Ось і промайнув рік після виборів 2019. Поки що на Раду 9-го скликання випало набагато менше випробовувань, аніж на попереднє 8-е скликання.

Тоді, в умовах гарячої фази агресії РФ парламент працював ефективно. А як працювала Рада в умовах пандемії і не тільки?

Слуги не змогли прийняти реалістичний бюджет, призначити адекватного міністра охорони здоров'я, щоб мінімізувати наслідки вірусу. Більш того, вони не змогли відмовитись від лобізму допустивши це явище навіть в антивірусних законах.

Зелені під кінець року своєї роботи наважились на наступ на українську мову. Вони вирішили, що школярі й надалі можуть навчатись російською мовою. Це по факту є русифікація, нова версія.

Монобільшість хотіла повністю заблокувати рух України до НАТО. В результаті повністю заблокувати не вдалось, але швидкість натоінтеграції зменшилась.

Кадровий склад провладної більшості увійде в історію як зібрання здебільшого випадкових людей, які опинились не на своєму місці. Тут і фотографи і коміки і продажні журналісти (дин з них є власником майже трьох десятків квартир) і судимі за зґвалтування і лобісти і українофоби і просто ідіоти.

Монобільшість заблокувала ряд важливих реформ, початих раніше. Зокрема вони скасували реформу прокуратури, головним чином прокурорське самоврядування. Їхня прокуратура, попри нову респектабельну назву, авторитарною структурою, яка керується президентом.

Слуги народу так і не вийшли з-під впливу олігархів. Уряд Шмигаля є урядом олігархічного консенсусу, де представлено інтереси головних багатіїв країни. Натомість влада і президент зокрема має особисте запевнення кожного з них про підтримку.

Робота монобільшості почалась з порушення регламенту у вигляді так званого турборежиму. Були також факти неперсонального голосування. Усе це на початках виправдовував спікер, мовляв необхідне для продуктивної роботи парламенту.

В жовтні 2019 11 депутатів від Слуги потрапили в корупційний скандал з хабарем по 30 тис. дол. кожному за відхилення законопроекту, який кладе край схемам під час оцінювання нерухомості. НАБУ з цього приводу відкрила провадження, доля якого наразі невідома.

За цим не забарились інші корупційні скандали пов'язані з лобіюванням тютюнового бізнесу, недекларуванням майна, спробою дахування цілих міст, як от Кривого Рогу, грального бізнесу тощо.

Сумна доля може чекати на започатковану п'ятим президентом Порошенком децентралізацію. Монобільшість вирішила об'єднувати громади силоміць. Раніше громадам була надана можливість самим вирішувати як об'єднуватись, а тепер вирішуватимуть в київських кабінетах.

Нова влада каже все для комфортної роботи інвесторів, бізнесу. А на ділі приймає ряд драконівських законів в цій сфері. Зокрема розширено права податкових інспекторів щодо штрафування бізнесу.

Слуги замахнулись навіть на святе у їх розумінні – ІТ бізнес, обклавши їх додатковими податками. Малих підприємців зобов'язали придбавати РРО, або відповідні програми. Після цього кількість ФОПів стає меншою.

Останні рішення монобільшості направлені на поширення впливу на Нацбанк та Антимонопольний комітет. Тепер й там керують люди на 100% віддані президенту.

Це тільки невелика частина з усього об'єму роботи Ради 9-го скликання за перший рік. І дійсно робота була, але результат, як бачимо невтішний.