше в економіці, фізиці, хімії, медицині та фізіології, літературі та захисті миру.

Спікери нададуть відповідь на 3 питання:

1) Чому Нобелівську премію присудили саме цьому відкриттю?

2) Як це відкриття змінить наше повсякденне життя?

3) На якому рівні розвитку знаходиться ця сфера в Україні?

Де: UNIT.city, Київ, вул. Дорогожицька, 1

Вартість: 1000 гривень (угу)

Посилання на подію тут.

9 грудня, 14.00

Демонстрація «Павуки: книга рекордів», вік 8+

Населення нашої планети — більше ніж 7,5 мільярдів людей. Здається, це велика кількість. Але павуків — значно більше. Де б Ви не читали анонс нашої демонстрації — за кілька метрів від Вас знаходиться павук. Оскільки у нього скоріш за все 8 очей, то цілком ймовірно, що він дивиться на Вас. Й ми не нагнітаємо атмосферу, а вважаємо, що цих неймовірних істот слід дослідити у цікавій компанії та в затишній локації природничого музею.
Ми дізнаємось, які павуки найбільші, а які найменші, як вони плетуть павутину та чому не потрапляють у власне мереживо пасток. Що й скільки їдять павуки, чи загрожують вони людині? Чому у цих істот не буває 16 очей, хто з них найшвидший, найвигадливіший мисливець? Ці та інші най-питання будуть розкриті.
Ми познайомимось з трьома юними, але такими милими павучками та зіграємо в тематичний квест.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 гривень

Посилання на подію тут.

10 грудня, 15.00

Мімікрія: гра в імітацію

«4 мільярди років містерій та див, боротьби стихій, зародження світлої магії живої матерії – і все це не в далекій галактиці, а просто тут, на нашій рідній, до найменших закутків планеті.
Природа як величний ілюзіоніст дбає про престиж свого виступу та неохоче розкриває свої секрети. Проте, ви маєте шанс зазирнути за лаштунки найцікавішої із вистав та опанувати основи її містифікацій, а в деяких із них навіть прийняти участь. Прикинувшись маленьким Давидом, бути могутнім Голіафом? Запросто! Бути прудкою комахою, але в хвилини небезпеки перетворитися на гілочки чи листочки дерева?Залюбки! А з квітки тендітної орхідеї перетворитися на осу? Для природи немає нічого неможливого! Ми пройдемо щаблями хіт-параду найвдаліших ілюзій природи, подивимось на них здалеку та зблизька, візьмемо участь у кількох таємних експериментах. Побуваємо у ролі квест-детективів, що будуть розслідувати справу, в якому зловмисники скористалися навичками мімікрії. Закріпити свої знання ми зможемо у фінальній битві Гри в імітацію – розваги, переможцями якої стають уважні, розумні та кмітливі.»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 гривень

Посилання на подію тут.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Або бачив, але забув. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вважатиму за потрібне).

P.S. 2. Якщо зручніше слідкувати за подібними дописами в Телеграмі — мій Телеграм-канал.