Напевно час проявити якусь рефлексію не чекаючи другого туру. Незалежно від результатів виборів Україна БУДЕ! Але оця поза в якій опинились притомні українці –поза шпагата надовго викликатиме глухе відлуння. Той когнітивний дисонанс, де одна рука ставить позначку за певного кандидата а друга її відводить так би мовити «до вияснення обставин», буде довго не давати спати сумлінному виборцю). Особисто ніколи не мав такого розладу психіки від завдання поставити галочку навпроти людини, яку можна звинуватити в тому що твориться саме зараз в душах українців. Хіба не влада винувата в цьому що народ, її народ –так справно голосучий за неї в минулі каденції, геть знавіснів і запрошує «на царство» чорного лебедя. Що ще гіршого можна зробити щоб народ так їй не довіряв. Тільки не треба про те який у нас поганий народ. Якщо він поганий –то тут саме «заслуга» влади, тому що еліта має вести за собою, ставити цілі, показувати і доказувати народу що саме так треба. А в нас в реформах задіяні люди які в житті не чули про «управління змінами», адже навіть ремонт квартири має на меті певні дії по цілях, ресурсах, комунікаціях с сусідами і т.д. В нас все через одне місце. Може пасіонарні громадяни і знають що це, можливо і підтримують це чи інше нововведення (реформ в Україні тільки дві: медицина і децентралізація. Решту не має відношення до реформ, в кращому разі косметичний ремонт або ще примітивніше на зразок об'єднання чи роз'єднання якихось там ДФС з митницею чи навпаки. Яке це має відношення до реформи?). А простий народ, бачачи що влада щось там собі робить (що саме-а? ), а життя тільки стає тяжчим навряд чи буде дивитись на таку «еліту» з пієтетом. Тобто це визріло в масах. І ті добрі справи у вигляді Томосу, мовних квот, деякого розвитку армії (в армійській справі економічний, науковий, кадровий потенціал використаний на 20-30%) були перекреслені тотальною корупцією і зубожінням. Де чиновник наживався, олігархи і приближені паразитувати на обезкровленій країні, а народ ледве виживав. Тому не треба про «телікпутіна», серіали «слуги народу» і т.д. –їх дивляться тільки малохольні. А ось все зробила саме влада. Сама-самісінька!

А дальше-гірше. Підготовка до виборів і ось якийсь мудригелик в штабі президента вирішив що пора вже відрізняти «перемогу» від «зради». І тут понеслось гімно по трубах. Те остервеніння з яким порохоботи (оце феномен –прям калька з московських зомбі) розказували про досягнення влади визивало рвотний процес і тотальне відторгнення. Адже мулька про субсидії не може бути принятою внучкою, коли їй прийшлось виписатися від бабусі-дідуся бо інакше вони не отримають субсидії. Гірше те що і внучка не отримає, адже де би вона не жила, навіть виписана — дохід береться з ВСІЄЇ сім'ї. І тато з мамою не отримає бо дочка чи син десь там є і напевно отримує якусь зарплату чи стипендію. І таких варіантів десятки що привело до того що саме малоімущі але з великою родиною не отримують субсидії. І так у всьому –реляції розійшлися з ділами.

