«Ексмонобільшість» 255-ма голосами за допомогою «Довіри» і 9-х позафракційних ухвалила закон про референдум. З вільними можливостями для маніпуляцій і підтасувань через онлайнове голосування (з якої причини та ж Франція відмовилась від такого формату референдумів).

Практична потреба в цьому законі — трохи менше ніж нульова (а враховуючи онлайнову опцію взагалі від'ємна). Тобто, це знов «білий шум» — привід на тлі глобальних провалів в сфері тарифів, субсидій, вакцинації, локдауну заявити «президент виконує свої передвиборчі обіцянки». Цілком можливо, що хтось переконав владну команду, що такий крок, котрий практично нічого не коштуватиме, дозволить виправити ситуацію з рейтингом: згідно з даними КМІС, «Слуга» впав аж на четверте місце з показниками лише 11,2%. Його обігнали ОПЗЖ, ЄС і «Батьківщина».

Але ж, якщо об'єктивно, то це має бути очевидно всім: абстрактний «дозвіл референдуму» навряд чи якось позитивно вплине на настрої виборця, котрому прийшла захмарна платіжка за січень, субсидії затримуються, хтось в родині хворіє на коронавірус, а зарплати нема через локдаун. Хтось навіть сприйме це як злісну насмішку.

Звісно, КМІС — це тільки одне опитування. Треба дочекатись даних від «Рейтингу» і Центру ім.Разумкова, щоб робити якісь висновки. Але 11,2% партії влади при тому, що в нас 10-15% виборців «за владу» є автоматичним показником за будь-якої влади, незалежно від персоналій і назви партії, — це дуже загрозливо для Зеленського.

Гадаю, влада найближчими тижнями буде займатись прийняттям доволі хаотичних рішень, щоб якось перебити цю тенденцію і повернути симпатію хоча б частини розчарованих виборців. Хоча насправді їм би варто було думати, як вивести ОПЗЖ і медведчуківський медійний пул за межі політичного процесу.