1. Політична диспозиція. Цілком ймовірно, що головна боротьба за вихід у 2 тур на виборах мера Києва розгорнеться між Іриною Верещук (партія «Слуга народу») та Андрієм Пальчевським (партія «ПЕРЕМОГА»), який за даними центру Разумкова закріпився на другому місці після Кличка.

В політичних колах говорять, що висування Ірини Верещук кандидатом в мери столиці від президентської партії – це результат таємних політичних домовленостей між керівником офісу президента Єрмаком та мером Кличком. Фактично, Офіс президента зливає вибори в столиці, виставляючи слабку кандидатку Ірину Верещук під каток Віталія Кличка, аби чинний мер взагалі виграв вибори у 1 турі. Якщо такі неформальні домовленості між Хрещатиком і Банковою існують, то після місцевих виборів Віталій Кличко піде на коаліцію із зеленими, віддає зеленим посаду Секретаря Київради, а за собою в якості бонусу залишає адміністративну посаду Голови КМДА.

Я більше ніж впевнений, що якби Офіс президента виставив на мера Києва спікера парламенту Дмитра Разумкова, то електоральна картина була б зовсім інша, і влада мала б значно більші шанси взяти в свої руки столицю. На мою думку, Дмитро Разумков був би найкращим кандидатом для партії Зеленського, але рішення вже прийнято.

В цьому контексті також варто відзначити і той факт, що саме Дмитро Разумков активно підтримував і агітував за Ірину Верещук під час праймеріз (Верещук і Разумков знайомі ще з часів спільної роботи на проект Сергія Тігіпка). Тому якщо Верещук з тріском програє кампанію в Києві, то це може негативно вплинути на Разумкова і ослабити його апаратні позиції в структурах влади.

2. Рейтинги. На старті кампанії Андрій Пальчевський має достатньо високу персональну підтримку (12%), яка на половину перевищує рейтинги його новоствореної партії «ПЕРЕМОГА» (5%). У «Слуги народу» все з точністю навпаки. Там високий рівень підтримки партії, але низькі рейтинги кандидатів.

Кандидат від влади Ірина Верещук не може похизуватися високою персональною підтримкою у киян, оскільки сподівається вийти в 2 тур за рахунок партійного бренду «Слуга народу». Як свідчить соціологія і досвід минулих місцевих кампаній, у Києві та й загалом на місцевих виборах будуть голосувати не за партійний бренд, а за яскравих лідерів і розкручені особистості. З огляду на об'єктивні причини і падіння рейтингів, Зеленському і його партії «Слуга народу» буде важко повторити минулорічний тріумф і «зробити всіх разом».

Зрештою, буде дуже цікаво глянути на свіжу соціологію по Києву, оскільки «Слуга народу» вже офіційно визначилася із своїм кандидатом, всі розгорнули штаби і почали активну кампанію.

3. Сприйняття кандидатів. Пальчевський та Верещук будуть грати на одному електоральному полі. Проблема в тому, що Верещук однаково не сприймає як патріотичний україномовний електорат, так і російськомовний електорат Києва. Одні знайомі політтехнологи, які займаються виборами розказали про результати фокус-груп по Києву. Патріотичний виборець вважає Верещук російським агентом Медведчука, який виступає проти НАТО і мир на російських умовах. І ще дошкульно називають її «Ганя Герман №2». В свою чергу, російськомовного виборця у Києві кандидат Верещук із її галицьким акцентом відверто дратує і викликає глибоке нерозуміння і несприйняття. Тим більше, що сама Ірина Верещук в якості кандидата від «Слуги народу» органічніше виглядала на виборах мера Львова, ніж Києва. Тому у Верещук виходить несприйняття як серед «чужих», так і серед потенційних «своїх», що може негативно відобразитися на результатах партії влади в Київраду. З іншої сторони, сильними сторонами Верещук є те, що вона жінка (у партії «Слуга народу» вірять, що гендерний компонент допоможе виграти вибори), медіа пізнаваність і олігархічна підтримка. На боці Верещук буде грати також і адміністративний ресурс Києва (партійний бренд, народні депутати, районні адміністрації, силовики, олігархи, ЗМІ).

Як Верещук, так і Пальчевський мають певний управлінський досвід. Верещук була мером маленького містечка контрабандистів на Львівщині Рава-Руська, а Пальчевський встиг попрацювати в 2010 році на керівній посаді першого заступника міністра у Міністерстві сім'ї, молоді та спорту.

Лідер партії «ПЕРЕМОГА» Пальчевський поки що розбудовує свою партію і шукає людей в команду. І щоб підтягнути свої рейтинги в регіонах, йому потрібно залучати в свою команду авторитетних людей. Хоча безумовним плюсом Пальчевського є його висока медіа пізнаваність, фінансова самодостатність (власник клініки Євролаб) і ранній старт кампанії. Біг-борди Пальчевського по Україні з'явилися одними із найперших. Цікавим теж є факт, що Пальчевський в 2013 році озвучував фільм про Стіва Джобса в українському прокаті «Джобс. Імперія Спокуси».

Загалом, соціологи фіксують тенденцію, що партія Пальчевського (як і партія Шарія) активно заходять на електоральне поле «Слуги народу» і забирають розчарованих виборців Зеленського. Особливо це видно в Києві, де виборець Зеленського активно шукає альтернативу. Крім того, Пальчевський вже встиг презентувати економічну програму, а також активно розповідає про план перетворень в столиці.

Що стосується Ірини Верещук, то вона і її команда ще не підготували, і не представили свою програму і бачення змін столиці. Проте, радує те, що партія «Слуга народу» вже створила штаб в Києві, який очолив головний партійний функціонер — Олександр Корнієнко.