Той меседж що в Україні тільки одна біда –ВІЙНА, також не добавив прихильності до президента. Адже всі бачать що найголовнішою бідою є КОРУПЦІЯ. Саме вона не дає будь якого шансу на справедливість. Саме вона не дає молодим людям будь якої впевненості що можна вийти в люди без допомоги лохматої руки чи батьків при владі. Всі бачать як створюються династії суддів, прокурорів які підтягують своїх діточок незалежно від того наскільки вони достойні тої чи іншої посади.
Власне з корупції починається друга наша біда –Бідність. Саме вона заставляє українців виїзжати за кордон в пошуках кращої долі, саме вона доводить показники смертності до найбільших в ЕС і так бескінечно. А що таке Бідність? Ні-ні, це не мінімальна чи середня зарплата. Це можливість після зведення балансу дохід-витрати хоч щось покласти в заначку на чорний день. Саме тут суцільна біда –не буду вдаватися в статистику – її легко підняти: тотальна більшість українців тратить на комуналку і їжу до 70% свого бюджету. Якщо добавити сюди ліки –то людям НІЧОГО не залишається на завтра (адже там також чорний день в вигляді росту цін на комуналку чи продукти харчування). Бідність це результат неправильного розподілу ресурсів держави. А чому він неправильний? Тому що при владі ставленики олігархічного бізнесу для яких святе діло паразитувати на населенні, піднявши ціну на газ, енергетику і т.д. Нічого спільного з економічною доцільністью це не має. Адже державний газ по ціні в два раза дешевший ніж за нього бере монополія, та і ринку по ньому немає -то звідки взялась ринкова ціна? Також як і енергетика де 75% генерації на внутрішніх ресурсах (імпортується тільки для теплових електростанцій: мазут, вугілля т.п.). А ціни ростуть і різниця йде в кишені конкретним особам.
Бідність не тому що держава не підняла зарплату чи пенсію –а тому що завдяки корупції нема інвесторів, які могли би створити робочі місця які в свою чергу давали б людську зарплату і наповнювали пенсійний фонд.
Війна це зовнішній чинник і тут винити владу можна тільки за те що не спромоглася із ВСЬОГО населення України зробити вишколених захисників Батьківщини. Адже так і не було введено військового стану. Чому? Тому що боялись що не прийдуть інвестиції? Так вони і так не прийшли. Ми маємо прикордонні з Московією регіони, жителі яких і близько не знають що робити якщо московська армада перейде в їх частині кордону. На що надіятись? Чому не готовити ВСІХ людей, а не тільки деякі підрозділи територіальної оборони. Це стосується і економіки. Скільки запрацювало машзаводів Запоріжжя, Сумщини після введення воєнного стану в грудні? Нуль! Але ж війна це завжди шанс зрушити промисловість і прикладну науку. Адже замовлення є, треба тільки їх правильно локалізувати і розвивати. Це дає робочі місця, це дає мобілізацію більшої кількості громадян, це дає можливість експортувати нові види озброєнь якщо є така доцільність. Це дає можливість залучати науковців до потрібної державі справи. Зараз вони виїжджають бо нема фінансування і нема де реалізувати потенціал, більшість розробок не отримує комерціалізації бо держава і економіка не замовляє, а ринкові умови (попит) працюють тільки за бугром. І так безкінечно(((.

А дальше гірше, запущені нові меми про «непрохідних» кандидатів, які мабуть мають знятися з виборів бо інакше все пропало –цар на трон не попаде. Але ж брались дані з опитувань і визначалась 1.ймовірність попадання в другий тур і 2. виграшу в разі виходу в фінал. Тобто, те що Пєтя пройде в другий тур команда президента свято вірила (решту ж не прохідні)), а от ті ж самі опитування що опинись в другому турі Порошенко з БУДЬ_КИМ буде в програші, це не бралось до уваги. Я це до того, що якби Пєтя дав шанс зразу «непрохідному» але проукраїнському кандидату то промосковцю Зеленському тут нічого би не світило. А зараз всі в позі ЗЮ що робити.
А ось це «Як не Порош –то путін» геть звернуло мозок думаючому українцеві. Тобто, всі хто не за Пороша –вороги? Одним словом так протиставити себе суспільству ще треба постаратися. Я на місці президента відірвав би причинне місце деяким його політологам зразка І. Гринів /пам'ятаю цього субчика ще з 2004 коли він бігав в паніці від тітушок януческу біля ЦВК перед першим туром/. Але що вже -поїзд пішов. Тепер виграти можна хіба наперекір політтехнологіям а не завдяки. Благо що супротивник президента веде себе саме так як треба. Але часу маловато….

