Про це повідомляє офіційний твітер Нобелівської премії. Церемонію нагородження можна переглянути на YouTube.

Переможцями стали американці Девід Джуліус та Ардем Патапутян за відкриття при вивченні рецепторів дотику та терморецепторів.

«Революційні відкриття рецепторів TRPV1, TRPM8 та Piezo цьогорічних лауреатів дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод та механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати та адаптуватися до навколишнього світу„, — відзначила Королівська академія наук Швеції.

Для свого відкриття Девід Джуліус використав капсаїци — речовину, яка відповідає за пекучість у перцях. Капсаїцин викликає пекучість, щоб ідентифікувати рецептор у нервових закінченнях шкіри, який реагує на нагрівання.

Папапутян використав чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас рецепторів, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів.

Цього тижня нобелівський комітет оголосить лауреатів премії ще в чотирьох областях. У вівторок оголосять володаря премії з фізики, у середу — з хімії, у четвер — з літератури. 11 жовтня оголосять лауреатів премії в області економіки.