Отже, підсумок мого «пасхального марафону» і православної Пасхи загалом: ми гарантовано отримали сплеск захворюваності на початку травня. Причина – церкви і парафіяни РПЦ(уа). Більше 50 тисяч хворих в Росії? Тепер ми маємо всі шанси їх наздогнати. Бо РПЦ доклала всіх зусиль.

Так, було складено кілька протоколів і навіть порушено провадження за ст.325 ККУ щодо Почаївської і Святогірської лавр – але наслідків скупчення натовпу в церквах це не скасує. Так, церкви в центрі Києва були порожні – карантин дотримувався. Але чим ближче до окраїн, тим більше людей в церквах РПЦ(уа). В спальних районах люди вже створювали невеликі, але натовпи. В регіонах процес був взагалі майже неконтрольований.

Мені вдалось поговорити з кількома священниками біля цих церков: вони реально нічого не бояться, жодних адміністративних чи кримінальних наслідків масштабного порушення карантину. Один так мені і сказав: «Нас прикривають дуже високі люди». Невже дійсно десь існує домовленість, що на час переговорів з Кремлем РПЦ в Україні ніхто не чіпатиме за жодних умов?

При тому храми ПЦУ та УГКЦ закриті або повністю порожні. Їхні священники пікапами, вантажівками, в Галичині традиційно кіньми (з дзвониками, стрічками, уквітчані – все як має бути, в мережі є кілька дуже гарних відео) об'їздили парафію і святили паски та благословляли людей в дворах і вздовж доріг, без натовпу і контактів, з відстані. Там небезпеки зараження не було.

Отже, РПЦ(уа) виступила як типова терористична організація. Тим більше, що і перед Пасхою, і в день Пасхи надходили нові й нові дані щодо захворілих монахинь і священників цієї церкви. Але це в жоден спосіб не спонукало тих, хто поки числиться здоровими, все ж закрити церкви. Вони свідомо організували максимум контактів парафіян між собою і з потенційними носіями поки не виявленого коронавірусу, котрі контактували з хворими.

Теоретично, маємо дуже зручний момент для повної делегітимізації РПЦ(уа) і тотальної конфіскації майна (так, і лавр теж – коли більшість з них будувались, Московського патріархату ще не існувало). На користь ПЦУ чи держави – це вже деталі. Попів просто лишити цивільними особами, депортувати чи притягнути до кримінальної відповідальності (основні і додаткові статті з'ясуються й уточняться в процесі слідства й допитів) – це також неістотні деталі. Але, на жаль, на це немає політичної волі влади.

І до речі про позицію влади: кремлівські пропагандисти практично відкрито насміхаються з Зеленського, котрий, знаючи про небезпеку і її масштаб, не ризикнув заборонити те православне цілування всього й всіх і закрити церкви.