Сразу хочу сказать, этот текст не связан с опубликованным сегодня компроматом на г-на Труханова, взятым из реестра налогоплательщиков РФ. Хотя и гражданство одесского городского головы, и его тесная дружба с представителями «русского мира», начиная от митрополита МП Агафангела и заканчивая руководством Кремля, лишний раз красноречиво подтверждают: Одессой рулит банда врагов Украины.

В начале прошлой недели на фейсбуке лидера экологического движения Одессы Владислава Балинского появился список деревьев в Горсаду Одессы, подлежащих уничтожению в связи с готовой развернуться стройкой фирмы г-на Галантерника, который даже не потрудился юридически оформить до конца все документы на эту землю. В аренде у компании «Солинг» — туалет, сцена и забор. Все остальное застройщик решил «отжимать» по схеме, примененной несколько раньше в Аркадии, где из цветущего парка сделали филиал промрынка «7 км».

Одесситы поняли, что кроме спила деревьев последует полное уничтожение памятников архитектуры рядом и еще, как минимум, одна высотка в самом центре города. И стали собираться на мирную акцию протеста против уродования исторического сердца Одессы, назначенную на субботу 18 ноября.

В пятницу 17 числа коммунальщики по распоряжению горсовета намазала ворота и забор Летнего театра солидолом и еще сильнее заварила металл на всех конструкциях, ведущих в Летний театр. А полиция установила с десяток видеокамер на деревьях снаружи театра. То есть изначально власть не пошла на диалог с громадой, а решила брать силой.

Люди вышли в субботу в полдень на мирную акцию. За свое гражданское право на мирный протест одесситы надыщались полицейским газом, получили дубинками по голове и по спинам. Зато общеукраинские СМИ вслед за трухановскими местными это представили, как «радикалы напали и побили 20 мирных полицейских в Одессе».

Все подробности можно увидеть на видео:

Ниже я привожу «разбор полетов», который нам предоставил юрист и правоохранитель, пожелавший остаться неизвестным.

Результат всего, что произошло в субботу в Одессе — все еще раз убедились, что местная власть в Одессе еще тот импотент и продажная шлюха. Два в одном. А полиция никого не защитит. Скорее — наоборот. Да, и центральные СМИ, если вы уже берете деньги за пиар того или иного регионального царька, хотя бы не обманывайте украинцев так явно и бессовестно. Говорить надо не про «20 побитых полицейских», а про тысячи одесситов, которых решили обокрасть и напугать. Но не случилось.

«Аналіз подій, якій відбувся 18 листопада 2017 року у центрі Одеси і якій зафіксовано на відео, викликає дуже забагато питань.

Основні з них:

1. Хто саме протистояв звичайним одеситам, які вийшли на мірний мітинг стосовно спроби забудови Літнього Театру.

2. Яку роль відігравали правоохоронні органи в цих подіях.

3. Чи були взагалі там правоохоронці чи там були невідомі, які були одягнені у форму поліції.

Почнемо з початку.

Дуже уважно роздивимося відео, яке було викладено на своїй сторінці у фейсбуку Балінским Владиславом. Воно коротке. Всього 13 хвилин 45 секунд. Але після того, як його уважно передивитися, кількість запитань значно зростає.

Для аналізу нам знадобиться відкрити Закон України „Про національну поліцію«, якщо в тексті статті нема посилання на інше законодавство, то посилаємося саме на цей Закон. Додатково подивимося, що написано у Конституції України та в інших нормативно-правових документах.

Конституція України статтею 39 прямо гарантує право громадянам на мітинги

Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку — з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Якщо простою мовою – не треба брати дозвіл у влади. Треба лише її попередити. І якщо влада не звернеться до суду і той не надасть заборону на проведення мітингу – нічого не перешкоджає його проведенню.

Конституція України статтею 19 чітко розподіляє, хто і що може робити. Абзац перший чітко каже, що

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством

Якщо простою мовою – громадяни мають право робити все, що завгодно, крім випадків, коли їх дії прямо заборонені законодавством.

Для органів влади та їх посадових осіб є другий абзац статті 19 Конституції України

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Якщо простою мовою – посадові особи, в т. ч. правоохоронні органи зобов'язані діяти виключно у рамках ЗАКОНОДАВСТВА і лише у спосіб, який в цьому законодавстві прописаний.

Перейдемо до наших баранів справ, тобто аналізу дій, які відбулися у центрі Одеси

В обід в Міському саду стали збиратися мешканці Одеси, використовуючи своє Конституційне право на мірне зібрання.

