Під час BLM-протестів у Філадельфії невідома жінка підпалила поліцейську машину. На той момент поліція вже відступила перед розлюченим натовпом, тому ніхто не постраждав, але все одно такий вчинок вважається важким злочином, тому за розслідування взялось ФБР. Через два тижні їм вдалось встановити особистість зловмисниці, використовуючи лише відкриті джерела — той самий «цифровий слід», який залишає майже кожна сучасна людина.

Хід розслідування описується у звіті агента ФБР, оприлюдненому під час судового засідання. Цей документ справді варто переглянути, хоча б для того, щоб знати, як у цивілізованій країні виглядають свідчення поліції у суді.

5f1043b308d2f.png

Пошук почався з того, що ФБР зібрало в Instagram та інших соцмережах усі можливі фото інциденту. На зображенні здається, що у жінки в руках коктейль Молотова, але насправді це просто палаюча дошка — шматок поліцейської барикади, підпаленої кимось іншим. Цю дошку вона засунула всередину покинутого поліційного автомобіля, в результаті чого він вщент згорів.

5f1043d571ddc.png

Обличчя зловмисниці закрито маскою, проте на інших фото вдалось розгледіти її футболку з написом "Keep the immigrants, deport rasists". Виявилось, що такі футболки продаються лише в одному місці — в інтернет-магазині Etsy. Слідчі вирішили перевірити усіх, хто залишив рецензію на цей товар. Серед іншого знайшли профіль людини, яка вказала, що живе у Філадельфії:

5f1044107ee4c.png



Ім'я користувача на сторінці не вказується, проте в адресі профілю видно "alleycatlore". Цей нікнейм слідчі почали шукати на інших сайтах і в результаті знайшли акаунт на Poshmark — сайті, який є чимось середнім між соцмережею та інтернет-магазином. Цього разу в акаунті вже було вказане реальне ім'я "Lore-elisabeth".

За цим ім'ям вдалось знайти у LinkedIn профіль жінки, яка жила у Філадельфії та працювала у масажному салоні. На сайті салону було кілька відео, на одному з яких видно руки масажистки з таким самим татуюванням, яке було помічено в учасниці протесту. У звіті агент зазначає, що відео досить старе, тому збігається лише частина татуювання.

5f10447290e9f.png

Далі розслідування вже велось більш традиційним способом. На сайті салону був вказаний номер телефону працівниці, за яким вдалось встановити її повне реальне ім'я. Слідчі зв'язались з продавцем футболок і той підтвердив, що людина з таким ім'ям дійсно замовляла вказані товари. Після цього ФБР вирішило заарештували жінку і під час обшуку в її помешканні знайшло ту саму футболку, маску та інші речі, які видно на фото протестів.

Втім, найцікавіше у цій історії саме те, що людину вдалось знайти лише за допомогою пошуком у соцмережах. Ніяких там даних від сотових мереж, або Bluetooth маяків зі стеженням, або інших шпигунських мобільних застосунків — просто перегляд профілів та рецензій.