Чому рабів до раю не пускають? А що вони там будуть робити?

Раби це ж інструмент — — дрельки, роботи, болгарки в рай не попадають, правда? Раба при потребі можуть замість замість коня впрягти, щоб землю зорати. Або одного раба на іншого, щоб повеселитися. А що раби? — скоріш за все ковтнуть гірку сльозу і тупо виконають наказ господаря, бо інструменти або працюють, або виходять з ладу.

У раба немає гідності, а й відповідно самоповаги. Рабу всеодно, тільки дайте щось пожерти, бо будь-який інструмент потребує енергії.

Знаєте якось пригадалиссь роздачі продуктових наборів і продаж голосу на виборах за 50-250 грн. Хоч рабство відмінили, але раби залишились.

Так, хтось скаже, що раби можуть молитися. І що?! Папугу ви теж можете навчити повторять слова, і? Що каже релігія — дотримуватися «Божого слова» (Заповідей). А як раб буде дотримуватися, якщо його дії залежать від волі хазяїна? Так, саме так, щоб вірити по справжньому, а не «аби просто люди побачили», потрібно бути вільним, а не рабом.

Відсутність самоповаги, яка є частиною гідності, є часто ознакою ментального рабства. Адже неповажаючи себе, особа фактично не вважає себе людиною. До речі, людина це не просто певний живий організм, а це й права, які є невід'ємною частиною людини. Не поважають себе люди досить часто в моменти, коли закривають очі на порушення своїх прав. Так, не плутати з самоосудом за неправильні вчинки.

Не буду вже нагадувати, що відсутність дієвих судової та правоохоронних систем це один із проявів відсутності самоповаги, що просто випливає з прав людини. Бо права людини, це не тільки слова на папері, а й реалізація їх на практиці. От Північна Корея, в її офіційній назві і народна, і демократична. Але користь з пустих слів на папері, коли насправді Північна Корея це великий концтабір, де про справжні права людей ніхто не чув.

Поважайте себе, не будьте рабами.

П. С. Я знаю, що вислів «рабів до раю не пускають» виник під час Революції гідності. Можливо це додаткова причина задуматися над значенням цього вислову.