І ось ми маємо диспозицію: Порошенко VS Зеленский

Порошенко: Тут багато говорити не треба. Всі все бачать. Розумний, відважний, напористий, обізнаний, з досвідом. Порошенко в білих тонах. А ось чорним шлейфом є корупція, всевладдя любих друзів, непокараність ворогів Майдану, цькування патріотів (скільки в тюрмах сидить завдяки особливому підходу Матіоса), українофоби не в тюрмах, олігархи плюсують свої достатки за рахунок монопольного становища і т.д.

Зеленский. Голосовали за нього три категорії: промосковці, ображені за недопуск до корита і противсіхи. Противсіхів найбільше. І тут саме заслуга влади. Звичайно є і такі яким Зеля подобається награною харизмою.
Всі думають що це кіт в мішку, при тому що Зеля –мішок. Але судячи з останніх днів як на мене це насправді фантом, голограма (не путати з віртуальним активом, який може бути цінним і служити людям). Тут ми маємо безоболочний об'єкт, який грає роль відволікаючого моменту. Хто чув про маркетинг може прирівняти цей феномен до таких понять. Є чотири головні складові маркетингу (4Р)- Товар, Канали, Просування, Ціна. Так от в Зелі є команда, програма, чудові методи просування /непроявлення/… але нема головного — ТОВАРУ. Нема що просувати. Нам продають не просто кандидата, нам просувають неіснуючого кандидата. Тобто, є громадянин Зеленський, але нема предендента на посаду Президента України. Ніхто не чув його чіткого меседжа по будь-якому питанню вживу (без 6 секунд затримки по скайпу), щоб можна було побачити Товар і тільки тоді його просувати на ринок. Нам його втюхали повністю в темну. А такий феномен- який з нічого стає Горою має чітку долю: Хайп-Бульбашка-Піраміда(надстройки) – оп… і міхур здувся до нуля (гора родила мишу).
Ось тому не дуже лякаюсь що до влади прийде Зеля, він як нарциз може обставити себе диковинним антуражом (тіпа, просунутий хлопець) але сам поганого він не зробить-побоїться. Хоча без сумніву це українофоб і совкодрочер. І ось тут його «маладая каманда» може ділов наробити. Особливо в гуманітарній сфері -цілком можливий відкат.

Що буде? Буде все просто –я поставлю галочку навпроти Порошенко (тяжко мені таке рішення далось). А з понеділка почнеться новий етап боротьби за Україну. За ті п'ять років вона не зупинялася і це неоране поле адже поки навіть не починалась деокупація економіки (через відсунення олігархів від влади і демонополізацію) тому говорити що національна, буржуазна чи демократична революція відбулася (за що стояв Майдан) –тільки повітря труснути. Та й реванш всіх антиукраїнських сил (в широкому розумінні) явний всі ці роки, а ці вибори як ягідка на тортику це фіксують.
Але все буде добре. Маятник обов'язково хитнеться в зворотню сторону, головне, щоб українське суспільство зі своєю байдужістю, психологією холодильника не проспало і було готове виудити з цього хоч якусь користь для себе і держави. Попереду вибори в парламент. Команда Зеленського до цього часу встигне розгубити більшість своїх прихильників адже ті очікують швидких змін а вони неможливі в даній ситуації: 1. Все дуже запущено, 2. Нема кадрів у Зелі –змушений приймати регіоналів і порошенківців до себе. 3. Економіка зосереджена в кількох руках –прийдеться або договорюватися (кадри) або йти на таран і демонтаж –все одно результатів скоро не буде. І т.п….
Восени (не передбачаю що ВР розпустять раніше –така вірогідність мінімальна….хіба Надя себе проявить)) будуть вибори, вони перекроять суттєво карту парламенту. Будуть великі фракції демократів (тут Юля, окремо Порош), ліберастів (тут буде Зеля) і фракція націоналістів. Впевнений що ми побачим ЩИРУ співпрацю фракції Порошенко з фракцією Зеленского. В них одна ідеологія (компрадорська буржуазія –хоч одні на Москву а інші на Брюссель) і одні і ті ж мігруючі депутати. Все тільки починається....