Отже, Медведчук все ж спокійно вийшов з ГПУ своїм ходом, а не його акуратно вивезли до СІЗО СБУ. «Вручення особисто Медведчуку в ГПУ клопотання про попереджувальний захід у вигляді утримання під вартою» — це взагалі ні про що. Та й взагалі той факт, що Медведчук пішов до ГПУ, а не виїхав за межі України ще до допиту, значить, все вже пішло за гіршим сценарієм.

Я вже писав вчора, що суб'єкт в цій історії – саме Медведчук, а не Зеленський чи українська влада в цілому Саме особисто Медведчук мав приймати рішення, за яким сценарієм розвиватимуться події. І саме Медведчук міг, якби було досягнуто відповідних домовленостей, вдатись до «самодепортації» і «самовидалення» з української політики. Судячи з сьогоднішнього, цього не відбулось.

Зеленський не знайшов достатньо вагомих аргументів для цього. Відповідно, Медведчук поки вирішив «іти за довгим варіантом», погратись в юридичні змагання. І він впевнений, що ці юридичні змагання точно не зіграють проти нього. Момент в обвинуваченні щодо «порушення звичаїв війни» цю теорію підтверджує – бо хіба в нас оголошено стан війни з Росією, щоб було звичаї чого саме порушувати?

Власне, це вже констатував на брифінгу адвокат Медведчука: «Это непонятно, как. Мы с прокурором дискутировали, как такой может быть — нарушение обычаев войны, если Украина юридически не пребывает в состоянии войны... Но как сказал прокурор, „ну, мы так считаем“».

Ми ж всі розуміємо, що заява Генпрокурора «Ну, ми так вважаємо» — це точно не юридична підстава.

Тобто, з одного боку влада зображує, ніби старанно і дуже прискіпливо дотримуються найменших формальних вимог, щоб не зірвати судовий процес незаконними діями і доказами, здобутими в незаконний спосіб. Але з іншого боку застосовують в офіційному обвинуваченні отаке: «порушення звичаїв війни» за відсутності стану війни. Отже, кримінальна справа ще на попередньому етапі готується до «злиття»? Чи й гірше: ця кримінальна справа має стати доказом «політичного переслідування», щойно Медведчук таки виїде з України (але навіть як не виїжджатиме: в Кремля достатньо медійних ресурсів для розгону цієї тези на міжнародній арені)?

Нам лишається сподіватись, що весь цей дивний сценарій «відшукай Медведчука», «повідом підозру Медведчуку», «реалізуй кримінальне провадження щодо Медведчука» — це все ж внутрішні ігрища владної команди, а не успішний тиск Кремля на Зеленського.