Останні два-три роки я досить активно катаюсь по Україні. Не лише по традиційним маршрутам Київ-Харків-Одеса-Дніпро-Львів, але й по іншим обласним центрам. Ще до 100% покриття досить далеко, але половину областей вже відвідав.

1. Якось зловив себе на думці, що можу досить довго розповідати нюанси географії та історії деяких зарубіжних країн та міст, проте єдине корисне знання про, наприклад, Кривий Ріг, полягає в тому, що я знаю, що десь є таке місто (нехай мене пробачать жителі цього міста). Хоча, кожен раз, приїжджаючи в те чи інше нове місто, ловлю себе на думці, що тут кипить життя, є свої плюси і мінуси.

2. Не так давно я дізнався, що в Україні є пустеля. І солоні озера. І купа островів. І що в Україні є міста, де люди не розуміють і не говорять ані українською, ані російською.

3. Після недавньої поїздки в Прагу я можу абсолютно серйозно заявити, що в Україні є багато хорошого (крафтового) пива. Так, до світових брендів не дотягують, але вони й не гірші за локальні європейські сорти.

4. Мене завжди дивувало, як відпочинок в Одесі може коштувати більше відпочинку в Будапешті, Барселоні чи Празі.

5. Мене також дивує, чому локальний Інтерсіті+ без інтернету коштує трохи дешевше аналогічного потягу з інтернетом, що йде через 2-3 європейські країни. Враховуючи, що разовий проїзд в міському траспорті у нас 3-7 грн, а в Європі — 27-70 грн.

6. Мене дивує той факт, що найкомфортніше місто в Україні знають лише через родину Порошенка і фонтан. І враховуючи порівняну близькість до Києва (280 км), а також зручне географічне положення, Вінниця мала б бути популярним туристичним центром. Чого не відбувається.

7. В стрічці я часто бачу фото з оболонської набережної, ВДНГ та київського моря з коментарями типу «антизради пост» чи «подивіться, як гарно». І я реально в ступорі, тому я бачу не антизради пост, а совкові пейзажі і упущені можливості зробити ці місця дійсно гарними.

Перша проблема — це відсутність доріг. Внутрішній туризм не буде розвиватись, якщо люди фізично не зможуть добратись до навіть гарних місць. Якщо дорога буде займати більше 6-7 год, то простіше буде сісти на літак і через 4-5 год. сидіти на березі моря і пити мохіто, а не трястить по грунтовці десь в Івано-Франківській області.

Друга проблема — сервіс. Такого поняття (особливо в курортних зонах) у нас не існує. І дуже жаль, що одесити так і не зрозуміли урок з Кримом і чому лише за 2016 рік майже 1.5 млн українців відвідали Турцію та Єгипет.

І третє — туристичні департаменти при міських адміністраціях. Чесно кажучи, я не розумію, що роблять всі ці люди. Тому що результат їх роботи не лише незадовільний, він в принципі відсутній.

До речі, Україна — одна з країн, яка є анти-лідером з точки зору доходів від туризму.

Враховуючи #безвіз, внутрішній туризм, думаю, ще більше постраждає. Тому мало хто захоче 10 год їхати з Києва до Чернівців або платити 4000 грн за ніч в Одесі.

А Україна — красива країна. Хоч і населена людьми, які не розуміють її справжнього потенціалу.