ea6018cdc5-.jpg

Рівно 48 років тому, 21 серпня 1968 року радянські танки разом з військовою технікою інших країн Організації Варшавського договору увійшли до столиці Чехословаччини. Так закінчилась «Празька весна». Разом з нею у цій країні завершився і короткий період політичного лібералізму та свободи слова. «Соціалізм з людським обличчям» було розчавлено гусеничною технікою разом з життями 108 громадян Чехословаччини та 12 радянських військових. Ще довгих 23 роки «освободітєлі» дислокувалися на території суверенної(?) країни.

Вже через три дні, у День Незалежності України українська військова техніка пройде центральними вулицями нашої столиці. І вже вкотре моя френдстрічка розділена на два «ворогуючих» табори – прибічників та противників військового параду. Військові і волонтери у переважній більшості (принаймні ті, які серед моїх реальних та віртуальних френдів) ЗА проведення такого параду. І саме їх точка зору у цій ситуації для мене є найбільш об'єктивною.

Так, ми можемо підтримувати або ж навпаки не схвалювати проведення військового параду. Однак, це не скасовує того факту, що у нашій країні триває війна. Війна не просто «в окремих районах Донецької та Луганської областей», а саме в нашій країні. І НАШ танк, який їде по мирних вулицях столиці, буде тому нагадуванням.

Дивують аргументи тих, хто на прикладі військового параду скаржиться на недоцільне використання бюджетних коштів. Шановні «налогоплатєльщикі», ви, мабуть, забули, кому зобов'язані тим, що можете спокійно ходити на роботу та працювати, будувати як власний бізнес, так і плани на майбутнє. Так, вашу завзятість, працьовитість та наполегливість ніхто не заперечує. Але, як показує досвід, в тому числі вже і нашої країни, всі ці чесноти нівелюються ворожою артилерією, бронетехнікою та живою силою противника. І парад цей в першу чергу саме для тих, хто кожного дня платить куди більшу ціну ніж податки. Цей парад для тих, кому ми маємо завдячувати значно більшим, ніж 1,5% військового збору. Цей парад, в тому числі, для лейтенанта 28 бригади Збройних Сил України Олексія Литовченка, якого ви бачите на фото.

Хотілося б звернутися і до тих, хто замість параду пропонує перерозподілити ці кошти на придбання тепловізорів, бронежилетів та іншу допомогу для військових. Шановні, а чи багато з вас брали участь у такій потрібній для наших воїнів матеріальній допомозі? Як вважаєте, чому ті, хто цим дійсно займається, мають точку зору протилежну вашій?

З чого розпочались безпосередні воєнні дії на Донбасі? Із захоплення диверсійною групою Гіркіна приміщення міського управління МВС у Слов`янську. Однак, чи мали б продовження масштабні трагічні події, якби не дії мешканців Донбасу, що масово блокували українську військову техніку та військові частини? Хай подумають про це ті, кого так дратують НАШІ танки у НАШІЙ столиці. І чи хотіли б вони стати свідками того, чому вже були свідками мешканці Будапешта у 1956-му, пражани у 1968-му, мешканці Цхінвалі у 2008-му, і чому вже два роки є свідками луганчани та донеччани?

Українцям варто поважати свою країну і свою армію. І обов'язково – себе. Бо окупант точно не поважатиме нічого з переліченого.