З іншого боку, з використанням централізованого підвозу стали збиратися.... а ось хто там почав збиратися – досі незрозуміло.

Якщо подивитися на відео, можна побачити однаково одягнутих чоловіків у формі поліції... але без жодного розпізнавального знаку.

Перегляд відео надає нам масу кадрів для питань. Зведемо їх до купи

Блок

Час

Опис

1

3,56

6,35

Чітко можна побачити, що на жодному з шоломів невідомих у формі поліції відсутні цифрові зображення

2

4,22

Чітко видно, як невизначена особа, яка одягнена у поліцейську форму без розпізнавальних знаків, наносить удар ногою громадянину у голову

3

5,43

Чітко можна побачити як невідомий у формі поліцейського підіймає гумову палку та наносить нею удар у натовп, поціляючи у голову або шию комусь із мітингуючих.

7,04

нанесення удару зверху у бік оператора

8,34

Удари кийками по головах людей

9,32

Замах дубинкою для вдару по головах

9,41

Удар людині по спині кийком, яка ніяк нікому не загрожувала

9,43

Удар дубинкою по ключиці ОДНІЙ людині ДВОМА невідомими у поліцейській формі.

9,55

Удар людині по спині кийком, яка ніяк нікому не загрожувала

4

6,54

Можна побачити, як невизначена особа, яка одягнена у поліцейську форму, на озброєнні знаходиться довга (біля метра) та діаметром не менше 50 мм, палка. При цьому невідома людина не просто нею озброєна, а знаходячись у рядах невідомих у формі поліції, вона нею досить активно розмахує.

5

8,24 та

9,08

Невідомі у формі поліції ведуть прицільну стрільбу речовиною з балончика по людях

6

7,20-7,25

На ЗАКОННУ вимогу громадянина невідома особа у формі поліції не називає свій номер, емоційно показуючи своє відношення до громадянина.

7

7,43

громадянин прямо вказує на порушення з боку невідомої особи у формі поліції, яка озброєна загостреною дерев'яною палкою. Інші невідомі особи у формі поліції, які знаходяться поруч, ніяк не реагують.

8

6,47

Можна побачити, як невідомі у формі поліції без розпізнавальних знаків ведуть себе дуже збуджено

Короткий аналіз по кадрах відео, розбитий на блоки

1. Дії щодо нанесенні номерів нагрудного знаку регламентуються абзацом 4 частини 3 статті 20. У випадку, якщо поліцейського неможливо ідентифікації, поліцейській, відповідно до частини 4 статті 30, зобов'язаний пред'явити документ, що посвідчує його повноваження.

2. Удар в голову ногою людини, яка лежить, аж ніяк не відповідає вимогам, які передбачені в Законі. Перелічимо їх.

Стаття 43. Порядок застосування поліцейських заходів примусу

1. Поліцейський зобов'язаний заздалегідь попередити особу про застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї і надати їй достатньо часу для виконання законної вимоги поліцейського, крім випадку, коли зволікання може спричинити посягання на життя і здоров'я особи чи та/або поліцейського або інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим або неможливим.

2. Попередження може бути зроблено голосом, а за значної відстані або звернення до великої групи людей — через гучномовні установки, підсилювачі звуку.

............................

Стаття 44 чітко регламентує, що

Стаття 44. Застосування фізичної сили

1. Поліцейський може застосовувати фізичну силу, у тому числі спеціальні прийоми боротьби (рукопашного бою), для забезпечення особистої безпеки або/та безпеки інших осіб, припинення правопорушення, затримання особи, яка вчинила правопорушення, якщо застосування інших поліцейських заходів не забезпечує виконання поліцейським повноважень, покладених на нього законом.

2. Поліцейський зобов'язаний письмово повідомити свого керівника, а той зобов'язаний повідомити прокурора про завдання особі тілесних ушкоджень унаслідок застосування фізичної сили.

Як можна побачити з відео, жодного попередження не було. Був лише удар ногою у голову людини, яка лежала. Чи входить в арсенал навчання поліцейських такий прийом – биття ногою у голову людини, яка лежить та нікому не взагалі не загрожує – потребує додаткового з'ясування.

3. Дивимося уважно пункт 1 частини 4 статті 45

4. Поліції (поліцейському) заборонено:

1) наносити удари гумовими (пластиковими) кийками по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку (куприку) і в живіт;

При чому таки удари наносилися без попередження. Дивимося регламентовані дії уважно у пункті 1 статті 43 Закону.

