Третю з початку окупації резолюцію ООН по Криму підтримали 70 країн, з Європи проголосувала «проти» тільки кремлівська «підкаблучниця»-Сербія.

19 грудня в Нью-Йорку Генасамблея ООН проголосувала за новий проект резолюції про ситуацію з правами людини в Криму. Це третя резолюція Організації ООН щодо Криму.

Перша ще в березні 2014-го визнавала «референдум» таким, що «не має законної сили». Друга в грудні 2016-го визнала катастрофічний стан з правами людини на окупованій території Криму (так само 70-ма голосами). А сьогоднішня третя стала революційною.

А саме: третя резолюція застосовує до ситуації в окупованому Криму норми Женевської конвенції – базового документу, що визначає правові основи дій воюючих країн (зокрема, окупанта і окупованої держави). Отже, цей ніби невеликий аспект змінює офіційний статус взаємин РФ та України: тепер це не «конфлікт» і навіть не «збройний конфлікт» — це війна з усіма атрибутами, з окупантом, окупованими теренами, громадянами під окупацією.

Не дивно, що «проти» голосувала РФ і всі її сателіти, а також залежні держави. Зокрема, це:

Окремим рядком слід поставити Казахстан: з одного боку, там наявні чіткі тенденції дистанціювання від РФ і зокрема «русского міра». З іншого, Назарбаєв намагається тримати дружнє до Путіна обличчя. Можливо, таке голосування було обумовлене якраз цілком раціональним аналізом. 70 голосів Україні і так було забезпечено, резолюцію мала бути ухвалена в будь-якому випадку, тож Казахстану можна свій голос віддати Путіну – і використати це суто у власних зовнішньополітичних цілях у двосторонніх взаєминах з РФ.

Позиція Китаю була також цілком прогнозована: естетики вживання їжі слід дотримуватись – Росія під час заковтування не має смикатись і хвилюватись надміру, це негативно позначиться на нарощуванні Ци Піднебесної.

А от теперішнє голосування Індії дійсно здивувало. З часу голосування ООН за другу резолюцію по Криму індійсько-російські взаємини стали помітно прохолоднішими. Індія шукає власний «образ майбутнього». Останній гучний скандал був буквально 5 тижнів тому – через «допуск Індією розвідки США на борт російської підлодки». Тож причин 1,7-мільярдній Індії не долучитись до потоплення 142-мільйонної Росії, при тому солідаризуватись з природним потужним конкурентом 1,7-мільярдним Китаєм, — таких причин насправді немає.

Але, тим не менш, перелам у міжнародній позиції щодо РУВ відбувся: ООН визнала, що між Росією і Україною точиться війна, в якій Росія – окупант, котрий не дотримується Женевської конвенції.