5c1a1a867cb36.jpg

15 грудня 2018 року о 13.00 у Державному політехнічному музеї при НТУУ «КПІ» відбулась фінальна гра 2018 року проекту «Розумна родина».

Ідея цієї гри як інтелектуальних двобоїв українських родин народилась ще минулого року під час проведення низки науково-популярних практикумів для дітей-переселенців та дітей з вадами здоров'я. На цих практикумах дітей супроводжували дорослі. Вони з такою зацікавленістю спостерігали за науковими експериментами, що навіть інколи самі долучались до процесу пізнання нового. І саме це наштовхнуло на думку, що варто і навіть необхідно створити можливість для спільної участі у пізнанні науки, як батьків, так і дітей. А форма такого процесу народилася сама-собою: інтелектуальне змагання родин за участі авторитетних науковців.

І вже влітку цього року ми почали готувати проект з умовною назвою «Наукова родина». За умовами цієї гри команди родин (дитина 10-15 років, батьки та інші члени родини, навіть добрі знайомі сімей) мають пройти три конкурси: здійснити один-два наукових експерименти і пояснити їх наукову суть, показати творчо інтерпретацію будь-якого наукового закону та в інженерній грі знайти оптимальне рішення для виконання певної задачі з наданих складових. Всі ці конкурси має оцінювати компетентне журі до складу якого входять представники академічної і університетської науки.

5c1a18245f656.jpg

Ідея знайшла підтримку в Малій академії наук України. Приміщення для проведення ігор надав Державний політехнічний музей при НТУУ «КПІ» ім. І.Сикорського. І на цій базі проект стартував.

Перша гра відбулась у жовтні і в ній взяли участь родини Олександри Міклухіної (15 років) та Віталіни Іщенко (12 років). Переможцем гри двобою стала команди Віталіни, і за правилами гри мала відстоювати звання найрозумнішої родини України в наступному двобої.

5c1a17f97ab39.jpg

У листопаді в змаганні з родиною Гліба Андрійчука (12 років) сім'я Віталіни Іщенко відстояла свій титул.

На стадії підготовки грудневої гри до організації долучилась Центральна бібліотечна система Деснянського району м. Києва, яка взяла участь в організації призового фонду (сучасна українська книга), а першим інформаційним партнером проекту став журнал «Однокласник».

І гра, яка відбулась у грудні стала підсумковим двобоєм сезону. Цього разу суперниками родини Віталіни Іщенко стала команда сім'ї Ярослава Держипольського (11 років). Оскільки гра проводилась напередодні новорічних свят, то і оформлення відповідало святковому настрою.

5c1a19ed7891f.jpg

В конкурсі експериментів «Юний Ейнштейн» командам пропонувалося за допомогою знань з фізики та хімії зробити штучний сніг, підняти ялинкові прикраси за допомогою різниці в тиску, зробити ялинку, яка обертається навколо себе за рахунок конвекції і утримати в повітрі ялинкові прикраси, використовуючи еластичність поліетилену. А в інженерній грі команди мали з наданих складових зробити власноруч безпечні новорічні хлопавки.

5c1a19c9ed827.jpgДо свого домашнього завдання (творча інтерпретація закону Архімеда) команди підійшли креативно та дотепно. Родина Віталіни Іщенко підготувала цікаву презентацію, а сім'я Ярослава Держипольського розсмішила всіх гуморесками та малюнками наймолодшого члена родини, який ще не досяг віку, що дозволяє брати участь у грі, але палко бажав долучитися до творчості своєї команди.

В напруженій та рівній боротьбі з мінімальною перевагою у балах, перемогла родина Віталіни Іщенко.

5c1a19829fe6f.jpg

Та вже після нагородження стався цікавий випадок. Команда Віталіни Іщенко в знак поваги до суперників і визнаючи боротьбу рівною віддала свій кубок переможця родині Ярослава Держипольського. І цей благородний вчинок краще за все підкреслив суть нашої гри, в якій поєднуються знання, родина, командний дух і дружба.

І дуже хочеться, щоб наступного року ми відкрили б суспільству ще більше таких чудових родин. Саме в таких сім'ях, розумних, дружніх, креативних і благородних і створюється майбутнє нашої країни.