Ця історія активізувалась в 2018 році. Тоді за адресою провулок Георгіївський, 9 встановили камінь з відміткою, що ця територія належить громаді, і що це — сквер Нарбута. Так місцеві активісти намагались захистити територію від чергової забудови.

Але почнемо спочатку. За цією адресою знаходиться будинок. Він належить компанії «Глобал Інвест», яка в 2018 році обіцяла не забудовувати частину території і навпаки — засадити її деревами. Через три роки плани змінились.

«Частина ділянки залишається під будинком, друга частина — 0,12 га під сквер Нарбута. Ділянка їм не належить, тільки обліковується за будинком. Спочатку їм потрібно оформити землю — постійне користування чи оренду, потім вже всі дозволи на будь-яке будівництво», — розповів предстаник громади Володимир Беркович.

60a698610663a.png


Зараз компанія планує забудувати на цьому місці черговий паркінг. Громада ж хоче сквер в честь відомого українського художника-графіка Георгія Нарбута.

Для офіційного визнання скверу Нарбута була створена місцева ініціатива. Її підписали близько 2 тисяч киян. Ще у 2019 році ініціативу направили в КМДА.

Проект підтримали бюджетна комісія та комісія протидії корупції. Втім, в земельній та екологічній комісіях, як стверджують представники громади, ініціативу блокують.

Згідно з регламентом, рішення щодо ініціативи повинно бути прийнято протягом 30 робочих днів. Втім, цей проект розглядають вже більше двох років.

Щоб зрозуміти, чому так відбувається, я направила журналістський запит в КМДА. Його чомусь перенаправили в «Київзеленбуд», який зазначив, що інформацією про розгляд ініціативи не володіє.

«Загальна координація роботи постійних комісій Київської міської ради з розгляду місцевих ініціатив покладається на заступника міського голови — секретаря Київської міської ради», — йдеться у відповіді на запит.

Секретар Київської міської ради Владислав Бондаренко, в свою чергу, відмовився давати коментар щодо місцевої ініціативи.

Тим часом, підтримку створення скверу Нарбута підтримують не лише місцеві жителі, а й українсько-американський гранж-рок-гурт The Gitas, гути Dakh Daughters, ONUKA, скульптори з Німеччини та Іспанії Йоахим Клей і Аманціо Гонзалес. Вони виступають за створення місця відпочинку для киян.

А поки немає рішення КМДА, сквер не може бути офіційно визнаним.

60a7a72432e3d.jpg