4. Спеціальні засоби, які мають право використовувати справжні поліцейські, перелічені у частині 4 статті 42 Закону. Там нема жодної букви, що поліцейські мають право використовувати загостренні дерев'яні палки або якісь підручні засоби. Навпаки,

частина 5 статті 42 чітко вказує, що

Поліцейський за жодних обставин не може застосовувати заходи примусу, не визначені цим Законом.

5. Пункт 2 частини 4 статті 45 Закону чітко передбачає, що

4. Поліції (поліцейському) заборонено:

........

2) під час застосування засобів, споряджених речовинами сльозогінної та дратівної дії, здійснювати прицільну стрільбу по людях, розкидання і відстрілювання гранат у натовп, повторне застосування їх у межах зони ураження в період дії цих речовин;

6. Стаття 18 регламентує основні обов'язки поліцейського. Частиною 3, зокрема передбачено, що

3. Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

7. Аналіз порушень надає взагалі незрозумілу картину

Частиною 4 статті 7 Закону передбачено, що

4. Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.

У разі виявлення таких дій кожен поліцейський зобов'язаний негайно вжити всіх можливих заходів щодо їх припинення та обов'язково доповісти безпосередньому керівництву про факти катування та наміри їх застосування. У разі приховування фактів катування або інших видів неналежного поводження поліцейськими керівник органу протягом доби з моменту отримання відомостей про такі факти зобов'язаний ініціювати проведення службового розслідування та притягнення винних до відповідальності.

У разі виявлення таких дій поліцейський зобов'язаний повідомити про це орган досудового розслідування, уповноважений на розслідування відповідних злочинів, вчинених поліцейськими.

Якщо простою мовою, то кожен поліцейській, який був в районі Міського саду та не припинив будь-які порушення невідомих осіб, які одягнені у форму поліції без розпізнавальних знаків, несе пряму відповідальність за правопорушення, які там відбувалися.

8 блок відправляє нас до Наказу, яким затверджено Правила етичної поведінки поліцейських

Серед інших положень Правил, які частково дублюють Закон, чітко прописана ще одна вимога до поліцейських

контролювати свою поведінку, почуття та емоції, не дозволяючи особистим симпатіям або антипатіям, неприязні, недоброму настрою або дружнім почуттям впливати на прийняття рішень та службову поведінку

Як можна побачити з відео, службова поведінка невідомих осіб, одягнених у форму поліції – далека від ідеальної.

Висновки

Короткий аналіз відео дає нам змогу казати про те, що невідомо, хто саме був у Міському саду при мірному мітингу людей.

Тут може бути один з двох варіантів.

Варіант 1.

Крім керівництва поліції, жодних інших поліцейських там взагалі не було. Але тоді не зрозуміло, звідки така кількість постраждалих працівників поліції, яка озвучується у засобах масової інформації: спочатку 10 працівників, потім 6 працівників, потім 20 працівників, потім – більше 20 працівників. Також невідомо, як озброєна велика група невідомих осіб проникла у центр міста, за декілька годин скоїла там безліч заворушень і куди потім вона зникла. Без жодної протидії правоохоронних органів.

І невідомо, звідки таки взялися таки цифри начебто постраждалих працівників поліції, які відображені як в ЗМІ, так і на офіційному сайті ГУНП в Одеській області.

Варіант 2.

Невідомі у формі поліції були справжніми поліцейськими. Котрих керівництво ГУНП в Одеській області офіційно направило у Міський сад для охорони громадського порядку. У повній відповідності до внутрішніх наказів та розпоряджень.

Але тоді картина подій, які відбулися 18 листопада 2018 року в Одесі виглядає загрозливою для безпеки міста Одеса.

Повне нехтування поліцейськими діючого законодавства. Де нами нараховане порушень щонайменш 7 пунктів базового Закону поліцейськими. Але такі дії виставляють винними не лише тих поліцейських, які прямо порушували законодавство і Конституцію України, але й усіх, хто був поруч та не мав бажання припинити такі порушення, хоча саме такі дії вимагає Закон.

Такі дії вже були в Одесі. На початку 2014 року. До чого вони привели – одеситам добре відомо.

Сподіваємося, що політичне керівництво країни зверне увагу на дії органів, які за чинним законодавством зобов'язані саме підтримувати порядок у місті».